Dostupni linkovi

SAD i Severna Makedonija zaključile novu desetogodišnju mapu puta o odbrani


Jedan od helikoptera makedonske vojske
Jedan od helikoptera makedonske vojske

Sjedinjene Američke Države (SAD) i Severna Makedonija potpisale su u Vašingtonu novu desetogodišnju mapu puta za saradnju u odbrani, saopštilo je 13. juna Ministarstvo odbrane Severne Makedonije.

Kako se navodi u saopštenju, ministarka odbrane Slavjanka Petrovska i sekretar odbrane SAD Lojd Ostin su, nakon sastanka u Pentagonu, postavili temelje za razvoj odbrambene saradnje dve zemlje saveznice narednih 10 godina.

Nova mapa puta, koja je potpisana u Pentagonu, definiše oblasti u makedonsko-američkoj odbrambenoj saradnji koje će biti prioritet u narednoj deceniji i kroz koje će se razvijati odbrana i Armija Severne Makedonije.

"Severna Makedonija je dugogodišnji i odličan prijatelj SAD sa kojima delimo iste interese i vrednosti. Ponosan sam što imamo dugoročno i snažno bilateralno partnerstvo. Mapa puta za saradnju u narednih 10 godina pokazuje da možemo zajedno da radimo na modernizaciji i da se zajedno suočimo sa globalnim izazovima", rekao je Ostin.

Petrovska je istakla da je Severna Makedonija sada članica NATO i da, zajedno sa SAD, stoji rame uz rame u suočavanju sa zajedničkim bezbednosnim izazovima.

"Prošle godine SAD su nam pružile ogromnu podršku koja nije bila samo finansijska. Razmenili smo znanja i iskustva, zajedno vežbali i obučavali se i ponosni smo što doprinosimo bezbednosti NATO-a i regiona", rekla je ministarka Petrovska na sastanku.

Povodom ruske agresije na Ukrajinu, ona je rekla da Severna Makedonija od početka osuđuje ovu ničim izazvanu i neopravdanu invaziju i dodala da podrška Ukrajini nije samo politička, već i u donacijama vojne opreme.

Američki sekretar odbrane Ostin je, dodaje se, izrazio zahvalnost za sve što je Severna Makedonija učinila u podršci ukrajinskom narodu, za jačanje istočnog krila Alijanse kroz učešće u multinacionalnim NATO snagama u Letoniji, Bugarskoj i Rumuniji, kao i za bezbednost regiona kroz učešće u misiji NATO-a na Kosovu KFOR.

XS
SM
MD
LG