Dostupni linkovi

Protest 'Jedan od pet miliona' u Beogradu: Vrata RTS-a ofarbana u pink


Protest u Beogradu: Ružičasta farba na vratima Javnog servisa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Protest u Beogradu: Ružičasta farba na vratima Javnog servisa

Učesnici protesta "Jedan od pet miliona" u Beogradu ofarbali su nešto pre 20 časova ulaz u zgradu Javnog servisa (Radio televizije Srbije - RTS) ružičastom bojom, zbog toga što je, kako je rečeno sa bine kamiona, "počeo da podseća na jednu drugu televiziju" blisku vladajućem režimu. Ovim performansom je i završen 40. po redu antivladin protest u glavnom gradu Srbije.

Kolona se prethodno tokom protestne šetnje nakratko zaustavila kod nedavno rekonstruisanog Trga republike, odakle su demonstranti povicima izrazili nezadovoljstvo načinom na koji je gradska vlast preuredila izgled centralnog beogradskog trga.

Antivladini protesti građana „Jedan od pet miliona“ ušli su u deveti mesec, dok je četrdeseti protest po redu otpočeo performansom na Platou ispred Filozofskog fakulteta u centru Beograda. Kako su saopštili organizatori „protest se vratio na Plato odakle je započeo i sa kog su Goran Vesić (zamenik gradonačelnika Beograda, prim. red.) i Srpska napredna stranka pokušali da ga uklone“.

Protestna šetnja, Beograd, 7. septembar
Protestna šetnja, Beograd, 7. septembar

Građanima su se na početku obratili Srđan Marković i Valentina Reković, organizatori protesta.

"Održaćemo minut ćutanja umrloj istini, ova država je ubila istinu. Devet meseci građani su na ulici, a oni nisu imali hrabrost da kažu da nešto nije u redu", izjavila je za govornicom Valentina Reković, jedna od organizatorki protesta.

"Evo nas na platou, ovde smo počeli. Meni su ispred kuće pre dve nedelje bili batinaši i rekli - ovde živi Marković. Za vas što slikate znamo da pravite dosijee", poručio je Srđan Marković, jedan od organizatora i pozvao na bojkot izbora najavljenih na proleće. Okupljeni građani su uzvikivali "Bojkot! Bojkot!"

„Mi vam nećemo dozvoliti da vodite državu kao što organizujete izbore. Niste sposobni da organizujete te izbore, ni do sada niste organizovali nijedne da prođu kako treba. Nesposobni ste da u prethodnih devet meseci stopirate nasilje, niste bili sposobni da poštujete zakon. Muka nam je od vaših laži, prevara, reketiranja, nasilja, pretnji i manipulacija. I zato što nam je muka od vas, zato bojkot", izjavio je Marković.

Okupljeni građani nadaju se da će protesti doneti promene. Među njima je Rosa Nikolić, iz Beograda, koja kaže da je odlazak mladih iz Srbije jedan od glavnih razloga zbog kog protestuje:

„Jednostavno, podržavam mladost i žao mi je što ljudi odlaze. Gde god se nađemo u okruženju, svi kažu da im je neko iz familije otišao.“

Predrag Marković, takođe iz Beograda, smatra da je stanje u medijima u Srbiji glavni problem, zbog čega, kako kaže, ni izbori ne mogu biti organizovani na demokratski način.

„Ova vlast je zaista napravila jednu medijsku situaciju u kojoj je nemoguće imati fer izbore. Pre svega, mediji su problem, a i sve drugo – pritisci koji postoje, znamo kako izgleda na dan glasanja. Pojavljuju se vozila bez tablica, ljudima se preti", kaže za Radio Slobodna Evropa Marković.

U proteklih nekoliko meseci, tokom protesta zabeleženo je više incidenata. Poslednji se dogodio ispred Predsedništva Srbije 10. avgusta kada su u napetoj atmosferi organizatori protesta pokušali da probiju metalnu ogradu ispred zgrade Predsedništva kako bi predsedniku Aleksandru Vučiću ostavili zahteve za slobodne i fer izbore. Pripadnici obezbeđenja su tada upotrebili fizičku silu prema jednom od organizatora protesta Srđanu Markoviću koji je preskočio ogradu.

Organizatori protesta tada su naveli da je obezbeđenje, koje su činili predstavnici Vojske Srbije, prekomerno upotrebili silu protiv demonstranata, dok je predsednik Vučić naveo da je Vojska reagovala po zakonu.

Zastupljenost učesnika protesta „Jedan od pet miliona“ i predstavnika opozicije na Javnom servisu jedan je od zahteva na kojima su demonstranti insistirali tokom svih devet meseci, koliko protesti traju u prestonici Srbije. Oni su takođe tražili i ostavku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pojedinih ministara, pre svega ostavku ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, fer i demokratski izborni proces, kao i slobodu medija.

U martu 2019. je deo demonstranata ušao u zgradu RTS-a. Tada su, kako tvrde opozicioni lideri, pripadnici Žandarmerije upotrebili prekomernu silu. Iz Vlade Srbije su tada poručili da država neće tolerisati nasilje.

Antivladini građanski protesti u Beogradu traju od 8. decembra 2018. godine, a prvi protest pod nazivom „Stop krvavim košuljama“ održan je zbog napada na lidera „Levice Srbije“ Borka Stefanovića 23. novembra 2018. u Kruševcu, gradu u Zapadnoj Srbiji 200 kilometara udaljenom od Beograda. Protesti su u međuvremenu promenili naziv u „Jedan od pet miliona“ posle izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića: „Nek' vas se skupi i pet miliona, nijedan zahtev neću da ispunim".

XS
SM
MD
LG