Dostupni linkovi

Ministarka kulture Srbije osudila pretnje glumcima


Ministarka kulture Maja Gojković
Ministarka kulture Maja Gojković

Ministarka kulture Srbije Maja Gojković osudila je pretnje glumačkom paru Tamaru Dragičević i Petru Benčini i njihovoj deci.

Ona je tokom gostovanju na televiziji Prva apelovala na istražne organe da hitno pronađu počinioce.

"Apelujem na policiju i tužilaštvo da što pre nađu počinioce i obaveste javnost o tome ko je sebi dao dozvolu da na ovakav način vređa i preti deci", poručila je Gojković.

Komentarišući napade i uvrede usmerene ka glumcima koji podržavaju proteste, Gojković je rekla da je protiv grubih reči.

"I moj apel je da se prestane sa svih strana. I apelujem na svih 250 poslanika da nema potrebe da koriste teške reči. Sve može da se kaže na drugačiji način", poručila je.

Od izjava da "idu u neku drugu državu" ako im se ne sviđa vlast, do objave navodnih honorara i uvredljivog govora u Skupštini Srbije – sve to su predstavnici vladajuće većine poručivali glumcima koji su stali iza protesta.

Više desetina glumaca podržalo je proteste, na kojima se poslednjih pet sedmica u Beogradu, na poziv dela opozicije, okupljaju desetine hiljada građana.

Neki glumci učestvuju u protestnim šetnjama, neki su ih podržali u medijima i na društvenim mrežama, a neki su bili govornici na skupu "Srbija protiv nasilja".

Demonstranti pozivaju vlast na odgovornost, nakon dve masovne pucnjave u kojima je život izgubilo 18 ljudi.

Ministarka kulture Maja Gojković je rekla da mora da reaguje i na uvrede na račun glumaca koji se ne slažu, kako je navela, sa politikom dela opozicije koja je odlučila da podrži određene političke proteste.

"Moram da reagujem i na trenutak kada su vređani i omalovažavani Svetislav Goncić, Rastko Janković, Laza Ristovski i mnogi drugi glumci", navela je.

Ministarka kulture je pozvala na dijalog i poručila da svako ima pravo da se bavi politikom i ima svoje mišljenje.

Ministarka Gojković se 12. juna oglasila saopštenjem nakon što je glumac Dragan Bjelogrlić zatražio njenu reakciju povodom niza napada kojima su izloženi glumci koji idu na proteste "Srbija protiv nasilja" ili ih podržavaju.

Bjelogrlić je za dnevnik "Danas" rekao da su glumci više od 15 dana izloženi javnom maltretiranju i prozivanju i upitao ministarku "Zašto ćutite, Majo? Šta čekate?".

Tada je navela da je "važno da naučimo da tolerišemo različitosti i da razgovaramo, a ne da vređamo jedni druge i pretimo".

"Za dobrobit kulture nije dobro prebrojavanje, podele na ove ili one, etiketiranja, već sloboda stvaranja, kreiranje uslova za to…", poručila je ministarka.

Na društvenoj mreži Tviter pod pseudonimom Narodni neprijatelj 12. juna objavljena su dva videa u kojima su još jednom imenom i prezimenom "targetirani" brojni glumci.

XS
SM
MD
LG