Dostupni linkovi

Klačar: U Beogradu se odlučuje o velikom političkom kolaču


Aleksandar Vučić prilikom glasanja na izborima u aprilu 2017.
Aleksandar Vučić prilikom glasanja na izborima u aprilu 2017.

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSiD) Bojan Klačar za Zašto komentariše značaj izbora u glavnom gradu Srbije i da li bi ti izbori mogli signalizirati promene u vlasti.

  • Politička moć

Izbori su važni iz tri razloga. Prvo, Beograd je ubedljivo najbogatiji grad u Srbiji, grad sa ozbiljnim budžetom i grad koji je zamajac razvoja čitave Srbije i, prosto, vlast u Beogradu je faktički po hijerarhiji političke moći odmah iza premijera i presednika Republike. Pozicija gradonačelnika je verovatno snažnija nego što je pozicija presednika parlamenta. Dakle, izbori u Beogradu su važni zato što se u Beogradu odlučuje o velikom političkom kolaču i velikoj političkoj moći.

Drugi razlog je taj što opozicija već šest godina nije u prilici da ozbiljnije pripreti vlasti Aleksandra Vučića i izbori u Beogradu se javljaju kao jedna od mogućnosti u kojoj opozicija, ukoliko se konsoliduje, može da te izbore učini neizvesnim, jer je faktičko stanje takvo da je podrška opoziciji veća u Beogradu u odnosu na ostale gradove u Srbiji i obrnuto - podrška za vladajuće stranke je manja u Beogradu, za Srbiju kao celinu.

I treći razlog zbog čega su važni je što bi eventualne promene, bilo kakve političke promene, mogle da predstavljaju neku vrstu vetra u leđa opoziciji za neke naredne izbore, pre svega mislimo na neke parlamentarne izbore koji bi usledili nakon ovih u Beogradu.

  • Trendovi u podršci birača

Mi nismo skoro radili nikakvo istraživanje o eventualnim rezultatima izbora, tako da možemo da govorimo samo o nekim trendovima, uzmemo li u obzir neki duži vremenski period. Istraživanja nisu mogla tu da budu precizna zbog toga što smo mi tek pre nedelju-dve dana dobili neku jasnu sliku ko će se na tim izborima pojaviti i u kojim koalicijama. Mi tek sada imamo neku vrstu jasne strukture stranačkih koalicija na ovim izborima, tako da možemo da govorimo za sada samo o nekim trendovima, a verovatno već u januaru o preciznijim podacima.

Ti trendovi, zapravo, negde kažu da Srpska napredna stranka u Beogradu teško da može da računa na podršku koja je veća od 40 odsto u ovom momentu, dakle, na podršku koja je osetno manja nego što je slučaj sa parlamentarnim izborima. Za njihove koalicione partnere, Socijalističku partiju, Beograd nije sredina u kojoj oni mogu da računaju na rezultate koje imaju u Srbiji. Dakle, oni su tu negde oko cenzusa.

Bojan Klačar
Bojan Klačar

A što se tiče opozicije, trenutna situacija je da imamo, da kažemo, relativno ujednačene snage u koaliciji okupljenoj oko Đilasa i s druge strane Aleksandra Šapića kao aktuelnog predsednika Opštine Novi Beograd. I imamo iznad cenzusa još i Demokratsku stranku. I to je ono što bi negde u ovom momentu moglo da bude neka vrsta najave za predstojeće beogradske izbore.

Ono što je jako važno, o čemu treba voditi računa u ovom momentu, jeste da su ipak ovo trendovi i da je ipak ovo situacija iz decembra meseca kada je faktički jedino vlast u kamapanji, a opozicija nije i velika je šansa da će se ovi trendovi i u pogledu rejtinga menjati onog momenta kada i opozicija bude ušla u kampanju.

  • Beograd na vodi i izbori

Jedino što može da bude upitno od tih projekata jeste taj projekat Beograda na vodi. Svi ostali projekti prosto pripadaju nekoj sferi nekih infrastrukturnih projekata manjeg ili većeg obima, što prosto ne verujem da bi se desilo, uprkos različitim kritikama od strane opozicije. Sumjam da će se te stvari desiti i u slučaju krupnih stvari kao što je Beograd na vodi – iz dva razloga.

Prvi je, nisam siguran da je opozicija i oko toga ujedinjena, sigurno ste negde čuli najave Aleksandra Šabića konkretno da on se možda ne slaže s tim projektom, ali da bi verovatno nastavio da ga gradi, imajući u vidu da sledi neku vrstu logike da treba poštovati ono što su prethodnici uradili. A s druge strane pitanje je da li je opozicija u pravoj mogućnosti da bilo šta u vezi sa tim projektom promeni. Prosto, neki ugovori su potpisani, postoji zakon koji je usvojen…Tako da sam ja skeptičan da bi takva vrsta intervencija došla u obzir, možda bi samo taj projekat bio zaustavljen u nekoj fazi u kojoj se nalazi sada i bilo bi urađeno ono što je u tom projektu predviđeno za neki skorašnji period. Možda se ne bi išlo u toliki obim, kao što je to najavila ova vlast.

Ono što bi smo možda mogli očekivati jest da se eventualno s nekom promenom na vlasti inicira opet taj neki drugi slučaj, koji je povezan sa rušenjem u Hercegovačkoj ulici, pa bi mogli eventualno da očekujemo da ta tema opet postane živa. Ali tu su nekako ruke u ovom momentu opoziciji vezane, imajući u vidu da je slučaj Savamala u tužilaštvu i pitanje je koliko uopšte čak i promena vlasti u Beogradu na bilo koji način može da utiče i na odluku tužilaštva, osim ako se ne bi pojavili neki novi dokazi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG