Dostupni linkovi

EU: Rusija širi lažne vesti o korona virusu i podstiče paniku u Evropi


Zgrada Evropske komisije u Briselu
Zgrada Evropske komisije u Briselu

Ruski mediji vode kampanju širenja dezinformacija kako bi podstakli paniku, sejali nepoverenje i pogoršali posledice korona virusa na Zapadu, navodi se u dokumentu EU u koji je Rojters imao uvid.

Rusija koristi kontradiktorne, zbunjujuće i zlonamerne izveštaje kako bi Briselu otežala da odgovori na izazove koje je donela pandemija korona virusa.

Ruske službe palsiraju lažne vesti na engleskom, španskom, italijanskom, nemačkom i francuskom, piše u izveštaju.

“Kampanju dezinformacija vode ruski državni mediji, ali i svi ostali koji su pod kontrolom Kremlja”, tvrdi se u internom dokumentu na devet strana od 16. marta.

U Moskvi još uvek nema odgovora na ovaj dokument, a Rusija je ranije oštro demantovala umešanost u bilo kakvo širenje lažnih vesti i vođenje kampanje protiv EU na društvenim mrežama.

“Kremlj krizu javnog zdravlja u zapadnim zemljama želi da iskoristi za ostvarivanje svog šireg cilja i širenjem dezinformacija sruši evropska društva”, navodi se u dokumentu koji je izradila Evropska služba za spoljno delovanje, koja je zadužena za spoljnu politiku EU, a na čijem čelu se nalazi visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozef Borel.

Ta služba nije želela da komentariše objavljeni izveštaj, ali je njen potparol rekao da je EU u stalnom kontaktu sa Guglom, Fejsbukom, Tviterom i Majkrosoftom u vezi sa “širenjem dezinformacija o korona virusu”.

EU je od 22. januara utvrdila oko 80 slučajeva širenja lažnih vesti.

Ukrajina primer kako Rusija širi paniku

Izveštaj Evropske službe za spoljno delovanje navodi Ukrajinu kao primer kako Rusija širi lažne vesti o korona virusu.

U lažnom pismu, koje je navodno poslao ukrajinski ministar zdravlja, a za koje je kasnije utvrđeno da je napisano van granica Ukrajine, rečeno je se u Ukrajini pojavilo pet slučajeva korona virusa.

“Propaganda koju Kremlj sprovodi zasniva se na narativu da je korona virus kreacija čoveka i da ga je izmislio Zapad”, navodi se u izveštaju.

Takođe, u izveštaju se nalaze i primeri ruske propagande u Italiji, koja je druga najteže pogođena zemlja na svetu, gde ruski mediji tvrde da italijanski zdravstveni sistem neće uspeti da se izbori sa zarazom i da će doktori biti ti koji će morati da odlučuju ko će da preživi, a ko da umre.

Evropska služba za spoljno delovanje podelila je informacije sa Slovačkom o širenju lažne vesti da je premijer te zemlje testiran pozitivno na korona virus i da je moguće da je zarazio i ostale zvaničnike na samitima EU.

Inače, lideri EU se od početka marta razgovaraju putem video konferencija.
Evropska unija i NATO već duže vreme optužuju Rusiju da širenjem lažnih vesti i svojim aktivnostima na internetu pokušava da podriva razlike o sukobe u evropskim društvima.

Rusija negira optužbe, a predsednik Rusije Vladimir Putin optužio je strane agente da Rusiju su krivi za širenje panike i targetiranje Rusije kao izvora lažnih vesti.

Ruski mediji u Evropi imaju poteškoća da dosegnu do šire publike, ali daju značajan prostor populistima i antievropskim političarima, pokazuju istraživanja EU i drugih nevladinih organizacija.

XS
SM
MD
LG