Dostupni linkovi

Deo opozicije u Srbiji traži dijalog sa vlastima o izbornim uslovima


U slučaju da ne dođe "do pravovremenih razgovora koji će rezultirati dogovorom, sasvim izvesno će doći do produbljivanja političke krize u zemlji", poručila je opoziciona koalicija "Srbija protiv nasilja".
U slučaju da ne dođe "do pravovremenih razgovora koji će rezultirati dogovorom, sasvim izvesno će doći do produbljivanja političke krize u zemlji", poručila je opoziciona koalicija "Srbija protiv nasilja".

Opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja" (SPN) i NADA zatražile od vlasti u Srbiji "hitan dijalog" u vezi sa stvaranjem "elementarnih uslova za fer i demokratske izbore".

Ponavljanje lokalnih izbora u glavnom gradu Srbije najavljeno je za 2. jun, pošto nijedna stranka nije osvojila dovoljno da formira vlast.

U saopštenju SPN-a piše da su oni i NADA, koju čine Nova Demokratska stranka Srbije i Pokret obnove Kraljevine Srbije, poslali 20. marta "zvaničan zahtev predsedniku Vlade i predsedniku Narodne skupštine Srbije, da održi dijalog sa parlamentarnom opozicijom".

U zahtevu se predlaže se da se uz delegaciju opozicije, koju bi činila četiri predstavnika izborne liste SPN i jedan predstavnik koalicije NADA, uključe i predstavnici nevladine organizacije CRTA, piše u saopštenju.

Listu "Srbija protiv nasilja" čine Stranka slobode i pravde, Zeleno levi front, Demokratska stranka, Pokret slobodnih gradjana, Pokret za preokret, sindikat "Sloga", Narodni pokret Srbije, Ekološki ustanak, stranka Srbija - centar, stranka Zajedno i pokret Novo lice Srbije.

Zahtevaju i da se dijalog održi "u najkraćem mogućem roku, s obzirom na hitnost situacije" i predstojeće izbore.

U slučaju da ne dođe "do pravovremenih razgovora koji će rezultirati dogovorom, sasvim izvesno će doći do produbljivanja političke krize u zemlji i novog podizanja tenzija, šta nikako ne može biti put koji bilo ko priželjkuje", poručio je SPN.

"U takvim uslovima je takođe izvesno da će održavanje izbora biti teško zamislivo i moguće", piše u saopštenju.

Oni su zatražili i da sastanci, ukoliko dođe do njih, budu otvoreni za javnost.

Deo opozicije, kao i međuarodne i domaće posmatračke misije, ukazali su na velike nepravilnosti tokom izbora 17. decembra prošle godine.

OEBS-ova Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) je u izveštaju navela da na izborima 17. decembra uslovi nisu bili ravnopravni za sve jer je na njima bilo dominantno učešće predsednika Vučića.

Dodaje se da su zabeleženi pritisci na zaposlene u javnom sektoru da glasaju za vlast, zloupotreba javnih resursa u njenu korist i Vučićeva medijska dominacija.

U izveštaju je navedeno i 25 preporuka da se izbori dalje usklade sa obavezama unutar OEBS-a, kao i s drugim međunarodnim obavezama i standardima za demokratske izbore.

Posmatračka misija CRTA iz Beograda ocenila je nakon decembarskih izbora da su državljani Srbije koji žive u susednim zemljama na izborni dan organizovano dovoženi u glavni grad kako bi glasali na lokalnim izborima u glavnom gradu. CRTA je navela da su te migracije glasača uticale na ishod rezultata u Beogradu.

Vlast je negirala navode o izbornim neregularnostima, uz ocenu da su decembarski izbori bili među najčistijima.

Međutim, predsednik Srbije i funkcioner SNS-a Aleksandar Vučić je izjavio 10. marta da je "veoma važno" da se ispune preporuke ODIHR-a.

On je takođe najavio da će ponovljeni izbori u Beogradu biti održani 2. juna.

XS
SM
MD
LG