Dostupni linkovi

Kurti kaže da 'samomenadžiranje' nije isto što i Zajednica opština sa srpskom većinom


Premijer Kosova Aljbin Kurti
Premijer Kosova Aljbin Kurti

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je izjavio da se u Sporazumu o normalizaciji odnosa sa Srbijom govori o uspostavljanju "određenog nivoa samomenadžiranja za srpsku zajednicu", a ne o Zajednici opština sa srpskom većinom.

Kurti je to odgovorio novinarima na pitanje da prokomentariše izjavu evropskog izaslanika za dijalog Miroslava Lajčaka, koji je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa 21. marta rekao da član 7 Sporazuma o normalizaciji ne uključuje nove obaveze prema Kosova, ali to znači stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

"Reč zajednica se ne može poistovetiti sa opštinom, niti sa rečju Zajednica (kao udruženje), kao što se reč narod ne može poistovetiti sa rečju Republika", rekao je Kurti nakon sednice Vlade Kosova.

Kosovo i Srbija su 27. februara prihvatile evropski predlog za normalizaciju odnosa a 18. marta su se dve strane usaglasile i o Aneksu za implementaciju tog sporazuma.

Tačka 7. Osnovnog sporazuma navodi "određeni nivo samoupravljanja za srpsku zajednicu. Pominje se srpska zajednica a ne opštine. Zajednica nije teritorijalna kategorija. Opštine su teritorijalne i administrativne jedinice, to nije isto", rekao je Kurti.

Kosovo i Srbija su sporazum o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom postigli 2013. godine u okviru dijaloga Kosova i Srbije, dok su dve godine kasnije usaglašeni principi na osnovu kojih bi ona trebala da bude osnovana.

Kurti se oštro protivio formiranju ove Zajednice uz navode da nisu moguća monoetnička udruživanja.

Ustavni sud Kosova je 2015. godine utvrdio da neki od tih principa nisu u skladu sa zakonima ali je zaključeno da mogu biti usaglašeni.

Kosovski premijer Kurti je, komentarišući izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da neće realizovati neke delove Sporazuma, rekao da EU sada mora da "dokaže" da će se Sporazum poštovati.

Vučić je 21. marta ponovio da Beograd neće primeniti delove koji se odnose na članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama.

"Imamo sporazum, imali smo sporazum 27. februara, ponovo smo se dogovorili 18. marta i oba su sporazuma. EU kaže da je to sporazum, s druge strane imate izjave srpske strane koje pokazuju kako ona ne namerava nešto da sprovede ili kako već krši nešto drugo", rekao je Kurti i dodao da zbog toga u dijalogu postoje posrednici.

"Nema smisla da dogovori ostanu na papiru, a da se ne promeni realnost građana. Posrednik je taj koji nameće primenu ili konstatuje nesprovođenje, kršenje ili relevantne sankcije", rekao je Kurti.

EU je nakon što su se dve strane usaglasile, saopštila da će implementacija evropskog predloga i Aneks za njegovu implementaciju će postati sastavni delovi procesa pridruživanja Srbije i Kosova Evropskoj uniji.

XS
SM
MD
LG