Dostupni linkovi

Sedam članica EU traže otvaranje pristupnih pregovora sa BiH


Zastava Evropske unije postavljena iznad "Vječne vatre" u centru Sarajeva 15. decembra 2022. godine kad je Evropsko vijeće odobrilo BiH status zemlje kandidatkinje za članstvo u EU
Zastava Evropske unije postavljena iznad "Vječne vatre" u centru Sarajeva 15. decembra 2022. godine kad je Evropsko vijeće odobrilo BiH status zemlje kandidatkinje za članstvo u EU

Sedam država članica Evropske unije (EU) je pismeno zatražilo od Evropskog saveta da na predstojećem samitu EU odobri otvaranje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom.

Pismo su potpisali ministri nadležni za evropska pitanja iz Slovenije Slovačke, Italije, Grčke, Češke, Austrije i Hrvatske.

U pismu, u koje Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid se navodi da je BiH u proteklim mesecima sprovela značajnije reforme nego prethodnih godina, te da je rad na daljim reformama u toku.

"S obzirom na ovo, smatramo da je neophodno iskoristiti ovaj zamah i mogućnost i odlučiti da sledeće sedmice otvorimo pristupne pregovore sa Bosnom i Hercegovinom. To će Bosnu i Hercegovinu čvrsto učvrstiti na njenom putu ka EU i dovesti je korak bliže EU", navodi se u pismu koje je potpisalo sedam ministara za evropska pitanja iz država članica EU.

"Ako to ne učinimo", upozoravaju dalje", to bi oslabilo ulogu EU na Zapadnom Balkanu i poslalo negativnu poruku celom regionu, kojem smo dali obećanje da njegova budućnost leži u EU pre više od 20 godina".

Potpisnici ovog pisma su takođe istakli važnost redovne razmene između evropskih ministara i predstavnicima zemalja iz Zapadnog Balkana.

Lideri država i vlada EU će na samitu koji će biti održan 21. i 22. marta odlučivati o preporuci Evropske komisije da odobri otvaranje pristupnih pregovora između Sarajeva i Brisela.

BiH ima status kandidata za punopravno članstvo od decembra 2022. godine.

Mišljenje Evropske komisije (Avis) dobila je u maju 2019. i u njemu je definisano 14 prioriteta podeljenih u četiri područja- Demokracija i funkcioniranje institucija, Vladavina prava, Osnovna prava i Reforma javne uprave- koje BiH treba ispuniti kako bi počela pregovore o punopravnom članstvu.

U decembru 2023. godine, lideri EU su izrazili spremnost da otvore pristupne pregovore sa BiH i pozvali Komisiju da u martu objavi izveštaj o stepenu ispunjavanja ključnih kriterijuma.

XS
SM
MD
LG