Dostupni linkovi

Kako je prokopan tunel za bekstvo iz najvećeg makedonskog zatvora


Tunel iz zatvora Idrizovo kroz koji su zatvorenici planirali da pobegnu, 21. mart 2023.
Tunel iz zatvora Idrizovo kroz koji su zatvorenici planirali da pobegnu, 21. mart 2023.

Tunel, dugačak čak 3,5 gradskih autobusa, iskopali su zatvorenici u najvećem zatvoru u Severnoj Makedoniji. Iz tunela je izvađena zemlja, dovoljna da napuni deset traktorskih prikolica.

Iz napuštenih zgrada u zatvorskom dvorištu pozajmljene su grede i cigle za njegov oslonac.

Nadležni sada trebaju istražiti da li su zatvorenici imali pomagače.

Nakon što su nadležne službe izvršile uviđaj, mesto je otkopano, a 22. marta postavljen je tampon kako bi ono i dalje moglo da bude šetalište, navela je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Uprava za izvršenje sankcija.

Tunel je dugačak oko 40 metara i prečnika 80 centimetara.
Tunel je dugačak oko 40 metara i prečnika 80 centimetara.

Najmanje osam zatvorenika, osuđenih na teške zatvorske kazne, mesecima su kopali tunel za bekstvo iz zatvora Idrizovo, koji je od prestonice Skoplja udaljen oko 19 kilometara.

Prema detaljima policije, tunel je dugačak oko 40 metara i prečnika 80 centimetara, dovoljno da se zatvorenici mogu provući. Nalazi se na dubini od metar i sad je zakrčen ciglama, kako ga zemlja ne bi zatrpala.

Otkopano zemljište odneseno je u kontejnerima za smeće, koji se nalaze iza objekta za ugalj, a moguće je da je raspoređeno i negde u dvorištu, kažu iz Uprave za sprovođenje sankcija.

Deo dvorišta bez video nadzora

Tunel kroz koji je planirano bekstvo, nalazi se u blizini objekta u kome je bio ugalj, a završavao kod zaštitne ograde, blizu ženskog odeljenja zatvora.

U tunelu su pronađene plastične korpe vezane užadima kojima se izvlačila iskopana zemlja i električni kabl sa sijalicom. Cigle i blokove uzeti su iz starih zgrada oko zatvora, koje su sada očišćene.

Iz Uprave za izvršenje sankcija kažu da taj deo dvorišta nije pokriven kamerama pa se nije moglo primetiti da je neko nestao.

Nadzorna kamera (ilustrativna fotografija)
Nadzorna kamera (ilustrativna fotografija)

"Sada je na nadležnima da otkriju ko je dozvolio da tamo nema video nadzora, da li je neko ostavio nekoga da šeta duže od propisanog i da li je to možda posledica manjka broja zaposlenih u zatvoru", odgovorili su iz Uprave na pitanje RSE kako pojašnjavaju da u zatvoru, koji je najveći u zemlji, nedostaju čuvari.

Skoro dva meseca nadležni su pratili šta se radi oko tunela, pre nego što je policija 21. marta saopštila da je u saradnji sa drugim bezbednosnim agencijama sprečila organizovano bekstvo iz zatvora.

Makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) objavilo je video i fotografije tunela kroz koji su zatvorenici planirali da pobegnu. Reč je o osobama osuđenima na kaznu od deset godina do doživotnog zatvora.

Direktor zatvora smenjen

Istog dana, premijer Dimitar Kovačevski je na konferenciji za novinare saopštio da je razrešen direktor zatvora Špend Tahiri, a umesto njega za vršioca dužnosti direktora je postavljen general-major Zoran Jovanovski.

Kovačevski je za Jovanovskog rekao da je reč o profesionalcu, koji ima bogatu profesionalnu karijeru, pre svega, u MUP-u.

Bivši direktor zatvora Špend Tahiri je iz stranke Alternativa, koja je donedavno bila deo vladine koalicije.

Alternativa je bila deo vlasti do početka 2023. godine, kada je u vladu ušla stranka Alijansa za Albance, nakon čega je Alternativa izašla iz vladine koalicije.

Alternativa je 22. marta odgovorila da "MUP nosi tuđe perje" jer je otkriće tunela rezultat angažmana direktora Špenda Tahirija, koji dolazi iz redova njihove stranke.

Odatle poručuju da je smenjen samo zato što je jedan od njih. Tahiri je radio savesno, a poslednji slučaj sa tunelom je kruna njegovog uspeha, navodi Alternativa.

O zatvoru se priča

Osuđenik Bekim Memeti
Osuđenik Bekim Memeti

Međutim, Tahiri nije bio razrešen dužnosti posle poslednjeg "filmskog" bekstva iz zatvora Idrizovo početkom godine, kada je osuđenik Bekim Memeti, koji je bio na putu prebacivanja iz zatvora u bolnicu, pobegao i ranio policajca.

Zatvor je već neko vreme u žiži javnosti i zbog slučaja potrage za drogom te drugim nedozvoljenim predmetima, tuče zatvorenika, ali i nedostatka lekova.

Prema podacima Uprave za izvršenje sankcija, prošle godine iz zatvora je pobeglo 250 lica.

Većina njih je iskoristila slobodan vikend, nakon čega se nisu vratili u zatvor.

Severna Makedonija je rekorder po bekstvima iz zatvora, sa skoro 700 bekstava na 10.000 zatvorenika, navodi se u godišnjem izveštaju Saveta Evrope o zatvorenicima. Podaci su objavljeni 2020. i odnose se na 2019. godinu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG