Dostupni linkovi

Antonijević: Povišeni tonovi na temu biračkih spiskova na FPN


Milan Antonijević
Milan Antonijević

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević ocenio je da je na današnjem sastanku predstavnika vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu izražena spremnost da se sa Radnom grupom Vlade Srbije za izborne uslove razgovara o efektima dosadašnjih sastanaka na FPN.

Navodeći da je na današnjem sastanku na temu biračkog spiska bilo povišenih tonova, iako je reč o tehničkoj temi, on je rekao da je ponovo iskazana spremnost učesnika da se nastave razgovori kao i da se organizuje javno slušanje o radu REM.

Kazao je da je bilo razgovora o ministarstvima koja bi mogla sprovoditi preporuke iz dijaloga na FPN i o učešću predstavnika tih resora na narednim sastancima, prenosi Beta.

Najavio je sledeći sastanak za 19. septembar na temu biračkog prava i izrazio nadu da će, s obzirom na značaj te teme, i stranke koje bojkotuju dijalog promeniti odluku i vratiti se razgovorima na FPN.

PSG traži obavezujući dokument o izbornim uslovima

Pokret slobodnih građana (PSG) saopštio je danas da neće učestvovati u razgovorima u okviru dijaloga vlasti i opozicije, koji se održavaju na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, kao i nijednog drugog bez aktivnog i neposrednog učešča međunarodne zajednice, ukoliko se ne donese obavezujući dokument o izbornim uslovima, navodeći dva zahteva.

"Da se do 19. septembra sastavi pisani obavezujući dokument kojim se vlast obavezuje da će usvojiti i implementirati preporuke koje su podnele stučne organizacije, u skladu sa preporukama OSCE i ODIHR, a koje se prevashodno odnose na medijsku zastupljenost opozicije na Rradio televiziji Srbije i televizijama sa nacionalnom frekvencijom, finansiranje kampanje, sprečavanje funkcionerske kampanje, rad Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i Republičke izborne komisije (RIK) i sređivanje biračkog spiska.

Kao drugi zahtev je navedeno da se na sledeći sastanak pozovu i "svojim prisustvom i potpisom na obavezujući dokument obavežu i ministri u nadležnosti čijih resora će biti sprovodjenje usvojenih preporuka, odnosno da ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić, i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević svojim potpisima preuzmu političku odgovornost za (ne)ispunjenje ovih preporuka".

"Ukoliko ovi zahtevi ne budu usvojeni PSG neče učestvovati u daljim razgovorima u okviru ovog dijaloga, kao i nijednog drugog bez aktivnog i neposrednog učešća medjunarodne zajednice", navedeno je u saopštenju.

PSG je istakao da je u toku dosadašnjih rundi dijaloga još jednom potvrđeno uverenje tog pokreta da su "izborni uslovi na neprihvatljivo niskom nivou, s tim što je ta dijagnoza sada dobila i stručnu verifikaciju zahvaljujući radu i nalazima eksperata koji su dali nesebičan doprinos u pokušaju prevazilaženja krize".;

Takođe, PSG je zahvalio i organizatorima, Fondu za otvoreno društvo i Fakultetu političkih nauka, koji su, kako je istanuto, "u dobroj veri i nepristrasno dali sve od sebe da ovaj dijalog ima pozitivne efekte".

"Medjutim, na osnovu dosadašnjeg toka razgovora, a naročito imajući u vidu dešavanja u toku kampanje i izbornog dana u opštini Medveđa - gde opozicija i ne učestvuje na izborima - a koje su obeležili džipovi, pritisci i zastrašivanje gradjana, zloupotrebe javnih resursa sve je jasnije da ne postoji politička volja od strane vlasti da se kreira iole normalna politička atmosfera koja društvo neće dovesti na ivicu građanskog rata, a izborne uslove približiti standardima propisanim dokumentima Evropske Unije i njenih institucija, Ustavom i zakonima Republike Srbije", naglasio je PSG.

PSG je naveo kako smatra da su četiri runde, i ova današnja peta, sasvim dovoljne za analizu, razgovore i razmatranja i da je neophodno dijalog podići na viši nivo, ili konačno konstatovati da nije postignut nikakav rezultat.

Predstavnici SzS nisu došli na FPN

Okrugli sto predstavnika vlasti i dela opozicije o izbornim uslovima počeo je danas nešto posle 9 sati na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu iza zatvorenih vrata, a bio je posvećen problemima biračkog spiska i izborne administracije.

"Pouzdan birački spisak i integritet izborne administracije su od ključne važnosti za obezbeđivanje prava građana na fer i slobodne izbore. Okrugli sto će biti posvećen problemima u ovoj oblasti za koje je moguće naći zadovoljavajuća trajna ili prelazna rešenja u periodu do održavanja narednih parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora", navedeno je u pozivu dostavljenom medijima uoči događaja.

Od stranaka su, prenosi Beta, bili prisutni predstavnici Srpske napredne stranke (SNS), Socijalističke partije Srbije (SPS), Pokreta socijalista (PS) i Socijaldemokratske partije Srbije.

Takođe, učestvovali su i predstavnici Pokreta slobodnih građana, Građanskog demokratskog foruma, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Liberalno-demokratske partije, Stranke moderne Srbije i stranke Demokratska akcija Sandžaka.

Debati su prisustvovali i predstavnici Transparentnosti Srbija, Crte i CESID-a.

SNS su predstavljali zamenik šefa poslaničke grupe u Skupštini Srbije Vladimir Orlić kao i Vladimir Đukanović, dok je ispred SPS-a šef poslaničke grupe Đorđe Milićević.

Predstavnici Saveza za Srbiju nisu došli na FPN.

Do sada su održani uvodni okrugli sto i tri tematska panela koja su bili posvećeni finansiranju kampanja i medijima u izbornom procesu.

Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu i Fondacija za otvoreno društvo, Srbija organizuju seriju okruglih stolova povodom parlamentarnih i lokalnih izbora koji bi trebalo da se održe na proleće 2020.

"Izbori su centralno mesto demokratskog uređenja i važan izvor legitimiteta demokratske vlasti. Srbija će uskoro obeležiti tridesetogodišnjicu od prvih izbora održanih nakon obnove višepartizma", navodi se u pozivu.

Organizatori su naveli i da je posle tri decenije izborni proces u Srbiji opterećen brojnim problemima koji rezultiraju nesigurnošću i predstavljaju podlogu za osporavanje izbornih rezultata.

I ovoga putav okrugli je održan u formi moderirane debata pozvanih učesnika po "Chatham House" pravilu, a na učešće u dijalogu pozvani su predstavnici relevantnih političkih stranaka, organizacije građanskog društva koje se bave izborima, novinarska i medijska udruženja i stručnjaci s fakulteta i instituta koji se bave tim temama.

Ranije su taj dijalog napustile pojedine opozicione političke grupacije kao što je Savez za Srbiju, a četvrti je napustila i Nova stranka. Na dijalogu ne učestvuju ni Demokratska stranka Srbije, Dosta je bilo i Srpska radikalna stranka.

XS
SM
MD
LG