Dostupni linkovi

U Hrvatskoj 12 novooboljelih, istražuje se smrt starijeg muškarca


Policajac razgovara s medicinskim osobljem u blizini trajekta koji je iz Italije stigao u Split, 11. ožujka 2020. godine.

U Hrvatskoj je ukupno 81 oboljelih, a od utorka navečer do srijede ujutro bilo je 12 novih oboljelih, od toga 5 u Istri i 4 u riječkom području.

"Svi su bolesnici i dalje lakši. Među njima nema pogoršanja. Nema teških bolesnika koji su dokazani", izvijestila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu Alemka Markotić na redovitoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

U Istri je umro muškarac stariji od 65 godina koji je bio u samoizolaciji, ugostitelj iz Brtonigle.

"Nije imao ozbiljne zdravstvene simptome, a bio je u kontaktu sa zaraženom osobom", izvijestio je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović i dodao da su se u utorak kod njega pojavili blaži klinički simptomi.

"Sugerirana mu je hospitalizacija u Općoj bolnici Pula, što je odbio. Tijekom noći došlo je do pogoršanja situacije i osoba je umrla. Dalja procedura ide svojim tijekom – uzeti su brisevi koji su hitno poslani u Zagreb i samo pozitivni nalaz brisa će potvrditi ili ne potvrditi da je to uzrok smrti. U ovom trenutku mi ne možemo o tome govoriti“, objasnio je Stojanović.

Beroš: Situacija pod kontrolom

Ministar zdravstva Vili Beroš je poručio da Vlada poduzima sve da situaciju i dalje drži pod kontrolom, kao i da u hrvatskim bolnicama ima dovoljno respiratora za slučaj potrebe, ali da do sada niti jedan nije upotrijebljen.

"Izvjesno je da će do toga doći, i da će netko od bolesnika imati težu kliničku sliku. Jako je potrebno da starija populacija pazi na mjere i najvažnije je da štitimo njih", dodao je ministar.

On je potvrdio da je tablica o potencijalnom broju oboljelih u Hrvatskoj koju je objavio jedan portal "jedna od ranijih verzija mogućeg scenarija", što ih je za potrebe planiranja izradio stožer Civilne zaštite.

Prema toj tablici, na 4,3 milijuna stanovnika u Hrvatskoj, procjene su da će tijekom epidemije 2826 ljudi biti zaraženo ovim virusom. Pet posto zaraženih, njih 140, spadat će u skupinu teško oboljelih, 80 posto njih, 2261, bit će u skupini blago oboljelih, a njih 15 posto, što je 425 stanovnika, spadalo bi u skupinu srednje teško oboljelih.

"To je jedna općenita informacija koja nam je u početku našeg promišljanja služila kao određeni orijentir“, pojasnio je ministar Beroš.

Na novinarsko pitanje je li najnovija verzija te tablice sa većim brojevima, Beroš je odgovorio da nije znatno.

Prvi slučaj u Dalmaciji

Među novooboljelima je i prvi slučaj u Dalmaciji, i to je mlađa žena iz Biograda.

"Došla je iz Afrike, iz Zanzibara pred nekoliko dana i otada se vrlo savjesno ponašala. Ona je razvila vrlo blage i slabe simptome bolesti i odmah se javila našem epidemiologu“, izvijestio je Zadarski epidemiolog Alan Medić.

Hrvatski sabor izglasao je po hitnom postupku Izmjene zakona o Civilnoj zaštiti koji stupaju na snagu nakon objave u Narodnim novinama, i koje će omogućiti ograničavanje radnog vremena ili zatvaranje pojedinih djelatnosti kako bi se ograničilo širenje epidemije koronavirusa.

Resorni ministar nije predstavio izmjene zakona, dogovoreno je da se glasa bez diskusije, a zastupnici su u dvorani i na galeriji sjedili na priličnoj udaljenosti.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG