Dostupni linkovi

Ukrajinska elektrana 'u ozbiljnoj situaciji' nakon probijanja brane


Nuklearna elektrana Zaporižja, Ukrajina
Nuklearna elektrana Zaporižja, Ukrajina

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi je u razgovoru s novinarima u Kijevu, neposredno prije polaska na put u nuklearku Zaporižja, rekao da se elektrana suočava sa "relativno opasnom situacijom" nakon probijanja brane Nova Kahovka i početka kontraofanzive Kijeva.

Najveća evropska nuklearna elektrana Zaporižja je više puta bila u unakrsnoj vatri otkako je Rusija pokrenula rat protiv Ukrajine u februaru 2022. i zauzela postrojenje ubrzo nakon toga.

Grossi je rekao da se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim kako bi razgovarali o situaciji koja utječe na elektranu, koja je postala ozbiljnija nakon prošlosedmičnog probijanja brane Nova Kahovka.

Brana, koja se nalazi nizvodno rijeke Dnjipro, čuvala je u rezervoaru vodu koja je hladila reaktore fabrike.

Grossi je rekao da razina vode u rezervoaru opada, ali da to ne predstavlja "neposrednu opasnost" po elektranu.

"Ovo je ozbiljna situacija jer ste ograničeni na vodu koju tamo imate", rekao je on.

"Ako bi došlo do proboja kapija koje drže ovu vodu ili nešto slično, zaista biste izgubili kapacitet hlađenja. Neophodno je konstantno hlađenje reaktora kako bi se izbjegao akcident topljenja i potonje radijacije", upozorio je.

Upitan o ukrajinskoj kontraofanzivi, Grossi je rekao da je "veoma zabrinut" zbog toga što će se elektrana ponovo naći u unakrsnoj vatri.

Naglasio je da IAEA još nije "vidjela nikakvu rusku tešku vojnu opremu" u elektrani kada su ga pitali o strahovima Ukrajine da bi ona mogla biti napunjena eksplozivom.

Sabiraju se posledice izlivanja reke Dnjepar u Ukrajini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00
XS
SM
MD
LG