Dostupni linkovi

Ukrajina napreduje u protuofenzivi, tvrdi šef NATO-a


Stoltenberg i Biden u Bijeloj kući, Washington, SAD, 13. lipnja 2023.
Stoltenberg i Biden u Bijeloj kući, Washington, SAD, 13. lipnja 2023.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da Ukrajina postiže napredak u protuofenzivi protiv ruskih trupa i predvidio da će čelnici Alijanse povećati vojnu pomoć Kijevu na sastanku sljedećeg mjeseca.

Stoltenberg je govorio prigodom susreta u Washingtonu s američkim predsjednikom Joeom Bidenom koji je kazao da je predanost Sjedinjenih Država NATO-u "čvrsta kao kamen".

Stoltenberg je posjetio Bijelu kuću u trenutku kad se mnogi pitaju hoće li mu mandat u Bruxellesu biti produžen.

Prema sadašnjem planu, trebao bi otići s dužnosti krajem rujna nakon devet godina provedenih na čelnom mjestu Alijanse.

Njegov posjet SAD-u dolazi u trenutku pokušaja Ukrajine da vrati područja koja su okupirali Rusi u dugoočekivanoj protuofenzivi protiv okupatora.

"Podrška koju zajednički dajemo Ukrajini čini razliku na bojnom polju upravo dok se mi ovdje sastajemo, jer je ofenziva počela i Ukrajinci napreduju", rekao je.

"Još je rano, ali ono što znamo je - što Ukrajinci više zemlje uspiju osloboditi, imat će bolju poziciju za pregovaračkim stolom", ocijenio je Stoltenberg.

Rekao je da će nova pomoć biti obećana na NATO-ovom samitu u Vilniusu u Litvi sredinom srpnja.

"Upravo je to ono što ćemo učiniti kad se susretnemo - svi NATO-ovi čelnici - na samitu u Vilniusu sljedećeg mjeseca, na kojem ćemo se dogovoriti da zadržimo i pojačamo svoju podršku Ukrajini", rekao je.

Biden, koji pokušava držati NATO-ove saveznike ujedinjenima protiv Rusije otkad je rat izbio u veljači 2022. godine, rekao je: "S božjom pomoći moći ćemo održati ovo zajedništvo".

Mnoge zemlje članice NATO-a željele bi saznati tko će nastaviti predvoditi Savez kad se čelnici susretnu u Litvi.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG