Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Borelj predložio mere protiv Kurtijeve vlade; Kontroverzni evropski predlog Tunisu za zaustavljanje migranata


Kosovska policija u Severnoj Mitrovici, 13. jun 2023.
Kosovska policija u Severnoj Mitrovici, 13. jun 2023.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vesti sa Zapadnog Balkana i sveta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Andrej Zarević, novinar Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Tenzije na severu Kosova

Situacija u Severnoj Mitrovici se smirila, pošto je hapšenje Miluna Milenkovića-Luneta, po optužbi da je jedan od organizatora napada na pripadnike Kfora pre dve nedelje, uzburkalo taj grad na severu Kosova. Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja rekao je da je Milenković "jedan od vođa kriminalne formacije Civilna odbrana", dok direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković kaže da Milenković nije kriminalac i da je "istaknuti borac za srpske nacionalne interese i prava Srba na severu Kosova".

Stejt department SAD saopštio je da i dalje poziva Kosovo i Srbiju da preduzmu hitne korake na smirivanju tenzija na severu Kosova. "SAD i EU jasno su istakle naša očekivanja obema stranama", rekao je portparol Stejt departmenta na pitanje kako Vašington komentariše Kurtijev plan u pet tačaka.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić o situaciji na severu Kosova razgovarao je telefonom s američkim senatorima Krisom Marfijem, Džin Šahin i Pitom Riketsom koji su mu poručili da od Srbije zahtevaju uzdržanost i pozive na mir.

Albanski premijer Edi Rama rekao je da je od Kurtija tražio promenu formata zajedničke sednice dve vlade koji je planiran za 14. jun u Đakovici, ali da Kurti to nije prihvatio. Rama je rekao da se zbog situacije na severu Kosova i pogoršanja odnosa Prištine sa saveznicima na Zapadu, "nije trenutak za stvaranje lažne slike o tome što se zapravo na Kosovu događa danas".

Zvečan na severu Kosova, u kojem kao i u Zubinom Potoku i Leposavići, Srbi protestuju od 29. maja kako bi sprečili nove albanske gradonačelnike da dođu na posao, postao je svojevrsni korzo, kaže lider Građanske inicijative Srpski opstanak, Aleksandar Arsenijević. On dodaje da i stari i mladi dolaze na proteste koji su "mesto gde mogu da se ispričaju". Međutim, izlaz iz krize ne vidi, kao ni lider Građanske inicijative Za Zubin Potok, Milija Biševac. "I dalje ne vidimo naznake da postoji neko rešenje. Očekujemo od zvaničnog Beograda i Prištine da sednu za sto i da se pronađe neko rešenje", rekao je Biševac.

Balkan na RSE

Međunarodni partneri očekuju da Crna Gora, posle prevremenih parlamentarnih izbora, dobije stabilnu vlast na koju EU može da se osloni, kažu sagovornici RSE-a. "Najgore što se Crnoj Gori može desiti je da krene takozvanim bugarskim modelom – da se stalno menja vlada, stalno neki populizam, unutrašnji problemi", kazao je nemački parlamentarac Josip Juratović. Zamenica direktora Evropskog saveta za spoljne odnose Vesela Černeva ocenila je da postoje jasni izgledi formiranja vlade koju bi činila proevropska većina, "mada bi visok stepen podeljenosti i nepoverenja u parlamentu mogli otežati taj proces".

Izjava ratnog komandanta Hrvatskog vijeća obrane Darija Kordića, koji je u Hagu osuđen na 25 godine zatvora za ratne zločine nad bošnjačkim stanovništvom u BiH, da bi "sve ponovio" i da je vredela "svaka sekunda" rata i zatvora, izazvala je brojne reakcije. Međutim, takođe je u fokus stavila činjenicu da su haški osuđenici nekažnjavani u očima pravosuđa BiH, pošto pravosudne institucije BiH ne upisuju haške presude u kaznenu evidenciju.

Pročitajte kako su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj prešli put od najbližih saradnika, preko razmene optužbi i uvreda, do veza kojih se ne odriču.

Hrvatski turizam je od početka godine zabeležio 11 odsto više noćenja nego u dosad najuspešnijoj 2019. godini, rekli su predstavnici Hrvatske turističke zajednice. U Istri je turista najviše, a Šibenik se izdvaja po tome što je revitalizacija istorijske baštine pomoću evropskih sredstava vratila grad na turističku kartu Hrvatske.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. u Srbiju su ušle stotine hiljada građana Rusije. Mnogi od njih su premestili svoj posao u Srbiju, a takođe su i pojedine firme prebacivale svoje zaposlene. Prema podacima od 15. maja ove godine, u Srbiji boravi gotovo 30.000 državljana Rusije na osnovu odobrenog privremenog boravka. Godinu i po dana nakon što je Moskvu zamenio prestonicom Srbije, Ilija Pinsker kaže da je Beograd "moj grad".

Rat u Ukrajini

Najmanje 11 ljudi poginulo je kada je ruski projektil pogodio stambenu zgradu u gradu Krivij Rih u ukrajinskoj oblasti Dnjepropetrovsk. "Još terorističkih projektila, ruske ubice nastavljaju svoj rat protiv stambenih zgrada, običnih gradova i ljudi", naveo je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski koji je rođen u tom gradu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da Ukrajina ostvaruje napredak u kontraofanzivi protiv ruskih trupa i predvideo da će čelnici Alijanse povećati vojnu pomoć Kijevu na sastanku sledećeg meseca.

SAD će nakon početka ukrajinske kontraofanzive poslati dodatni paket bezbednosne pomoći Ukrajini u vrednosti od 325 miliona dolara, uključujući sisteme protivvazdušne obrane, HIMARS municiju i oklopna vozila, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi rekao je u Kijevu rekao je da se nuklearna elektrana Zaporižja suočava sa relativno opasnom situacijom nakon probijanja brane Nova Kahovka i početka kontraofanzive Kijeva.

Svet

Evropski čelnici obećali su Tunisu više od milijardu evra finansijske pomoći za spasavanje posrnule ekonomije i bolju kontrolu granica u nadi da će stabilizovati severnoafričku zemlju i zaustaviti nagli talas migracija ka Evropi. Međutim, autokratski predsednik Tunisa Kais Said koristi situaciju za pregovaranje nastojeći da izbegne ključne reforme povezane s pomoći Međunarodnog monetarnog fonda, dok tuniska opozicija i organizacije za zaštitu ljudskih prava optužuju Brisel za saradnju s diktatorom, pišu svetski mediji.

Ambiciozni projekat auto-puta u Gruziji koji prave Kinezi dužine 51,6 kilometara s 96 mostova i 53 tunela kroz kamenite i planinske predele, transformisaće putovanje u toj zemlji i mogao bi da bude važna saobraćajnica kako sve više kompanija i vlada zaobilaze Rusiju u kopnenim trgovačkim vezama s Kinom. Projekat, međutim, od početka prate pitanja kako su ugovori dodeljeni nekolicini kineskih kompanija, dok se sada suočava i s povećanjem troškova i prekoračenjem rokova.

Tražimo odgovore

Stokholmski međunarodni institut za istraživanje mira (SIPRI) u svojoj proceni stanja naoružanja, razoružanju i međunarodne bezbednosti naveo je da je broj operativnog nuklearnog oružja počeo da raste kako napreduju dugoročni planovi zemalja u svetu za modernizaciju i proširenje svojih snaga.

U rubrici ZAŠTO, koju možete pronaći i na Facebook stranici, pročitajte zašto svet nikada nije bio manje siguran.

Šta ima?

Poslušajte šta ima danas u BiH pored sednice Veća ministara.

Šta ima još…

Toliko za danas, pišite nam i podelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Andrej Zarević

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

XS
SM
MD
LG