Dostupni linkovi

Mogu li kazne za industriju brze mode u Francuskoj spasiti okoliš?


Prodavnica odjeće kineske marke Shein u Parizu, Francuska, 4. maja 2023.
Prodavnica odjeće kineske marke Shein u Parizu, Francuska, 4. maja 2023.

Proizvodnja tekstila, odjeće i obuće smatra se jednim od najvećih zagađivača na svijetu.

Sve je prisutniji model tzv. brze mode koji dodatno povećava količine tekstilnog otpada i zbog načina proizvodnje zagađuje okoliš, a kompanije s fokusom na održivoj proizvodnji teško se probijaju.

Akcijski plan Evropske unije za kružnu privredu navodi da tekstil predstavlja četvrtu najveću kategoriju po pitanju korištenja primarnih sirovina i vode, nakon proizvodnje hrane, stanovanja i transporta.

Zašto?

Glavni problem je, zapravo, količina robe jer se brza moda temelji na konzumerizmu, potrošnji i kratkom životnom vijeku proizvoda.

Iako neke kompanije spaljuju višak odjeće, postoji stalna potreba za primjenom različitih koncepata održivog razvoja.

U cilju rješavanja ovog problema, francuski parlament je 15. marta podržao nekoliko mjera koje će jeftinu modu, naročito kineskih masovnih proizvođača, činiti manje privlačnom kupcima.

Šta je brza moda?

Kupci kupuju artikle u H&M prodavnici u Moskvi, Rusija, 9. augusta 2022.
Kupci kupuju artikle u H&M prodavnici u Moskvi, Rusija, 9. augusta 2022.

"Brza moda je poslovni model koji se fokusira na proizvodnju odjevnih predmeta u velikim količinama i što je brže moguće, kao odgovor na trenutne trendove", pojašnjava za CNN Preeti Arya s Instituta za modu i tehnologiju u New Yorku.

Termin je prvi put populariziran u tekstu New York Timesa 1989. godine, kako bi se opisalo prvo otvaranje maloprodajne prodavnice Zara u Sjedinjenim Državama.

"Cilj maloprodajne marke", naveo je Times, "je razviti dizajn od koncepta do potrošača u samo 15 dana".

Glasanje čini Francusku prvom zemljom u svijetu "koja je donijela zakone za ograničavanje ultra brze mode", rekao je ministar za ekološku tranziciju, Christophe Bechu.

Ključne mjere uključuju zabranu oglašavanja najjeftinijeg tekstila i ekološku naknadu za jeftine artikle, piše AFP.

Odjeća kineskog proizvođača Shein u prodavnici u Parizu, Francuska, 4. maja 2023.
Odjeća kineskog proizvođača Shein u prodavnici u Parizu, Francuska, 4. maja 2023.

Francusko tržište odjeće preplavila je jeftina odjeća iz uvoza, dok je nekoliko domaćih marki proglasilo bankrot.

Međutim, glavni argumenti koje je iznio Horizons, stranka saveznica francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koja je podnijela nacrt zakona, su ekološki.

"Tekstilna industrija je ona koja najviše zagađuje", ističe zamjenica predsjednika Horizonsa, Anne-Cecile Violland.

Violland: Industrija koja najviše zagađuje je tekstilna
Violland: Industrija koja najviše zagađuje je tekstilna

Ona navodi da je taj sektor odgovoran za deset posto emisija stakleničkih plinova i da je veliki zagađivač vode.

Violland je kao primjer intenzivne modne proizvodnje izdvojila kinesku kompaniju Shein i njenih "7.200 novih odjevnih predmeta dnevno".

Na osnovu usvojenog zakona, Francuska će primjenjivati kriterije poput količine proizvedene odjeće i brzine izmjene novih kolekcija pri određivanju šta je brza moda.

Nakon što zakon stupi na snagu, što zahtijeva i glasanje u Senatu, precizni kriteriji bit će objavljeni u uredbi.

Proizvođači brze mode će biti prisiljeni informirati potrošače o utjecaju svoje proizvodnje na okoliš, podsjeća AFP.

Dodatna naknada povezana s ekološkim otiskom brze mode od pet eura po artiklu planirana je od sljedeće godine, da bi se povećala na deset eura do 2030.

Naknada, međutim, ne smije premašiti 50 posto cijene artikla.

Violland je rekla da će se prihodi od naknade koristiti za subvencioniranje proizvođača održive odjeće, što će im omogućiti da se lakše takmiče na tržištu.

Odobrena je i mjera za ograničavanje oglašavanja brze mode, iako je konzervativni poslanik Antoine Vermorel-Marques primijetio da "zabrana oglašavanja tekstila, posebno mode, znači kraj mode".

Inicijativa poslanika ljevice i Zelenih da se u novi zakon uključe minimalne kazne za proizvođače koji krše pravila, kao i uvozne kvote i stroži kriteriji za radna mjesta u industriji, nije prihvaćena.

Francuska predlaže EU zabranu izvoza rabljene odjeće

Pakiranje rabljene odjeće u skladištu blizu Barcelone, Španjolska, 1. augusta 2023.
Pakiranje rabljene odjeće u skladištu blizu Barcelone, Španjolska, 1. augusta 2023.

Francuska je nedavno predložila Evropskoj uniji zabranu izvoza rabljene odjeće, rekli su Reutersu 14. marta iz francuskog ministarstva okoliša, dok vlade EU traže nove načine za rješavanje sve većeg problema tekstilnog otpada.

Trgovinski podaci UN-a pokazuju da je EU izvezla 1,4 miliona metričkih tona rabljenog tekstila 2022., dvostruko više nego 2000. godine.

Odjeća može uzrokovati probleme onečišćenja u afričkim zemljama u kojima predmeti, koji se ne mogu preprodati, završavaju na odlagalištima, poručila je EU.

Prema navodima Evropske komisije, Evropa svake godine proizvede 5,2 miliona tona otpada od odjeće i obuće.

Sa Švedskom i Danskom, koje podržavaju prijedlog, Francuska teži da se o ovoj temi više raspravlja.

"Afrika više ne smije biti smetlište brze mode", reklo je francusko ministarstvo okoliša u izjavi za Reuters. "Moramo smanjiti otpad i upravljati vlastitim otpadom."

Vrhunska moda je kamen temeljac francuske privrede zahvaljujući vodećim svjetskim luksuznim markama kao što su Louis Vuitton, Chanel, Hermes, Dior i Cartier.

Ali drugi dijelovi francuskog sektora mode izgubili su u utrci sa evropskim rivalima Zarom, H&M-om i, u novije vrijeme, kineskim divovima Sheinom i Temuom.

Shein je u izjavi za Reuters rekao da će ovaj zakon, dobije li podršku francuskog Senata, "pogoršati kupovnu moć francuskih potrošača, u trenutku kada već osjećaju utjecaj krize na troškove života".

Izvor: RSE, AFP, Reuters

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG