Dostupni linkovi

Ruski veteran sa 'Z' simbolom u gimnaziji u Vranju i ministarstvu Srbije


Vjačeslav Kalinin u vranjskoj gimnaziji.
Vjačeslav Kalinin u vranjskoj gimnaziji.

Na rukavu jakne nosio je slovo "Z", simbol ruske invazije na Ukrajinu. Tako obučen, predstavljen kao ruski vojni veteran družio se sa učenicima jedne gimnazije u Srbiji, kojima je predstavio i časopis o ruskim vojnim veteranima, i susreo sa jednim od zvaničnika Vlade Srbije.

Vjačeslav Kalinin poslednjih sedmica je praktično bio na turneji po Srbiji, uz Tursku jedinoj državi Evrope, koja se putem sankcija nije pridružila osudi rata koji Rusija vodi na teritoriji susedne države.

Ko je Vjačeslav Kalinin?

Vjačeslav Kalinin je osnivač magazina "Veteranske vesti". U biografiji na sajtu tog časopisa se navodi da je Kalinin ratni veteran, vojni ekspert i glavni i odgovorni urednik "Veteranskih vesti".

Ovaj magazin piše o temama koje se tiču vojnih i policijskih veterana, ali takođe izveštava o ratu u Ukrajini sa pozicija zvaničnog Kremlja i veliča rusku invaziju.

U štampanom izdanju za januar/februar ove godine magazin donosi naslovnu stanu na kojoj se vide ruski vojnici i tenkovi uz naslov "Prva godina specijalne vojne operacije", što je sintagma koju Kremlj koristi za invaziju na Ukrajinu.

U objavama na društvenim mrežama Kalinin veliča bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića i nekadašnjeg generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.

Prvi je umro u toku suđenja za ratne zločine, dok je drugi osuđen na doživotnu robiju zbog genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Redakcija i u Beogradu?

Redakcija "Veteranskih vesti" uskoro bi mogla da počne da radi i u Beogradu. To je na svom Fejsbuk profilu 10. marta najavio Vjačeslav Kalinin.

"Sa predsednikom Vojnog sindikata Srbije Novicom Atnićem otvorili smo kancelariju "Veteranske vesti – Balkan". Na dobrom smo putu", napisao je Kalinin.

Kalinin za RSE kaže da njegov tim trenutno bira lokaciju za kancelariju, te da će u redakciji tog medija raditi profesionalni novinari iz različitih zemalja Balkana.

Dodaje da će "agenda tog projekta" biti "zaštita tradicionalnih moralnih, duhovnih, kulturno-istorijskih vrednosti", kao i čuvanje sećanja na poginule borce i aktuelna pitanja o socijalnoj zaštiti veterana i njihovih porodica.

Novica Antić objašnjava da je planirano da Vojni sindikat Srbije bude organizacija koja će predstavljati "Veteranske vesti – Balkan", s obzirom na to da sarađuje sa drugim vojnim sindikatima i udruženjima veterana u ovom regionu.

Detalji o realizaciji i finansiranju tog projekta se, dodaje, još razmatraju.

Zašto je posetio gimnaziju?

Vjačeslav Kalinin bio je u poseti Srbiji, kao učesnik Svetskog kongresa veterana koji je održan u Beogradu od 6. do 10. marta.

Sredinom marta je posetio Vranje, na jugu Srbije, gde je bio gost lokalne gimnazije "Bora Stanković".

Na fotografijama koje je Kalinin objavio 14. marta na društvenim mrežama vidi se da je posetio "Ruski kutak" vranjske gimnazije. Na fotografijama se vidi direktorka škole Suzana Mišić Stanković, kao i nekoliko devojaka za koje se pretpostavlja da su učenice gimnazije.

Sa Kalininom je u poseti bio i Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije.

Na jednoj od fotografija se vidi kako prisutni drže baner sa natpisom "Veteranske novine" na ruskom, dok Vjačeslav Kalinin drži primerak svog magazina. Na drugoj fotografiji gost iz Rusije prelistava "Veteranske novine" pred predstavnicima škole i učenicama.

"Ruski kutak" je osnovan 2018. godine s ciljem da, kako je rečeno na svečanoj ceremoniji otvaranja, bude prostor posvećen kulturi, istoriji, književnosti, ruskog naroda i neraskidivim vezama Srbije i Rusije.

Ruski gost je, međutim, prilikom posete predstavio svoj magazin "Veteranske vesti".

Tom prilikom Kalinin je nosio jaknu na kojoj su bili istaknuti ruska zastava i slovo "Z", koje je postalo simbol ruskih vojnih snaga od početka invazije na Ukrajinu.

Vjačeslav Kalinin kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je gimnaziju "Bora Stanković" posetio kako bi se upoznao sa radom "Ruskog kutka", te da je ruska delegacija tokom te posete izrazila spremnost da pomogne "u dostavljanju klasične ruske književnosti, udžbenika o umetnosti, kompjuterskoj tehnici i savremenim metodama učenja ruskog jezika".

"Veteranske vesti" Kalinin opisuje kao "nezavisni ruski masovni medij" koji on "distribuira bez ograničenja na događajima, koje smatram neophodnim za upoznavanje sa aktivnostima našeg tima, u skladu sa principima slobodnog novinarstva i zakona, zdravog razuma i savesti".

"Konkretno, časopis 'Veteranske vesti', koji pominjete, distribuiran je neograničeno na Svetskom kongresu veterana (u dogovoru sa Svetskom federacijom veterana). Takođe su brojevi ovog časopisa predstavljeni u 'Ruskom kutku' gimnazije, gde su čitaoci mogli da se obaveste o proteklom Svetskom kongresu veterana, koji je održan u Parizu 2019. godine", navodi se u pisanom odgovoru Vjačeslava Kalinina.

Svetski kongres veterana održan je početkom marta u Beogradu, u organizaciji SUBNOR-a (Savez udruženja narodnooslobodilačkih ratova Srbije) i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Na njemu je učestvovalo 113 delegata iz 40 zemalja sveta, navode organizatori.

Šta kažu organizatori posete?

Novica Antić kaže za RSE da je Kalinin došao u Srbiju kao učesnik kongresa Svetske veteranske organizacije u Beogradu, koji je održan od 6. do 10. marta.

Vojni sindikat Srbije je, kako objašnjava Antić, godinama unazad sarađivao sa Kalininom, pa su tokom njegovog poslednjeg boravka u Srbiji posetili i vranjski kraj, radeći na novom projektu koji se odnosi na takozvani "ruski put" koji su tokom 1920-ih izgradili ruski Kozaci.

Antić: Kalinin i Vojni sindikat Srbije godinama sarađuju
Antić: Kalinin i Vojni sindikat Srbije godinama sarađuju

Tako su, kaže, iskoristili priliku da posete i "Ruski kutak" u gimnaziji "Bora Stanković", gde su ih primili direktorka gimnazije i profesorka ruskog jezika koja vodi "Ruski kutak".

"Poziv nije uputilo rukovodstvo gimnazije, nego smo mi zamolili da nam omoguće posetu 'Ruskom kutku'. Toj našoj molbi je udovoljila direktorka gimnazije i ta poseta je organizovana u nedelju kada gimnazija nije radila i u njoj nije bilo đaka", kaže Antić.

Vjačeslav Kalinin i Novica Antić (levo) u "Ruskom kutku" gimnazije "Bora Stanković"
Vjačeslav Kalinin i Novica Antić (levo) u "Ruskom kutku" gimnazije "Bora Stanković"

Na pitanje RSE zbog čega je u "Ruskom kutku" koji se bavi beletristikom predstavljen strukovni magazin vojnih veterana, Antić kaže da "Veteranske vesti" nije isključivo vojni magazin.

"Kada odete na sajt tog medija, videćete da tamo postoje i rubrike iz istorije, kulture, obrazovanja, vaspitanja mladih i tako dalje. Nije sfera interesovanja samo rat i vojska nego i neke druge teme i mi zajednički radimo na projektima koji se tiču isključivo istorije i kulture srpskog i ruskog naroda", kaže Antić.

Bez odgovora iz gimnazije i Ministarstva prosvete

Rukovodstvo gimnazije "Bora Stanković" nije odgovorilo na upit RSE o poseti rusko-srpske delegacije "Ruskom kutku".

Odgovori su izostali i iz Ministarstva prosvete Srbije.

Direktorka gimnazije Suzana Mišić Stanković je za lokalni portal "Slobodna reč" iz Vranja izjavila da je magazin koji je Vjačeslav Kalinin promovisao "nezavisni ruski mediji" u kojem "nema ratne propagande".

Darko Obradović, analitičar iz nevladinog Centra za strateške analize, ocenjuje za RSE da Kalininova poseta vranjskoj gimnaziji imala "karakter izvoza ruske ratne propagande".

Obradović: Kalinin nije smeo da deli ratni propagandni sadržaj
Obradović: Kalinin nije smeo da deli ratni propagandni sadržaj

"Radi se o čistoj radikalizaciji učenika, gde predstavnik ratne propagande agresorske strane Ruske Federacije tu propagandu širi među srednjoškolcima", smatra Obradović.

Prema njegovim rečima, direktorka škole je imala obavezu da zabrani takvu manifestaciju bez obzira na to da li je Kalinin nosio slovo 'Z' na odeći ili ne.

"Suština je da nije smeo da deli ratni propagandni sadržaj koji veliča ratne napore Ruske Federacije", kaže Obradović.

Rusko 'Z' u srpskom ministarstvu

Ovo nije prva poseta Vjačeslava Kalinina Srbiji. Početkom februara ove godine bio je gost Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije. Dočekao ga je državni sekretar u tom ministarstvu Zoran Antić.

I taj susret Kalinin je iskoristio da predstavi svoj magazin "Veteranske vesti", dok je na jakni ponovo imao istaknut simbol "Z".

Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja do zaključenja teksta nisu odgovorili na pitanje RSE da li bi ova poseta mogla da se protumači kao stavljanje Srbije na rusku stranu u ratu.

Kalinin i državni sekretar Zoran Antić u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
Kalinin i državni sekretar Zoran Antić u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Srbija, podsetimo, zvanično ne podržava nijednu stranu u ovom sukobu. U Ujedinjenim nacijama se pridružila osudi ruske agresije na Ukrajinu, ali odbija da uvede sankcije Kremlju.

Darko Obradović, analitičar nevladinog Centra za strateške analize, ocenjuje da ovakve posete državnim institucijama nanose štetu Srbiji.

"Ministarstvo je moralo da vodi računa o odlukama države Srbije, a ta odluka je bila jasna glasanjem u Ujedinjenim nacijama", zaključuje Obradović.

Nije zaobišao ni Crkvu

Nedavnu posetu Vranju Kalinin je iskoristio i da bi se sreo sa episkopom Vranjskim Pahomijem.

Ovaj visoki zvaničnik Srpske pravoslavne crkve (SPC) bio je početkom dvehiljaditih optužen za seksualno zlostavljanje četiri dečaka, ali je oslobođen zbog nedostatka dokaza i zastare predmeta.

Srpska pravoslavna crkva zvanično ističe svoju neutralnost u ratu u Ukrajini, ali su pojedini visoki zvaničnici SPC javno veličali ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Dobra poseta episkopu vranjskom Pahomiju. Slava Bogu", napisao je Kalinin na društvenoj mreži VKontakte u objavi 14. marta.

Nekoliko dana ranije, 11. marta, objavio je fotografije snimljene tokom posete grobu Slobodana Miloševića, bivšeg autokratskog predsednika Jugoslavije, koji je bio optužen pred Međunarodnim sudom u Hagu za ratne zločine tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

Milošević nije dočekao kraj suđenja, pošto je preminuo u pritvoru Haškog tribunala.

"Polaganjem cveća odali smo poštu velikom sinu Jugoslavije i Srbije", napisao je Kalinin u svojoj objavi iz Požarevca, gde je Milošević sahranjen sa svojom suprugom Mirjanom Marković.

Kalinin na grobu Slobodana Miloševića u Požarevcu.
Kalinin na grobu Slobodana Miloševića u Požarevcu.

Na rođendan osuđenog generala Ratka Mladića 12. marta Kalinin je na svom Fejsbuk profilu postavio Mladićevu fotografiju u vojnoj uniformi i napisao: "Srećan rođendan, generale".

Tokom turneje po Srbiji Kalinin se susreo sa Slavoljubom Radosavljevićem, predsednikom udruženja Svesrpski savez veterana "Bojevo bratstvo". To udruženje je prošle godine – u saradnji sa Rusko-srpskim humanitarnim centrom iz Niša, zvaničnicima Kremlja i ruske službe bezbednosti – organizovalo dečji kamp kod Aleksandrovca na jugu Srbije.

O čemu pišu 'Veteranske vesti'?

"Veteranske vesti" na svojoj internet stanici donose izveštaje o događajima koji se tiču veteranskih organizacija, ali objavljuju i izveštaje sa fronta u Ukrajini.

Na sajtu postoje i rubrike "Politika", "Kultura", "Društvo", "Obrazovanje", "Religija", "Sport" i "Ekologija".

U rubrici "Kultura" može se, između ostalog, pročitati tekst o početku snimanja ruske serije o anektiranju ukrajinskog poluostrva Krima, kao i izveštaj sa nastupa ruskog muzičara Šamana (Shaman) u ukrajinskom gradu Mariupolju koji je pod ruskom okupacijom, nakon što je prethodno sravnjen sa zemljom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG