Dostupni linkovi

Bez učešća Srpske liste nema izbora na severu Kosova?


Predsednik Srpske liste Goran Rakić sa članovima tokom konferencije za medije, novembar 2022.
Predsednik Srpske liste Goran Rakić sa članovima tokom konferencije za medije, novembar 2022.

Ima li izbora bez izbornog favorita? Ovo pitanje je aktuelno na severu Kosova, nakon što je Srpska lista, vodeća partija kosovskih Srba, ponovila da će bojkotovati izborni proces.

Za Dušana Radakovića iz Centra za zastupanje demokratske kulture i Violetu Hadžoli (Haxholli) iz Kosovskog demokratskog instituta, dileme nema.

Izbori raspisani za 23. april, navode, i dalje su pod znakom pitanja. Uoči isticanja roka za prijavu i potvrđivanje političkih subjekata i kandidata, koji ističe u sredu 22. marta, pozivaju na hitan politički dogovor.

Vanredni izbori se održavaju nakon što su početkom novembra 2022. godine gradonačelnici iz redova Srpske liste u opštinama na severu – Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku – podneli ostavke zbog odluke Vlade Kosova da sprovede proces preregistracije sa srpskih na kosovske tablice.

Tada su svoje pozicije napustili i zaposleni Srbi u kosovskom pravosuđu, administraciji, policiji, carini.

U međuvremenu su vanredni lokalni izbori bili raspisani za 18. decembar 2022., ali su odloženi desetak dana pre održavanja na zahtev međunarodne zajednice.

Srpska lista je i tada odbijala da učestvuje, iako je kosovska Vlada prethodno suspendovala odluku o preregistraciji na osnovu dogovora u okviru dijaloga sa Srbijom.

Jesu li ispunjeni uslovi?

Radio Slobodna Evropa (RSE) se obratio Centralnoj komisiji Kosova (CIK) sa upitom da li postoje uslovi za održavanje izbora u opštinama na severu sa većinskim srpskim stanovništvom, te da li je moguće ponovno odlaganje ukoliko ne bude kandidata iz redova srpske zajednice. Odgovor na ova pitanja nije stigao.

Međutim, sredinom marta su iz CIK-a saopštili da su politički subjekti i kandidati, potvrđeni u novembru za učešće na izborima 18. decembra 2022., potvrdili svoje učešće, te da oni ne moraju ponovo podnositi prijavu.

Tada je bilo 11 kandidata iz četiri politička subjekta, od kojih su samo dvoje bili iz redova srpske zajednice.

Mogućnost odlaganja izbora

Dušan Radaković ukazuje da je bez nekog brzog političkog dogovora sasvim izvesno da će vanredni izbori za gradonačelnike u opštinama na severu biti odloženi “najverovatnije za jun”.

U korist njegovih tvrdnji ukazuje da su Srbi napustili i opštinske izborne komisije, te da jednostavno nema ko da organizuje celi proces.

Kao još jedan od problema navodi da, bez političkog dogovora, Centralna izborna komisija Kosova neće imati gde da otvori biračka mesta.

“Bez nekog ozbiljnog političkog dogovora i učešća srpskih kandidata, plašim se da izbornog procesa neće biti”, kaže Radaković za RSE.

Do sada je praksa bila da se biračka mesta otvaraju u obrazovnim institucijama, ali one u srpskim sredinama funkcionišu u srpskom sistemu, te postoji mogućnost da direktori ne dozvole da se koriste njihove prostorije.

Da bi izbori na severu mogli biti odloženi za jun, pomenuo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 18. marta, nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u Ohridu.

“Neću ja da govorim u ime Srpske liste, prosto moram da razgovaram sa tim ljudima. Moram da vidim da li da se (izbori) održe sada ili u junu, videćemo”, rekao je Vučić.

Zašto Srpska lista odbija učešće?

Dva dana nakon ove izjave predsednika Srbije, Srpska lista je ponovila svoj raniji stav da na izborima neće učestvovati dok se ne ispune njihovi zahtevi, a oni su formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom i povlačenje svih specijalnih jedinica Kosova sa severa.

Pitanje formiranja Zajednice bi trebalo da bude rešeno evropskim predlogom za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, koji su dve strane prihvatile, kao i Aneks za njegovo sprovođenje.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je 21. marta izjavio da “ćemo morati da se pozabavimo tom formulacijom oko samomenadžiranja za srpsku zajednicu”.

Samomenadžiranje (self-management) za srpsku zajednicu na Kosovu je predviđeno evropskim predlogom za normalizaciju odnosa dveju strana, ali se još uvek ne zna na šta će se ono tačno odnositi.

S druge strane, Zajednica je dogovorena u okviru dijaloga Kosova i Srbije i predviđa da kosovski Srbi imaju “punu nadležnost” u pojedinim oblastima kao što je prostorno planiranje, zdravstvo, obrazovanje, ekonomski razvoj i tako dalje.

Da li je dogovor Vlade Kosova i Srpske liste opcija?

Violeta Hadžoli izražava zabrinutost što Srpska lista ponovo ne želi da učestvuje na izborima, te dodaje da kosovske vlasti “pod hitno moraju da uspostave komunikaciju sa njima”.

Ona ocenjuje da Srpska lista “iz političkih razloga bojkutuje izbore”, te da je u tom kontekstu jedino rešenje politički dogovor.

“Bez njihovog (Srpske liste) učešća, izbori nemaju nikakvog smisla. Srpska lista je osvajala većinu glasova srpske zajednice na Kosovu i srpska zajednica treba da ima kao opciju da može da glasa za njih”, smatra Hadžoli.

Srpska lista je na ranijim izbornim procesima osvajala preko 90 odsto glasova, međutim ocena Evropske unije iz 2021. godine je bila da je ova stranka "monopolizovala" politički život kosovskih Srba.

RSE se obratio Vladi Kosova sa upitom da li postoje neki politički pregovori oko učešća Srpske liste na predstojećim izborima, te da li je tako nešto opcija. Međutim, do objavljivanja ovog teksta odgovor nije stigao.

XS
SM
MD
LG