Dostupni linkovi

Majer-Vilfhauzen: Nije moguća zajednica opština bez učešća na izborima


Fotoarhiv: Severna Mitrovica
Fotoarhiv: Severna Mitrovica

Formiranje zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu nije moguće ako se ne predaju liste kandidata za izbore u četiri opštine na severu Kosova, izjavio je Karsten Majer-Vifhauzen, zamenik šefa misije ambasade Nemačke u Beogradu.

Kako prenosi Beta, on je 22. marta na panelu o evropskom predlogu o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova u Beogradu rekao da se radi o praktičnim stvarima.

"Ukoliko nemate zvaničnike, gradonačelnike, ne možete da kreirate zajednicu opština. Potrebne su vam te institucije, a bez ljudi u njima ih nemate“, rekao je Majer-Vilfhauzen.

U sredu popodne istekao je rok za prijavu kandidata za vanredne lokalne izbore 23. aprila u četiri opštine na severu Kosova.

Srpska lista ne učestvuje

Na njih se, kako je i najavila, nije prijavila Srpska lista, partija kosovskih Srba koju podržava zvanični Beograd.

Rok za prijavu za lokalne izbore na Kosovu istekao je 22. marta 16 časova.

Održavaju se izbori za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, kao i vanredni izbori za skupštine opština Zvečan i Leposavić.

Po podacima Centralne izborne komisije Kosova, od srpskih stranaka partija se jedino Partija kosovskih Srba iz Leposavića. Njen kandidat za gradonačelnika je Aleksandar Jablanović, dok se za gradonačelnicu Zvečana kandidovala nezavisna građanka Slađana Pantović.

Partija Srpska lista saopštila je 21. marta da neće učestvovati na izborima jer nisu ispunjeni njeni zahtevi da se formira zajednica opština sa srpskom većinom, dogovorena Briselskim sporazumom 2013, i da se pripadnici specijalne kosovske policije povuku sa severa Kosova.

Beograd: Definisana četiri puta

Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo, saopštio je 22. marta da je obaveza fomiranja zajednice opština sa srpskom većinom definisana u četiri sporazuma iz 2013. i 2015.

„Ne mogu se ponovo pregovarati, niti prepravljati već potpisani sporazumi koji su postignuti pre deset godina“, naveo je Petković.

Prethodno je kosovski premijer Aljbin Kurti (Albin) rekao da se u Sporazumu o normalizaciji odnosa, koji su 27. februara u Briselu prihvatile dve strane, ne govori o zajednici opština sa srpskom većinom.

Zajednica opština sa srpskom većinom dogovorena je u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredstvo Evropske unije ali je Ustavni sud Kosova 2015. doneo odluku da pojedine tačke sporazuma nisu u skladu sa kosovskim zakonima.

XS
SM
MD
LG