Dostupni linkovi

Ana Brnabić nova predsednica Skupštine Srbije


Konstitutivna sednica Skupštine Srbije započeta je 6. februara
Konstitutivna sednica Skupštine Srbije započeta je 6. februara

Dosadašnja premijerka i funkcionerka vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Ana Brnabić izabrana je za novu predsednicu Skupštine Srbije.

Od 158 prisutnih poslanika, za je glasalo 153, a pet ih je bilo protiv.

Anu Brnabić je predložila SNS, stranka koja sa partnerima na svojoj izbornoj listi ima većinu od 129 od 250 mandata u parlamentu.

Glasanju nisu prisustvovali poslanici koalicije "Srbija protiv nasilja", koalicije "Nada" i deo poslanika "Mi-glas iz naroda", koji su prethodno napustili salu.

O predlogu da Brnabić bude izabrana na tu funkciju raspravljalo se tri dana, koja su obeležile uvrede i nadvikivanje poslanika.

Poslanici opozicije tokom rasprave su kritikovali predlog vlasti o izboru Brnabić na čelo parlamenta.

Poslanik opozicionog Narodnog pokreta Srbije Borislav Novaković izjavio je da predsednica parlamenta mora da bude umerena i da tokom zasedanja demonstrira pribranost.

"Kod Ane Brnabić sam primetio samo isključivost", rekao je on navodeći da je u dva navrata izgovarala uvrede na račun opozicije.

"Mislim gospođo Brnabić da morate da poradite na rečniku", dodao je.

Lider SNS i ministar odbrane u tehničkoj Vladi Srbije Miloš Vučević nazvao je Novakovića, kako su preneli mediji, najvećim kriminalcem u Novom Sadu tvrdeći da je krao novac iz državnog budžeta.

"Zvonko Veselinović je za vas primer poštenja", rekao je Vučević.

Američko ministarstvo finansija je krajem 2021. označilo Zvonka Veselinovića kao lidera organizovane kriminalne grupe i jednu od najozloglašenijih koruptivnih figura na Kosovu, te ga stavilo na listu sankcija.

Šef poslaničke grupe vladajuće stranke Milenko Jovanov je poručio da opoziciona lista "Srbija protiv nasilja" deli ljude i glumi elitu.

"Vi ste elita kao što sam ja astronaut. E, takva ste vi elita", naveo je Jovanov.

Kandidatkinja za predsednicu parlamenta Ana Brnabić izjavila je da je opozicija tražila od Evropskog parlamenta "da ukine suverenitet Srbije i Skupštine".

Ona je poručila da Evropski parlament neće biti iznad srpskog parlamenta.

"Vama nije bila dovoljna jedna rezolucija EP, koju ste sami izdejstvovali i kojom se traži ukidanje suverenitreta Srbije, da bi EP mogao da suspenduje naše zakone. I nije vam ta sramota bila dovoljna, vi nama pretite novom rezolucijom EP", poručila je Brnabić.

Evropski parlament (EP) je 8. februara doneo rezoluciju kojom je zatražio međunarodnu istragu o nepravilnostima na decembarski izborima i suspenziju finansija EU za Srbiju u slučaju da se dokaže da su vlasti sprovele izbornu prevaru.

ODIHR je 28. februara objavio finalni izveštaj o izborima u Srbiji u kom se navodi da uslovi nisu bili ravnopravni za sve jer je na njima bilo dominantno učešće predsednika države Aleksandra Vučića.

U izveštaju ODIHR, Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava, dodaje se da su zabeleženi pritisci na zaposlene u javnom sektoru da glasaju za vlast, zloupotreba javnih resursa u njenu korist i Vučićeva medijska dominacija.

Deo opozicije optužio je vlast za izbornu krđu na decembarskim izborima, naročito na lokalnim u Beogradu, što državni vrh i vladajuća SNS odbacuju.

Jedni u sali, drugi u holu: Poslanici Skupštine Srbije položili zakletvu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

Konstitutivna sednica parlamenta počela je 6. februara kada su verifikovani mandati poslanika. Tada su poslanici opozicije položili zakletvu u skupštinskom holu.

Konstitututivna sednica nastavljena je 18. marta.

XS
SM
MD
LG