Dostupni linkovi

SANU začuđen Vesićevom reakcijom na kalemegdansku gondolu


Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) izrazio je danas "nelagodu i veliko čuđenje" povodom odgovora zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića na pismo Odeljenja jezika i književnosti SANU u vezi s gradskim planom za izgradnju žičare - "gondole" na Kalemegdanskoj tvrđavi.

Pozivajući na uzdržavanje od prejakih i uvredljivih reči koje su, kako se navodi, "posebno poslednjih dana, ukazivale na neka stara i sramna ishodišta", Akademija je navela da "iznenađuje što takav vid komunikacije, uprkos našem naivnom verovanju, nije zauvek nestao".

"Nismo u mogućnosti da razumemo kako je ugledni akademik Matija Bećković obeležen kao jedini autor saopštenja kada se nedvosmisleno navodi da iza tog načelnog teksta stoji Odeljenje jezika i književnosti, koji su podržali i članovi Izvršnog odbora SANU", stoji u saopštenju.

Prethodno je zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, odgovarajući na zahtev Odeljenja jezika i književnosti SANU da se "sudbina i izgled Beogradske tvrđave vrate u nadležnost stručnjaka", naveo da je "dobro da se to odeljenje SANU setilo da postoji Beogradska tvrđava".

"Vidim da se Odeljenje jezika i književnosti SANU oglasilo oko beogradske gondole. Da prevedem na srpski, Matija Bećković, veliki stručnjak za gondole, samo što se sada krije iza institucije. Dobro bi bilo da se sete da postoji i pravoslavna crkva Svetog Nikole u Novom Brdu, koja je proglašena katoličkom katedralom, ali to Bećkovića ne interesuje", naveo je Vesić.

Dodao je da bi Bećković, "kao deo histerične i agresivne manjine, koja napada projekat gondole, mogao da svrati do Budimpešte i da pogleda uspinjaču koja je postavljena posred tvrđave, malo starije od beogradske".

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG