Dostupni linkovi

Fon der Lajen:Spriječiti izraelsku ofanzivu na Rafu, situacija u Gazi katastrofalna


Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen drži govor u sklopu priprema za sastanak Evropskog vijeća. Strazbur 12. marta 2024.
Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen drži govor u sklopu priprema za sastanak Evropskog vijeća. Strazbur 12. marta 2024.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je u srijedu da je humanitarna situacija u Gazi katastrofalna i neprihvatljiva.

Ona je na konferenciji za novinare, sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija (UN) Antoniom Guterešom, kazala da "po svaku cijenu treba spriječiti izraelsku ofanzivu na Rafu", prenosi Beta.

"Gaza se suočava sa glađu, to je neprihvatljivo. Od ključnog je značaja da se brzo postigne sporazum o prekidu vatre, te da budu oslobođeni taoci i bude omogućeno da u Gazu stigne humanitarna pomoć", kazala je Fon der Lajen.

Za humanitarnu pomoć Palestincima, kako je navedeno, u ovoj godini je Evropska unija izdvojila dodatnih 125 miliona eura.

Od tog iznosa 81 milion eura je već ugovoren sa ključnim partnerima iz UN-a, poput Svjetskog programa za hranu, Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF.

"Pomoć kopnom stiže presporo, zato pozivamo na otvaranje više kopnenih prelaza, dok razvijamo alternative poput dostavljanja pomoći iz vazduha i pomorskog koridora iz Kipra", rekla je Fon der Lajen ocjenjujući da treba omogućiti da isporuke budu bezbedne.

Ona je kazala da EU ima konstruktivan dijalog sa Agencijom UN za palestinske izbeglice (UNRWA).
"Evropa će podržati rekonstrukciju Gaze čim uslovi to dozvole", rekla je Fon der Lajen.

XS
SM
MD
LG