Dostupni linkovi

'Ganjanje' zamenika gradonačelnika


Policijska uprava za grad Beograd saopštila je da, po nalogu nadležnog tužilaštva, preduzima sve mere u vezi sa dešavanjima ispred galerije 'Progres' u Knez Mihailovoj ulici u centru grada.

I opozicija i vlast zatražili su prethodno od nadležnih da reaguju na incident koji se dogodio u ponedeljak uveče pre i nakon promocije 'Knjige o Beogradu' zamenika gradonačelnika Gorana Vesića u centru grada, kada je ispred mesta događaja najpre je došlo do verbalnog sukoba i koškanja između pristalica vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) i opozicione Stranke slobode i pravde (SSP), članice Saveza za Srbiju, koja je ispred galerije organizovala izložbu 'Vesiću, gde je sad moj Beograd?'.

Kada je zamenik gradonačelnika sa obezbeđenjem izašao iz galerije okupljeni su zviždali i uzvikivali 'Vesiću, lopove', a potom i pojurili za njim Knez Mihailovom.

"Policiji se povodom ovih događaja obratilo ukupno 13 osoba, odnosno trojica aktivista Saveza za Srbiju i deset pristalica Srpske napredne stranke, koju su prijavili da su fizički napadnuti", navela je policija u saopštenju i dodala da je "o svemu obavestila nadležno tužilaštvo kojem će biti dostavljen izveštaj na dalje odlučivanje".

Teške diskvalifikacije

Goran Vesić optužio je lidera SSP-a Dragana Đilasa i okupljene da su pokušali da spreče promociju i da su spaljivali njegovu knjigu. Autor i zamenik gradonačelnika ovaj čin je opisao kao primer 'nacističke politike' i pokušaj da se uspostavi 'aparthejd' u Beogradu.

Slične kvalifikacije, kojima se predstavnici vlasti često obraćaju opozicionim liderima, upotrebio je i zamenik šefa poslaničke grupe SNS-a u Skupštini Srbije Vladimir Orlić, navodeći da ta partija očekuje 'energičnu reakciju nadležnih'.

"Srpska napredna stranka najoštrije osuđuje sinoćnji fašistički pir Dragana Đilasa i njegove hunte. Spaljivanje knjiga, što nikada nije bilo zabeležno ni u Beogradu ni u Srbiji", rekao je Orlić.

"Ovde vlast snosi veću krivicu jer već dugo imamo potpuno diskvalifikujući rečnik i progon opozicije koja je potpuno isključena iz javne sfere. Atmosfera je odavno zaoštrena, a sada se čini još zaoštrenija i ova jurnjava po Knez Mihailovoj je očekivana, nepoželjna posledica. Niko ne bi trebalo da bude sretan što dolazi do toga da se ljudi jure po ulicama", kaže filozof i urednik portala "Dvogled" Vladimir Milutinović.

Obezbeđenje bez oznaka

Predsednik beogradskog odbora Stranke slobode i pravde Marko Bastać, koji je sa zamenikom predsednika SSP-a Borkom Stefanovićem bio u Knez Mihailovoj, demantovao je da su njihove pristalice palile knjige Gorana Vesića i optužio zamenika gradonačelnika da je 'ljudima koji su ga obezbeđivali tokom promocije knjige naložio da tuku mirne ljude koji su okupili ispred galerije'.

Bastać je ispred ulaza u Skupštinu Beograda postavio pano sa fotografijama osoba za koje tvrdi da su u ponedeljak uveče obezbeđivali Vesića a koje je, po njegovim rečima, predvodio 'bivši kikbokser a sadašnji direktor Beogradskih elektrana, Rade Basta koji direktno odgovara Goranu Vesiću'.

Ovo je samo jedan u nizu incidenata u atmosferi povećanih tenzija između vlasti i opozicije u Srbiji. Prebijanje jednog od lidera opozicije Borka Stefanovića u novembru prošle godine u Kruševcu bilo je okidač za proteste koji će prerasti u antivladine demonstracije poznate pod nazivom 'Jedan od pet miliona'.

Stalne tenzije

Jedan od većih incidenata dogodio se tokom protesta 10. avgusta kada je vojno obezbeđenje u civilu ispred Predsedništva Srbije upotrebilo fizičku silu kako bi sprečilo učesnike da preskoče postavljenu ogradu i ostave listu predloga za fer izbore za predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Policija izbacila demonstrante iz RTS-a
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Prethodno je u martu izbegnut ozbiljniji sukob sa Žandarmerijom koju je u zgradu Radio televizije Srbije poslao ministar policije nakon što su u nju ušli učesnici protesta, zahtevajući jednaku medijsku zastupljenost vlasti i opozicije.

U aprilu je bilo tenzija ispred Skupštine Beograda kada je opozicioni Savez za Srbiju tražio smenu Gorana Vesića, a ulaz su im blokirale žene, optužujući ih da žele da upadnu u Skupštinu, uz skandiranje 'stop nasilju'.

I radove na rekonstrukciji beogradskih ulica obeležilo je više incidenata, verbalnih okršaja i koškanja jer se na protestima i performansima koji okupljaju opozicione pristalice, po pravilu 'pojavljuju' oni koji podržavaju aktivnosti vlasti.

"Očigledna stvar je da se permanentna izborna kampanja koju Srpska napredna stranka vodi od osvajanja vlasti zasniva i na ovakvim incidentima, gde se njihovi glasači stalno drže u pripravnosti ukazujući na ono - vidite mi radimo, a oni nas ometaju, mi smo produktivni, a oni su jalovi. Naravno da im oni koji ulaze u sukob produkuju još veću popularnost i podršku, ne znajući da elementi revolucionarnog nasilja nisu isto što i revolucija", kaže politikolog Duško Radosavljević.

Ko koga provocira?

Za razliku od gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića, koji se retko može čuti u javnosti, njegovom zameniku Goranu Vesiću pripisuju se brojni kontroverzni potezi, poput rekontrukcije Trga Republike koja se ponavlja zbog loše postavljenih ploča, najave izgradnje gondole na Kalemegdanu kojoj se protivi stručna javnost, seče stabala, ali i afera bez epiloga dok je u kabinetu još bio aktuelni ministar finansija Siniša Mali, poput rušenja u beogradskoj četvrti Savamala.

"Zna se da je ličnost Gorana Vesića sama po sebi provokacija. Ta priča naganjaćemo se je jako lepa kao stilska figura, ali je u naganjanju pitanje - kako ćeš proći?", navodi Duško Radosavljević.

Ukazuje i na odgovornost opozicije za porast tenzija u društvu.

"Kada vi malo odete, izvičete se, gađate jajima ili obojite RTS ružičastom bojom, vi ne znate šta ćete sutra da uradite. To je problem. Politička provokacija mora duboko da se osmisli, a naše opozicione partije pate od nedostatka ideja. Zato mislim da su ovo sve neosmišljene stvari koje objektivno šete", navodi Radosavljević.

Protest u Beogradu: Vrata RTS-a ofarbana u pink boju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Odgovornost opozicije kroz odsustvo 'suštinske kritike vlasti' vidi i filozof Vladimir Milutinović koji predviđa da će tenzije rasti uz približavanje datuma redovnih parlamentarnih izbora predviđenih za proleće 2020. godine.

Serija okruglih stolova, kao pokušaj uspostavljanja dijaloga vlasti i opozicije o izbornim uslovima, koji je tokom leta počeo na Fakultetu političkih nauka završen je bez dogovora. Ni njegov nastavak, uz posredovanje evroparlamentaraca u Skupštini Srbije, do sada nije dao rezltate. Opozicioni Savez za Srbiju odlučio je da ne učestvuje na predstojećim izborima i najavio kampanju bojkota.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG