Dostupni linkovi

Korona zamrzla političke borbe u Crnoj Gori


Kada je riječ o političkom životu u Crnoj Gori dok traje širenje korona virusa u susjedstvu i ostatku Evrope, neka vrsta suspenzije se može očekivati (fotografija: prazna sala Skupštine Crne Gore)
Kada je riječ o političkom životu u Crnoj Gori dok traje širenje korona virusa u susjedstvu i ostatku Evrope, neka vrsta suspenzije se može očekivati (fotografija: prazna sala Skupštine Crne Gore)

Sve zakazane sjednice radnih tijela, odbora i plenarne sjednice Skupštine Crne Gore su odložene na neodređeno vrijeme, a političke partije ne odustaju od povremenog slanja poruka u vremenu kada je u Crnoj Gori proglašen prekid svih okupljanja.

Snježana Vojvodić iz Odjeljenja za odnose s javnošću Skupštine Crne Gore potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su sve aktivnosti u crnogorskom parlamentu odložene na neodređeno vrijeme i da će se Skupština Crne Gore ponašati u skladu sa naredbama nadležnih u vrijeme opasnosti od korona virusa.

"Skupština Crne Gore na čelu sa rukovodstvom i cijelokupnom službom i poslanicima pridržavaće se naredbi koje su izdate na nivou cijele države. Plenarno zasjedanje nije bilo planirano u predstojećem periodu, a sve sjednice radnih tijela su odgođene", navodi Vojvodić.

Poređenje sa 1999.

Kada je riječ o političkom životu, neka vrsta suspenzije se može očekivati.

Poslanik vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Predrag Sekulić poredi sadašnju opšte društvenu situaciju sa periodom NATO intervencije iz 1999. godine kada su sve političke stranke u Crnoj Gori zamrznule rad.

"Što se tiče samog bavljenja politikom, čini mi se da smo imali jedno iskustvo, govorim o bombardovanju 1999. kada su političke partije zamrznule svoj rad i na neki način doprinijele da i građani razumiju da ima mnogo važnijih stvari od politike. Znači, biće vremena za politička pitanja i sve otvorene dileme. U ovom trenutku je najvažnije da svi političari zamrznu svoje političko djelovanje, a da se svi više okrenemo onome što je pitanje rješavanja aktuelne situacije vezane za korona virus", poručuje Sekulić.

Poslanik posebnog kluba u Skupštini Crne Gore Aleksandar Damjanović ukazuje da su u Crnoj Gori sprovedene vanredne mjere zbog pandemije korona virusa, ali nije proglašeno vanredno stanje. Damjanović smatra da politički život u Crnoj Gori mora biti usmjeren na smanjenje posljedica od korona virusa, ali i da takođe ne može potpuno zamrijeti.

"Politički život traje, postoji i svakako će postojati dok traje ovakva situacija. U svakom slučaju mora biti usmjeren na zajedničke napore, koliko god to bilo teško u podijeljenoj Crnoj Gori, da se sprovedu sve preventivne i druge mjere kako bi posljedice korona virusa i globalne pandemije bile što manje po Crnu Goru- prvo zdravstvene pa onda sve druge društvene, ekonomske posljedice", kaže poslanik Damjanović, dodajući da vanredna i potencijalno opasna situacija ne smije da bude razlog da se ukoče svi procesi.

"Ukoliko želimo da se podjele prevaziđu i da se izađe iz duboke političke i ekonomske krize koja je sada usložnjena zbog korona virusa, politika se ne može u potpunosti ugasiti. Tu prije svega mislim na procese koji su zastali: parlament ne zasjeda i dalje imamo privremena stanja u više važnih institucija, postoje ogromni problemi u našem pregovaračkom procesu", zaključuje Damjanović.

Poslanici opozicionog Demokratskog fronta (DF) su jedini koji su održali pres konferenciju, ali ne u holu Skupštine kako je to do sada bilo uobičajeno, nego ispred zgrade parlamenta na kojoj su govorili o novim inicijativama u koje se odnose na sudski proces za pokušaj "državnog udara".

Neizvjesni izbori u Tivtu

Opasnost od korona virusa i preventivne vanredne mjere, koje je propisala Vlada i njene institucije, prekinule su političku krizu u Crnoj Gori izazvanu usvajanjem Zakona o slobodi vjeroipovijesti, ali i zamrzle zaoštrene odnose među političkim partijama. Za 5. april su zakazani lokalni izbori u Tivtu. U ovom trenutku je neizvjesno da li će i ti izbori biti odloženi.

Klikom na fotografiju otvorite i pratite UŽIVO blog o korona virusu
Klikom na fotografiju otvorite i pratite UŽIVO blog o korona virusu

Predsjednik Državne izborne komisije Aleksa Ivanović je saopštio da ta institucija nije nadležna da donese odluku o odgađanju lokalnih izbora u Tivtu, ali pažljivo prati sve preporuke nadležnih državnih organa u vezi sa zaštitom od pojave korona virusa u Crnoj Gori.

"Ne postoji eksplicitna odredba da DIK može u ovakvim situacijama da donese odluku o odgađanju izbora", rekao je Ivanović za agenciju MINA.

Poslanik DPS Predrag Sekulić kaže da će o održavanju izbora u Tivtu odlučiti nadležne institucije.

"Imamo iskustvo iz neki evropskih zemalja koje su održale lokalne izbore uprkos činjenici da imaju problem sa korona virusom. Kako se odvija život u Crnoj Gori, dakle prvog dana nakon stupanja na snagu vanrednih mjera, čini mi se da građani dobro razumiju opasnosti i mislim da ne bi bilo problema ni da lokalni izbori budu održani u Tivtu. Ali u svakom slučaju nadležni će donijeti odluku", naveo je Sekulić.

Odluku o izborima u Tivtu donijeće nadležne institucije
Odluku o izborima u Tivtu donijeće nadležne institucije

Aleksandar Damjanović, poslanik posebnog kluba ukazuje da političku kampanju nije moguće sprovesti u Tivtu, zbog zabrane javnih okupljanja:

"Ne postoji mogućnost javnih okupljanja u smislu vođenja izborne kampanje. I pretpostavljam da bi bilo dobro da se o tome razmisli i ti izbori odlože, iako njih bojkotuje opozicija i u funkciji su samo laažnog narativa o slobodnim izborima".

U Crnoj Gori i dalje nema registrovanih slučajeva zaraze korona virusom a pod zdravstveno sanitarnim nadzorom nalazi se 783 osoba koje su tokom prethodnih 14 dana boravile na području sa široko rasprostranjenom transmisijom korona virusa.

Shodno mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti u cijeloj zemlji zatvorene su sve vaspitno-obrazovne ustanove, granični prelazi za sve strance osim za one sa stalnim ili privremenim boravkom, ugostiteljski objekti, tržni centri, dječje igraonice i kladionice.

XS
SM
MD
LG