Dostupni linkovi

EU ističe da u Kurtijevom predlogu nema konkretnih koraka za deeskalaciju


Peter Stano: Podelili smo sa državama članicama EU nacrt mera koje treba preduzeti ako premijer Kurti ne preduzme korake za deeskalaciju situacije na severu Kosova
Peter Stano: Podelili smo sa državama članicama EU nacrt mera koje treba preduzeti ako premijer Kurti ne preduzme korake za deeskalaciju situacije na severu Kosova

Portparol Evropske unije Peter Stano je potvrdio da je visoki predstavnik Unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell primio predlog premijera Kosova Aljbina Kurtija (Albin) o smirivanju tenzija na severu Kosova, ali bez konkrentih koraka za deeskalaciju situacije.

"Do sada nismo videli nikakve odlučne i hitne korake premijera Kurtija potrebne za deeskalaciju situacije. Najnovija dešavanja na severu Kosova samo dokazuju da se eskalacija i dalje nastavlja, a to je protiv interesa Kosova i svih ljudi na Kosovu", ocenio je Stano u pisanom odgovoru.

Kurti je u utorak potvrdio da je predstavnicima KVINTA-e (SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija) preneo predlog za smanjenje tenzija na severu Kosova te da je isti već prosledio i Borrellu.

Kurtijev plan od pet tačaka obuhvata identifikaciju, krivično gonjenje i suđenje svim pripadnicima kriminalnih grupa koje su napale policiju, NATO snage i novinare; povlačenje nasilnih trupa sa teritorije Kosova i zabrana krivičnih dela protiv institucija Kosova.

Takođe, u planu se predviđa da Policija Kosova, pripadnici NATO-a i EULEX-a obave zajedničku bezbednosnu procenu, da garantuju bezbedno okruženje za sve, a da Vlada Kosova - u koordinaciji sa svim akterima - raspiše vanredne izbore u četiri opštine na severu.

Kurti je takođe predložio povratak dijalogu uz posredovanje Brisela i sastancima na visokom nivou koji bi bili održani već tove nedelje.

Evropska unija je 3. juna zatražila od kosovskih vlasti da postupi na neeskalirajući način i da odmah obustavi policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na severu Kosova, kao i da novoizabrani gradonačelnici u četiri opštine na severu privremeno obavljaju dužnosti u drugim prostorijama mimo opštinskih zgrada te da se što pre moguće raspišu prevremeni izbori.

Ove zahteve su šefu kosovske Vlade preneli i evropski i američki izaslanici, Miroslav Lajčak i Gabriel Escobar tokom prošlonedeljne posete Prištini.

Međutim, kako je Radio Slobodna Evropa javio, oni nisu dobili garancije Kurtija da će svi zahtevi biti ispoštovani.

Peter Stano je takođe potvrdio spremnost da se preduzmu mere protiv kosovskih političara za koje se smatra da odbijaju da preduzmu mere u pravcu deeskalacije.

"Podelili smo sa državama članicama EU nacrt mera koje treba preduzeti ako premijer Kurti ne preduzme adekvatne i hitne korake za deeskalaciju situacije i smanjenje tenzija", naglasio je portparol EU.

On je dodao da su razgovori među državama članicama EU u toku te da je visoki predstavnik Unije Borrell u kontaktu sa liderima regiona i državama članicama Evropske unije.

Hapšenje Milenkovića uzburkalo Severnu Mitrovicu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Na severu Kosova se od 29. maja svakodnevno održavaju protesti lokalnog srpskog stanovništva koji želi da spreči dolazak albanskih gradonačelnika na posao.

Gradonačelnici su izabrani na vanrednim lokanim izborima koje su srpsko stanovništvo i političari bojkotovali.

Prvog dana protesta došlo je do sukoba između demonstranata i pripadnika Misije NATO-a na Kosovu (KFOR), kada je na obe strane bilo oko 80 povređenih.

Odgovornost za eskalaciju nasilja na severu međunarodna zajednica je prebacila Vladu u Prištini.

XS
SM
MD
LG