Dostupni linkovi

UEFA: Zastava "Velike Mađarske" nedozvoljena


Fotoarhiv: Sedište UEFA u Nionu, Švajcarska
Fotoarhiv: Sedište UEFA u Nionu, Švajcarska

Evropska fudbalska unija (UEFA) saopštila je da na takmičenjima u njenoj organizaciji ne dopušta korišćenje zastave takozvane Velike Mađarske.

Kako je prenela agencija Beta, UEFA je navela da je upotreba tog simbola na njenim utakmicama podleže sankcijama.

"Na naše iznenađenje, u medijima smo pronašli informaciju da je Uefa dopustila korišćenje takve zastave ili transparenata na svojim utakmicama. Kako bismo izbegli bilo kakve nedoumice, želimo pojasniti da Uefa to nikada nije dopustila", navodi se u saopštenju UEFA 22. marta.

Prethodno je jedan od mađarskih listova preneo da je UEFA odobrila zahtev Fudbalskog saveza Mađarske da se zastave sa prikazom "Velike Mađarske"

ne tretiraju kao politički motivisani simbol, te da je time dozvoljeno da se vidi na utakmicama mađarske reprezentacije.

"Toplo preporučujemo da preduzmete odgovarajuće mere kako biste sprečili pojavljivanje takvih zastava na utakmicama. U protivnom, ragovaće nadležna disciplinska komisija UEFA", dodaje se u saopštenju iz Niona u Švajcarskoj, sedišta Evropske fudbalske unije.

Na zastavi takozvane Velike Mađarske prikazana su i područja koja danas pripadaju Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Rumuniji, Slovačkoj, Austriji i Ukrajini.

UEFA je u januaru prikaz Velike Mađarske proglasila političkom porukom i saopštila da ne može biti na fudbalskim događajima. Na osnovu te odluke, zabranjeno je na stadione unositi bilo šta sa tim simbolom.

Fudbalska reprezentacija Mađarske igra u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. u grupi sa Srbijom, Crnom Gorom, Bugarskom i Litvanijom.

XS
SM
MD
LG