Dostupni linkovi

Zelenski posjetio uništeni grad Bakhmut na prvoj liniji fronta


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u Bakhmutu 22. marta 2023.
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u Bakhmutu 22. marta 2023.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je grad Bahmut na prvoj liniji gdje se vode žestoke borbe.

Opkoljeni grad postao je žarište rata, a Rusija ga pokušava osvojiti mjesecima.

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva (MoD) saopštilo je da su ukrajinske snage nedavno pokrenule kontranapad zapadno od grada.

Posjeta Zelenskog dolazi nakon što su ruske snage napale ukrajinske gradove tokom noći, ubivši najmanje četiri osobe u napadu dronom u blizini glavnog grada.

U saopštenju, predsjednički ured navodi da je Zelenski razgovarao na frontu s vojnicima svoje vojske u Bakhmutu i zahvalio im na njihovim naporima da brane Ukrajinu.

"Čast mi je što sam danas ovdje", rekao je ukrajinski predsjednik svojim vojnicima, "na istoku naše zemlje, u Donbasu, i da nagradim naše heroje, da vam zahvalim, da se rukujemo".

Bakhmut leži u ruševinama. Više od sedam mjeseci vode se žestoke borbe dok ruske snage pokušavaju ostvariti teritorijalne dobitke.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da će kontranapad zapadno od Bakhmuta verovatno smanjiti pritisak na glavni ukrajinski put snabdjevanja grada.

"Borbe se nastavljaju oko centra grada i ukrajinska odbrana ostaje u opasnosti od zahvata sa sjevera i juga", dodaje se u saopštenju.

"Međutim, postoji realna mogućnost da ruski napad na grad gubi ograničeni zamah koji je dobio, djelimično zato što su neke ruske [vojne] jedinice preraspoređene u druge sektore."

Ranije je Zelenski rekao da je Moskva lansirala više od 20 "dronova ubica", kao i projektila i granata.

Udari dronom u stambenu oblast Kijevske oblasti pogodili su gornje spratove dva studentska doma u gradu Ržiščov.

Osvrćući se na odlazak kineskog predsjednika Xi Jinpinga iz Rusije nekoliko sati ranije, ukrajinski lider je rekao da svaki put kada "neko pokuša da čuje riječ 'mir' u Moskvi", dato je još jedno naređenje za pokretanje napada.

Predsjednik Vladimir Putin je u utorak rekao da se mnoge odredbe kineskog mirovnog plana od 12 tačaka "mogu uzeti kao osnova za [rešenje] sukoba u Ukrajini, kad god Zapad i Kijev budu spremni za to".

Plan ne daje konkretne prijedloge i ne poziva eksplicitno da ruske snage napuste suverenu teritoriju Ukrajine.

Ukrajinska državna služba za vanredne situacije saopštila je da se najmanje četiri osobe vode kao nestale u ruševinama zgrada koje su pogodile ruske bespilotne letelice u Ržiščivu. Pogođena je i trospratna zgrada srednje škole.

U odvojenom ruskom napadu, tri osobe su ranjene u gradu Odesi na jugu zemlje, kada je pogođena trospratna zgrada u krugu manastira, rekao je šef predsedničkog kabineta Andrij Jermak.

Dronovi su ispaljeni i na sjeverozapadni region Žitomira, ali niko nije povrijeđen. Ukrajinska vojska je saopštila da je oboreno 16 od 21 dronova lansiranih u srijedu iz regije Brjansk u Rusiji, sjeverno od ukrajinske granice.

XS
SM
MD
LG