Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Rezultati samitu Sija i Putina; Kneset ukinuo zabranu povratka Izraelaca u naselja na Zapadnoj obali


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski (okrenut leđima) posetio je grad Bahmut koji je pod višemesečnim žestokim napadima ruskih snaga.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski (okrenut leđima) posetio je grad Bahmut koji je pod višemesečnim žestokim napadima ruskih snaga.

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Andrej Zarević, novinar Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Nakon što je Srpska lista, vodeća partija kosovskih Srba, ponovila da će bojkotovati izbore raspisane za 23. april, postavlja se pitanje ima li izbora bez izbornog favorita. Za Dušana Radakovića iz Centra za zastupanje demokratske kulture i Violetu Hadžoli iz Kosovskog demokratskog instituta, dileme nema. "Bez njihovog učešća, izbori nemaju nikakvog smisla. Srpska lista je osvajala većinu glasova srpske zajednice na Kosovu i srpska zajednica treba da ima kao opciju da može da glasa za njih", smatra Hadžoli. Radaković ukazuje da je bez nekog brzog političkog dogovora sasvim izvesno da će vanredni izbori za gradonačelnike u opštinama na severu biti odloženi "najverovatnije za jun".

S druge strane, zamenik šefa misije ambasade Nemačke u Beogradu Karsten Majer-Vifhauzen rekao je da formiranje zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu nije moguće ako se ne predaju liste kandidata za izbore u četiri opštine na severu Kosova.

A šta će biti ta zajednica i dalje je izgleda nejasno. Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da se u Sporazumu o normalizaciji odnosa sa Srbijom govori o uspostavljanju "određenog nivoa samomenadžiranja za srpsku zajednicu", a ne o Zajednici opština sa srpskom većinom.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani pozvala je međunarodnu zajednicu da usmeri pritisak na Srbiju kako bi poštovala preuzete obaveze iz Osnovnog sporazuma, oko kog su se dve strane usaglasile u Briselu 27. februara, kao i iz Aneksa za njegovu implementaciju, koji je dogovoren u Ohridu 18. marta.

Kineski ambasador u Podgorici Fan Kun ocenio je da je Crna Gora čvorište duž obale Jadranskog mora, što kineski investitori prepoznaju kao veliki potencijal za ulaganja. Admir Šahmanović iz Ministarstva kapitalnih investicija predočio je kineskom ambasadoru kapitalne projekte koji će se raditi u Crnoj Gori. Kineska kompanija CRBC je izgradila prvu dionicu auto puta dužine 41 kilometar za koju se država kod kineske banke zadužila skoro 900 miliona dolara na period od 20 godina. Međutim, problemi u izgradnji auto puta, kašnjenja i penali nisu pomenuti na skupu o kinesko crnogorskoj privrednoj saradnji.

Dve mlade devojke iz Srbije i sa Kosova Marija Jovanović i Leonida Molliqaj napravile su prve korake u svojim državama da pokrenu promene i stigle do vlasti sa zahtevima za jeftinije menstrualne proizvode. Svaka u svojoj sredini u kojima je to i dalje tabu tema, i svaka na svoj način, bore se za "ženski novčanik", koji je dodatno opterećen svakog meseca kupovinom proizvoda bez kojih se ne može.

Najmanje osam zatvorenika, osuđenih na teške zatvorske kazne, mesecima su kopali tunel za bekstvo iz zatvora Idrizovo, koji je od Skoplja udaljen oko 19 kilometara. Prema navodima policije, tunel je dugačak oko 40 metara i prečnika 80 centimetara, dovoljno da zatvorenici mogu da se provuku. Pročitajte kako je prokopan tunel za bekstvo iz najvećeg makedonskog zatvora.

RSE intervju

Analitičar Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir i profesor Univerziteta Jejl, Stiven Vortajm, izrazio je bojazan da raste rizik od trećeg svetskog rata. "Postoji rizik od sukoba između NATO-a i Rusije u Evropi, koji je trenutno najveći. Zatim, tu je i rastući rizik od sukoba između SAD i Kine, posebno oko Tajvana. Bilo je tako davno za većinu Amerikanaca, kao i druge, otkako smo se bavili ovim problemom rata velikih sila koji mnogi ljudi ne mogu da zamisle. Ne mogu da shvate šta bi zapravo značio takav sukob. To može navesti na rizično ponašanje, misleći: 'Oh, zapravo, neće doći do pravog rata velikih sila'", ističe Vortajm.

Rat u Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio je Bahmut gde se mesecima vode žestoke borbe. "Čast mi je što sam danas ovde", rekao je ukrajinski predsednik svojim vojnicima, "na istoku naše zemlje, u Donbasu, i da nagradim naše heroje, da vam zahvalim, da se rukujemo". Taj grad na istoku Ukrajine, koji su ruske trupe opkolile s tri strane, postao je žarište rata. Ipak, Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je da su ukrajinske snage nedavno pokrenule kontranapad zapadno od grada. Poseta Zelenskog dolazi nakon što su ruske snage napale ukrajinske gradove tokom noći, ubivši najmanje četiri osobe u napadu dronom u blizini glavnog grada.

"Ruski kutak" u vranjskoj gimnaziji "Bora Stanković" osnovan je 2018. s ciljem da bude prostor posvećen kulturi, istoriji, književnosti, ruskog naroda i neraskidivim vezama Srbije i Rusije. Taj prostor je, međutim, nedavno posetio Vjačeslav Kalinin predstavljen kao ruski veteran. I u kutku posvećenom kulturi, istoriji i književnosti Kalinin je, u jakni sa slovom "Z", simbolom ruske invazije na Ukrajinu, predstavio svoj magazin "Veteranske vesti". Magazin piše o temama koje se tiču vojnih i policijskih veterana, ali takođe veliča rusku invaziju na Ukrajinu.

Svet

Kineski predsednik Si Đinping otišao je iz Moskve posle trodnevne posete ruskom kolegi Vladimiru Putinu, koja je bila ispunjena simbolikom dok nastoje da oblikuju novi svetski poredak. Razgovori, međutim, nisu rezultirali sporazumima o ključnim ekonomskim pitanjima koji su potrebni Moskvi kako bi joj pomogli da prebrodi sve veći pritisak zapadnih sankcija, što naglašava granice kineske podrške i sve veću neravnotežu moći između dve zemlje koja ide u prilog Pekinga.

Izraelski parlament ukinuo je zakon koji je skoro poslednjih 20 godina izraelskim građanima zabranjivao naseljavanje četiri naselja na okupiranoj Zapadnoj obali. Novi amandmani, iako još nisu na snazi, izazivaju oštre kritike jer dolaze u trenutku povećane napetosti zbog nastojanja vlade premijera Benjamina Netanjahua da uspostavi veću kontrolu nad palestinskim teritorijama, pišu svetski mediji.

Toliko za danas, pišite nam i podelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Andrej Zarević

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

XS
SM
MD
LG