Dostupni linkovi

Kovačevski spreman premijersko mjesto ustupiti opoziciji za podršku EU integracijama


Lider opozicije Hristijan Mickoski i premijer Dimitar Kovačevski
Lider opozicije Hristijan Mickoski i premijer Dimitar Kovačevski

Predsjednik makedonske Vlade Dimitar Kovačevski (Socijaldemokratski savez Makedonije, SDSM) izjavio je u utorak kako je spreman premijersko mjesto prepusti lideru opozicijske VMRO DPMNE Hristijanu Mickoskom za podršku ustavnim izmjenama neophodnim za nastavak pregovora s EU.

Kovačevski je to, kako su prenijeli lokalni mediji, rekao na brifingu, ističući da će to značiti i da Mickoski mora staviti svoj potpis na već izrađeni nacrt ustavnih amandmana, kojim bi Bugari bili uvedeni u Ustav.

Istakao je kako smatra da treba ostati na premijerskoj funkciji i do kraja provesti proces ustavnih amandmana, ali da je u interesu evropskih integracija, osim pet resora, spreman da Mickoskom ustupi premijersko mjesto u prijelaznoj vladi.

"Ja sam potpisnik prijedloga ustavnih amandmana. Ako neko iz VMRO-DPMNE želi imati tu čast, rado ću mu je dati", rekao je Kovačevski.

Premijer Sjeverne Makedonije smatra da bi koliko sutra trebali biti usvojeni ustavni amandmani i da nakon toga odmah budu održani parlamentarni izbori.

Za najveću opozicijsku partiju u Sjevernoj Makedoniji ostaje ponuda Kovačevskog koju je dao na prošlosedmičnom sastanku sa Mickoskim da SDSM ustupi polovinu svojih, odnosno pet ministarskih mjesta u toj novoj koalicijskoj vladi.

Prethodno je najveća albanska partija Demokratska unija za integraciju (DUI) objavila da pristaje napustiti Vladu, što je jedan od uvjeta opozicijske VMRO DPMNE da podrži ustavne izmjene.

Prijedlog ustavnih izmjena trenutno se nalazi u Ministarstvu pravosuđa, a očekuje se da do kraja mjeseca budu upućene makedonskoj skupštini.

Sjeverna Makedonija je u julu prošle godine u Briselu počela prvu fazu pregovora sa Evropskom unijom, ali da bi prešla u drugu fazu i počela otvarati poglavlja, mora da do završetka skrininga (koji se očekuje u novembru) unese Bugare u Ustav, za što vladajuća koalicija nema neophodnu podršku makedonske opozicije.

XS
SM
MD
LG