Dostupni linkovi

Ruskoj porodici Tereh preti proterivanje iz Srbije, upozoravaju aktivisti


Aktivista Ruskog demokratskog društva Petar Nikitin pozvao je na prestanak pokušaja proterivanja ruskih državljana iz Srbije bez valjanog obrazloženja navodeći da je sa tim sada suočena porodica Tereh.

Nikitin je saopštio da su oni dobili rešenja Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije kojima im se odbija stalno nastanjenje.

Kao osnov osnov za tu odluku MUP je, prema njegovim riječima, naveo da Bezbednosno-informativna agencija (BIA) "raspolaže podacima koji predstavljaju smetnju" za odobrenje zahteva za stalno nastanjenje.

'U Rusiji nema ničeg za nas': Porodici preti proterivanje iz Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:40 0:00

Irina, Sergej i njihov desetogodišnji sin Mark došli su u Srbiju iz ruskog grada Jaroslavlja. Oni od 2019. žive u Banji Koviljači, gde su kupili kuću u kojoj su napravili porodični hotel.

Zahteve za stalno nastanjenje podneli su u avgustu 2023. godine.

"Verujući da se radi o nekoj grešci, porodica Tereh je inicijalno odlučila da ne iznosi svoj slučaj u javnost. Podneli su žalbe protiv rešenja MUP-a, kao i zahteve za nove privremene boravke za sebe i decu. I jedno i drugo je bilo odbijano", naveo je Nikitin.

Prema njegovim rečima, porodica se u decembru 2023. obratila i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a obraćanje je ostalo bez odgovora.

Niktin iz Ruskog demokratskog društva, koje okuplja ruske antiratne aktiviste, naveo je da se o pravim razlozima pokušaja proterivanja porodice Tereh može samo nagađati jer, kako je rekao, MUP je još jednom izostavio obrazloženje svojih odluka.

On je dodao da Terehovi nisu iznosili svoje političke stavove van privatnog okvira.

"Moguće je da je pokušaj proterivanja vezan za činjenicu da je Sergej Tereh rođen u Kijevu, da su u njegovom hotelu boravili i ukrajinski gosti što je bilo poznato lozničkoj policiji", dodao je Nikitin.

On je ocenio da ništa od toga nema nikakve veze sa bezbednošću Srbije.

Nikitin je dodao da je slučaj porodice Tereh trenutno u Upravnom sudu, a da su nakon uspeha u slučaju Ruskinje Elene Koposove ipak odlučili da izađu u javnost.

Eleni Koposovoj, kao i njenom suprugu vlasti Srbije nedavno su odobrile stalno nastanjenje.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije je početkom marta ukinulo rešenje po kome je Koposova morala da napusti Srbiju jer predstavlja "neprihvatljiv bezbednosni rizik" .

XS
SM
MD
LG