Dostupni linkovi

Trump negirao krivicu u vezi povjerljivih dokumenata


Donald Trump maše fotoreporterima, Doral, Florida, 13. juni 2023.
Donald Trump maše fotoreporterima, Doral, Florida, 13. juni 2023.

Bivši američki predsjednik Donald Trump izjasnio se u utorak da nije krv po optužnici koja ga tereti da je nezakonito zadržao povjerljiva dokumenta o nacionalnoj sigurnosti kada je napustio položaj, a zatim lagao zvaničnicima koji su pokušavali da ih preuzmu.

Trump se o krivici izjasnio pred sudijom federalnog suda u Miamiju, nakon čega se očekuje pravna bitka narednih mjeseci, dok bivši predsjednik vodi kampanju za novi mandat u Bijeloj kući. Eksperti ocjenjuju da bi suđenje moglo da počne tek za godinu ili duže, prenosi Glas Amerike.

Sudsko ročište bilo je zatvoreno za kamere i prijenose. Trumpov bivši suradnik Walt Naute, koji je optužen u ovom slučaju, također je izveden pred sud.

Federalne vlasti pojačale su mjere osiguranja oko zgrade suda, gdje su se bile okupile desetine Trumpovih pristalica koje su pozdravile kolonu automobila u kojoj se nalazio bivši predsjednik.

Trump na aerodromu u Miamiju, juni 2023.
Trump na aerodromu u Miamiju, juni 2023.

Sudski pretres je završen a Trumpu, koji je napustio sudnicu, dozvoljeno je da bude na slobodi bez ikakvih uslova ili ograničenja kada je riječ o putovanjima, te bez kaucije. Sudija je presudio da Trampu nije dozvoljeno da komunicira sa potencijalnim svjedocima u slučaju.

Nakon odlaska iz sudnice, Trump je odmah nastavio političku kampanju, te je posjetio kubanski restoran u Majamiju, gdje su ga sačekali simpatizeri. Potom se zaputio prema svom avionu, kojim je otputovao za New Jersey.

Ovaj slučaj inače je dodijeljen sutkinji Aileen Cannon, koju je Trump imenovao i koja je oštro kritizirana zbog presuda u korist bivšeg predsjednika, u prošlogodišnjem slučaju.

Ona je na kratko spriječila federalne istražitelje da ispituju dokumenta pronađena na Trumpovom imanju Mar-a-Lago prošle godine i imenovala specijalnog pravnog savjetnika da ih pregleda. Međutim, apelacioni sud je kasnije ukinuo njenu presudu, navodeći da ona nije imala ovlaštenja da je donosi.

Američko savezno pravosuđe podiglo je u petak optužnicu s 37 točaka što je bez presedana za jednog bivšeg američkog šefa države, čija je kandidatura poljuljana za stranačke izbore Republikanske stranke pred predsjedničke izbore zakazane za 2024. godine.

Trump je optužen da je odnio nekoliko hiljada dokumenata, od kojih su neki bili povjerljivi, kad je napustio Bijelu kuću. On je trebalo te dokumente predati Državnom arhivu, ali je to odbio usprkos upozorenjima Federalnog istražnog biroa (FBI).

To je druga optužnica u dva mjeseca nakon prve koju je podiglo pravosuđe države New York u aprilu za financijske malverzacije.

Bivši predsjednik, koji ponavlja da je žrtva političke zavjere, mogao bi iskoristiti svoje predstojeće predizborne skupove kako bi ponovno kritizirao FBI i tužitelje, jer smatra da je nepravedno postao njihova meta.

Trumpu prijeti kazna do 20 godina zatvora za najteže tačke optužnice.

Već je reagirao na objavu optužnice nizom poruka na svojoj društvenoj mreži Truth Social, kao i videoporukom na Twitteru, u kojima je specijalnog tužitelja zaduženog za istragu Jack Smith nazvao "poremećenom osobom".

Trump je dodao da je sve to navodno orkestrirao njegov suparnik, aktualni demokratski predsjednik Joe Biden, koji je rekao da o njegovom slučaju nije razgovarao s Ministarstvom pravosuđa.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG