Dostupni linkovi

Pratite razvoj pandemije korona virusa na Radiju Slobodna Evropa


Čovjek sa zaštitnom maskom pored postera umjetnika TVBoy sa ujakom Samom na kojem piše “Hoću da ti ostaneš kući”, Barselona, Španija, 14. mart, 2020.
Čovjek sa zaštitnom maskom pored postera umjetnika TVBoy sa ujakom Samom na kojem piše “Hoću da ti ostaneš kući”, Barselona, Španija, 14. mart, 2020.

Specijalno izdanje DNEVNO@RSE_O korona virusu svaki dan vam donosi najnoviji pregled informacija o razvoju situacije vezane za širenje pandemije korona virusa u svijetu i regiji Zapadnog Balkana.

Donosimo vam pregled tekstova i vijesti iz dana u dan, mišljenja stručnjaka, savjete o prevenciji, trenutno stanje zaraženih i statistike o oporavljenim...

Na stranici RSE pratite Blog uživo o pandemiji korona virusa.

Pregled tekstova i vijesti za 18. mart, 2020.:

U Hrvatskoj je ukupno 81 oboljelih, a od utorka navečer do srijede ujutro bilo je 12 novih oboljelih, od toga 5 u Istri i 4 u riječkom području.

Nova metoda se zasniva na testiranju na desetine ljudi istovremeno. Istraživači su rekli da će se novi molekularni test izvoditi na "zajedničkim uzorcima" uzetim od 32 ili 64 pacijenta.

Ekonomska kriza u svetu posle pandemije virusa korona će biti teža od velike krize 2008. godine, kaže profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić.

Kosovska policija nema nikakvu odluku o zabrani kretanja na severu Kosova, izjavio je zamenik regionalnog direktora policije Kosova Besim Hoti za Radio Slobodna Evropa (RSE), a povodom poziva koji je građanima izdao "Privremeni organ Opštine Kosovska Mitrovica".

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju, kao i sekretar u tom ministarstvu, pozitivni su na korona virus i nalaze se u izolaciji, saopštio je premijer Republike Srpske (RS) Radovan Višković.

Ruski mediji vode kampanju širenja dezinformacija kako bi podstakli paniku, sejali nepoverenje i pogoršali posledice korona virusa na Zapadu, navodi se u dokumentu EU u koji je Rojters imao uvid.

U Albaniji danas je zabeležen drugi smrtni slučaj od korona virusa. Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je jutros preminuo pacijent koji je ležao u infektivnoj bolnici. Kako su dodali, on je bio u teškom stanju.

Novi korona virus pogodio je svih 50 američkih saveznih država, a Zapadna Virdžinija je 17. ožujka prijavila prvi slučaj zaraze.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je jugoistočnu Aziju da poduzme "agresivne mjere" u borbi protiv epidemije korona virusa.

Od utorka navečer (17. ožujka) do srijede ujutro (18. ožujka) zabilježeno je 12 novooboljelih od korona virusa, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na redovitoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Vuhan, grad u Kini odakle je krenula pandemija korona virusa, i danas je zabeležio samo jedan novi slučaj zaraze.

Granična policija uhapsila je graničnog policajca zbog primanja dara radi nezakonitog propuštanja građana iz inostranstva u Bosnu i Hercegovinu, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

XS
SM
MD
LG