Dostupni linkovi

Kneset ukinuo zabranu povratka Izraelaca u naselja na Zapadnoj obali


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu u izraelskom parlamentu, Knesetu u Jerusalemu, 22. februara 2023.
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu u izraelskom parlamentu, Knesetu u Jerusalemu, 22. februara 2023.

Izraelski parlament je ukinuo zakon koji je skoro posljednjih 20 godina izraelskim građanima zabranjivao naseljavanje četiri naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Iako novi amandmani, izglasani u ranim jutarnjim satima 21. marta, još uvijek nisu na snazi, izazivaju oštre kritike jer dolaze u trenutku povećane napetosti zbog nastojanja vlade premijera Benjamina Netanjahua da uspostavi veću kontrolu nad palestinskim teritorijama, pišu svjetski mediji.

Zakon iz 2005.

Izraelski parlament ukinuo je dijelove zakona iz 2005. kojim je naređeno demontiranje četiri jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, od kojih je jedno, prema ranijoj presudi Visokog suda pravde, izgrađeno na privatnoj palestinskoj zemlji, ističe BBC.

Iako nove amandmane, da bi bili na snazi, mora odobriti izraelska vojna komanda, ovosedmično glasanje u Knesetu, prema ocjeni britanskog javnog servisa, rizikuje dodatno raspirivanje napetosti s Palestincima uoči svetog muslimanskog praznika Ramazana koji počinje u četvrtak, 23. marta.

Oko 600.000 Jevreja živi u 140 naselja izgrađenih od izraelske okupacije Zapadne obale i istočnog Jerusalema u ratu na Bliskom istoku 1967. godine. Iako većina međunarodne zajednice smatra da su naselja nezakonita prema međunarodnom pravu, Izrael to osporava.

Znak obavještenja s jevrejskim naseljem u pozadini, u blizini palestinskog sela Nabi Saleh na okupiranoj Zapadnoj obali, 13. februara 2020.
Znak obavještenja s jevrejskim naseljem u pozadini, u blizini palestinskog sela Nabi Saleh na okupiranoj Zapadnoj obali, 13. februara 2020.

Prije gotovo 18 godina, podsjeća BBC, izraelski parlament je donio zakon kojim se nalaže jednostrano povlačenje iz Pojasa Gaze, kao i evakuacija četiri izolovana naselja na sjeveru Zapadne obale - Sa-Nur, Ganim, Kadim i Homeš. Vlada tadašnjeg premijera Ariela Šarona (Sharon) navela je da će tim potezom pomoći da se "osigura palestinski teritorijalni kontinuitet" na Zapadnoj obali i Palestincima olakša normalan život.

Iako je Izraelcima od tada bio zabranjen ulazak u evakuisano područje bez dopuštenja izraelske vojske, grupa doseljenika uspjela je osnovati jevrejsku vjersku školu i neovlaštenu ispostavu u Homešu koju je nova koaliciona vlada - najdesničarskija i najnacionalističkija u istoriji Izraela - nastojala legalizovati.

Kako će ovosedmično glasanje za ukidanje dijelova zakona iz 2005. omogućiti Izraelcima da se vrate na mjesta evakuisanih naselja, izraelska organizacija za borbu protiv naseljavanja Peace Now istakla je da bi povratak doseljenika u to područje bio "veliki sigurnosni teret... u području koje je sada gotovo potpuno palestinsko".

Korak ka aneksiji

Glasanje u Knesetu u ranim jutarnjim satima u utorak, 21. marta, ispunjava dugogodišnji cilj krajnje desnih zastupnika koji dominiraju novom vladom Benjamina Netanjahua čiji potez kritičari osuđuju kao korak prema aneksiji palestinskih teritorija, ukazuje Fajnenšl tajms (The Financial Times).

Najnovija odluka zastupnika izraelskog parlamenta znači da se klauzule kojima se izraelskim građanima zabranjuje ulazak ili boravak u evakuisanim područjima i davanje vojsci ovlasti da ukloni svakog ko pokuša, više neće primjenjivati na četiri naselja, ističe list, dodajući da promjene neće uticati na Gazu.

Čelnici doseljenika pozdravili su glasanje kao "veliki dan za državu Izrael". Međutim, Nabil Abu Rudeineh, glasnogovornik predsjednika Palestinske samouprave Mahmuda Abasa, nazvao ju je "suprotnom svim rezolucijama međunarodnog legitimiteta", dok je Gilad Kariv, iz izraelske opozicione Laburističke stranke, osudio promjene kao "zakon prije aneksije".

Slično su naveli i iz Yesh Dina, izraelske nevladine organizacije koja pruža podršku Palestincima, saopštivši da su amandmani od utorka "očito kršenje međunarodnog prava i još jedan korak u procesu aneksije koju vodi izraelska vlada".

Promjene su najnovije u nizu inicijativa vlade koja je, napisao je londonski list, prošlog mjeseca najavila da će retroaktivno legalizovati devet naselja na Zapadnoj obali, koje čak ni Izrael nije prije smatrao legalnim, te da će podsticati izgradnju hiljada novih stambenih jedinica u naseljima.

Te inicijative su izazvale osudu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena (Antony), koji je upozorio da bi one "pogoršale napetosti i potkopale izglede za dogovoreno dvodržavno rješenje".

Eskalacija sukoba, protesti i izjava ministra

Ukidanjem dijelova izraelskog zakona iz 2005. koji se odnosio na demontiranje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali dolazi u vrijeme najgorih izraelsko-palestinskih sukoba u posljednjih nekoliko godina ali i podjela u zemlji oko vladine revizije planova, napisao je Asošiejtid pres (The Asociated Press).

Iako je još ove sedmice Izrael obećao da će privremeno zamrznuti daljnja odobrenja za naseljavanje područja na Zapadnoj obali, u sklopu mjera za ublažavanje napetosti uoči osjetljivog razdoblja koje uključuje sveti muslimanski mjesec Ramazan i jevrejski praznik Pesah, ultranacionalistički članovi Netanjahuove koalicije zalagali su se za ukidanje zabrane naselja.

Zakon je usvojen preko noći glasanjem s 31 prema 18 glasova u parlamentu od 120 mjesta. Preostali zastupnici, dodaje AP, nisu glasali.

Ukidanje dijelova zakona dolazi u vrijeme najgorih izraelsko-palestinskih sukoba u posljednjih nekoliko godina, ističe agencija, dodajući da su tokom prošle godine izraelske snage provodile racije hapšenja širom okupirane Zapadne obale gotovo svake noći. Upadi su započeli nakon niza smrtonosnih napada u Izraelu prošlog proljeća i izazvali su žestok odgovor Palestinaca.

Do sada je ove godine 85 Palestinaca ubijeno u izraelskoj vatri, a palestinski napadači ubili su 15 Izraelaca, navodi Asošiejtid pres. Izrael tvrdi da su većina ubijenih Palestinaca bili militanti. Međutim, mladi ljudi koji su bacali kamenje koji su protestovali protiv upada te oni koji nisu bili uključeni u sukobe također su ubijeni. Sve osim jednog izraelskog policajca bili su civili.

Glasanje u utorak je, dodaje AP, uslijedilo dok Netanjahuova vlada nastoji da sprovede spornu reformu pravosuđa. Njegovi saveznici tvrde da sudovi imaju preveliku moć u zakonodavnom procesu i da je Vrhovni sud pristrasan prema doseljenicima. Kritičari međutim kažu da bi revizija gurnula Izrael prema autoritarizmu dok bi Netanjahuu posebno koristila za izbjegavanje suđenja za korupciju.

Dok se vlada suočava s masovnim protestima zbog revizije pravosuđa, dokumenti koji su procurili 21. marta pokazuju da najviši zvaničnici ministarstva finansija izražavaju zabrinutost da bi napori na obuzdavanju nezavisnosti Vrhovnog suda mogli oštetiti izraelsku ekonomiju, čineći zemlju manje privlačnom stranim investitorima i snižavajući njen kreditni rejting.

Također, naglasio je Asošiejtid pres, na dan kada je Kneset poništio dijelove zakona iz 2005., SAD i nekoliko drugih zemalja osudili su izjave izraelskog ministra finansija Bezalela Smotriča date 20. marta, kada je rekao da "ne postoji takva stvar kao što je palestinska nacija, palestinska istorija niti jezik".

'Kontradikcije' s obavezama prema SAD

Ukidanje zakona koji zabranjuje doseljavanje u četiri naselja na Zapadnoj obali ima više simboličan značaj za izraelski pokret doseljenika, dok je malo je vjerovatno da će potez značiti skoru izgradnju novih stambenih jedinica. Uprkos tome, američki Stejt department je oštro osudio izmjenu zakona izrazivši "izuzetnu uznemirenost", piše Njujork tajms (The New York Times).

Sjedinjene Države pozvale su Izrael da izbjegava jednostrane mjere koje bi mogle pogoršati napetosti s Palestincima, ističe list i dodaje da je glasnogovornik Stejt departmenta Vedant Patel 21. marta opisao amandman kao "posebno provokativan i kontraproduktivan" za napore koje podržavaju SAD da se vrati mir na Zapadnoj obali.

Patel je rekao da Sjedinjene Države snažno pozivaju Izrael da se suzdrži od dopuštanja povratka doseljenika na demontirana mjesta i nazvao je ukidanje zakona "jasnom kontradikcijom" izraelske obaveze prema Sjedinjenim Državama od prije gotovo dvije decenije.

Naime, pojašnjava list, amandman koji je usvojilo zakonodavno tijelo u utorak ukida dio Zakona o razdruživanju iz 2005., koji je postavio uslove za jednostrano povlačenje Izraela iz palestinske obalne enklave Gaze. To je uključivalo evakuaciju i rušenje 21 naselja u Gazi u kojima je živjelo oko 9.000 Izraelaca, kao i uklanjanje četiri mala naselja u kojima je bilo smješteno oko 800 Izraelaca na sjevernoj Zapadnoj obali.

Demontaža četiri naselja na sjeveru Zapadne obale uključena je u plan, pod pritiskom Sjedinjenih Država, kao gesta za Palestince na Zapadnoj obali i smanjenje trvenja u tom području.

Izraelsko povlačenje 2005. iz Pojasa Gaze nakon 38 godina okupacije odigralo je, prema pisanju Njujork tajmsa, veliku ulogu u podsticanju izraelske desnice protiv institucija poput Vrhovnog suda, iako je to odobrila desničarska vlada na čelu s Arielom Šaronom.

Plan je vodio Šaron iz Likuda, desničarske stranke koju sada vodi Netanjahu, koji je nekoliko puta glasao za izvorni plan razdruživanja, ali se na kraju, ističe njujorški list, okrenuo protiv njega.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG