Dostupni linkovi

Dačić u četvtak sa Lavrovom u Moskvi i na fudbalskom meču Srbije i Rusije


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov tokom susreta u Moskvi, 17. aprila 2019.
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov tokom susreta u Moskvi, 17. aprila 2019.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić sastaće se u Moskvi 21. marta sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom, saopšteno je iz Dačićevog kabineta.

Kako je navedeno, Dačić u Moskvu putuje na poziv Lavrova kako bi prisustvovao prijateljskoj utakmici fudbalskih reprezentacija Srbije i Rusije.

Susret dvojice šefova diplomatije ranije je najavila i portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, što je prenela ruska agencija Interfaks.

Srbija je prva evropska reprezentacija koja će igrati u Rusiji od početka invazije na Ukrajinu.

Prijateljski meč između reprezentacija Rusije i Srbije u Moskvi zakazan je za 21. mart.

Fudbalski savez Rusije je tu utakmicu najavio kao "bratski duel".

Dva dana nakon susreta reprezentacija, u Beogradu će 23. marta prijateljsku utakmicu odigrati i aktuelni klupski prvaci dve države – Crvena Zvezda i Zenit iz Sankt Peterburga.

Dok druge evropske reprezentacije, poput Engleske ili Poljske, bojkotuju ruski fudbalski tim, nacionalni tim Srbije prati državnu politiku.

Zvanični Beograd se od februara 2022, kada je Rusija poslala trupe u Ukrajinu, nije uskladio sa sankcijama Evropske unije, a vlasti u Srbiji nisu prekinule kontakte sa Kremljom.

Zvanični Beograd računa na podršku Rusije u međunarodnim organizacijama i institucijama u vezi sa nepriznavanjem Kosova kao države.

Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, ali vodi dijalog sa Prištinom o normalizaciji odnosa pod pokroviteljstvom EU koji treba da rezultira pravno obavezujućim sporazumom.

XS
SM
MD
LG