Dostupni linkovi

Udruženje dramskih umetnika Srbije traži reakciju institucija na uvrede i pretnje


Glumci na pozorišnoj sceni (ilustrativna fotografija)
Glumci na pozorišnoj sceni (ilustrativna fotografija)

Udruženje dramskih umetnika Srbije saopštilo je 13. juna da od nadležnih institucija zahteva da hitno reaguju povodom pretnji upućenih glumcima i spotova u kojima je 46 glumaca "targetirano kao rušitelji države i ustavnog poretka", prenela je agencija Beta.

Glumcima koji su podržali proteste "Srbija protiv nasilja", proteklih sedmica stizale su uvrede i pretnje na društvenim mrežama, a uvrede su im javno upućivali i predstavnici vladajuće većine.

Na društvenoj mreži Tviter, pod pseudonimom Narodni neprijatelj, 12. juna objavljena su dva videa u kojima su imenom i prezimenom targetirani brojni glumci.

U dopisu upućenom premijerki Ani Brnabić, predsedniku parlamenta Vladimiru Orliću, ministarki kulture Maji Gojković i ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću, Udruženje dramskih umetnika je zatražilo da otkriju "idejne tvorce" kampanje protiv glumaca i da osobe koje stoje iza pretnji privedu pravdi.

Naveli su da na prethodne apele udruženja "niko od zvaničnih institucija nije osvrnuo, niti ih uzeo u obzir".

"Kao posledicu takvog nereagovanja sada smo u situaciji da su pretnje otišle toliko daleko, da se u više navrata nekolicini naših kolega pretilo spominjanjem dece. Da li zaista u ovoj zemlji još uvek postoji neko ko bi posle stradanja tolike dece mogao, samo mesec dana potom, ponovo da preti deci", upitali su iz udruženja.

Apelovali su na "svest o ozbiljnosti neargumentovanih i neodgovornih optužbi", navodeći da je taj način podgrevanja tenzija "više puta rezultovao fizičkim napadima i ugrožavanjem života pojedinih ljudi među kojima je bilo i više glumaca".

"Pozivamo Vas da na vreme uradite ono što ste po zakonu i savesti obavezni i sprečite da se ovaj haos otme kontroli do te mere da još jednom postanemo zanemeli svedoci novih stradanja i tragedija, kako deci i potomcima ne bismo ostavili svet u kome je jezik mafijaških pretnji legitiman i samorazumljiv", stoji u dopisu.

Iz udruženja su naveli da ne zastupaju bilo koju političku stranu, već da pozivaju na "odbranu onoga što je, nadamo se, još uvek, svima, svetinja oko koje nema spora - a to su životi naše dece i budućnost naših potomaka".

Glumci koji su podržali proteste vređani i targetirani

Od izjava da "idu u neku drugu državu" ako im se ne sviđa vlast, do objave navodnih honorara i uvredljivog govora u Skupštini Srbije – sve to su predstavnici vlasti poručivali glumcima koji su stali iza protesta.

Više desetina glumaca podržalo je proteste na kojima se poslednjih sedmica u Beogradu, na poziv dela opozicije, okupljaju desetine hiljada građana koji traže odgovornost vlasti nakon dve masovne pucnjave koje su se dogodile početkom maja.

Neki glumci učestvuju u protestnim šetnjama, neki su ih podržali u medijima i na društvenim mrežama, a neki su bili govornici na skupu "Srbija protiv nasilja".

Ministarka kulture Srbije Maja Gojković osudila je 13. juna pretnje glumačkom paru Tamaru Dragičević i Petru Benčini i njihovoj deci.

Ona je tokom gostovanju na televiziji Prva apelovala na istražne organe da hitno pronađu počinioce.

Komentarišući napade i uvrede usmerene ka glumcima koji podržavaju proteste, Gojković je rekla da je protiv grubih reči.

Ranije je premijerka Srbije i funkcionerka Srpske napredne stranke Ana Brnabić izjavila da su uvrede izrečene u parlamentu na račun glumaca bile "greška".

XS
SM
MD
LG