Dostupni linkovi

Hiljade svetala za Olivera Ivanovića


Godina od smrti Olivera Ivanovića, ubice nepoznate
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:19 0:00

Godina od smrti Olivera Ivanovića, ubice nepoznate

U Beogradu i Severnoj Mitrovici obeležena je godišnjica nerasvetljenog ubistva kosovskog političara, lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Više hiljada ekrana mobilnih telefona i sveća sijalo je za Olivera Ivanovića na beogradskom Trgu Slavija, gde su se građani na trenutak zaustavili u protestnoj šetnji na godišnjicu Ivanovićevog ubistva.

Šetnja se odvijala u tišini, a samo su pre početka šetnje na platou kod Filozofskog fakulteta sa razglasa puštani audio zapisi izjava Olivera Ivanovića poput ove: "meni su uradili sve što su mogli do sada, još nisu pucali na mene, ali ko zna, ni to nije isključeno".

"Šetaćemo jer svi hoćemo odgovor na pitanje ko je izgovorio - smaknite ga, ko je naredio političko ubistvo Olivera Ivanovića", rekao je glumac Branislav Trifunović pre početka šetnje.

Šetnja za Olivera Ivanovića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

Protestnu kolonu prevodili su uz transparent „Nas je ipak više" aktivisti građanske inicijative "Lokalni front" iz Kraljeva, koji su nakon nekoliko dana, u sredu stigli peške do Beograda sa porukom da "nema strašnije stvari od ubistva neistomišljenika i nerešavanja tog slučaja".

Pronalaženje počinilaca i nalogodavaca ubistva Ivanovića jedan je od zahteva protesta koji od 8. decembra svake subote pod motom „Jedan od pet miliona“ okupljaju više hiljada građana u Beogradu.

"Trebalo je danas svi da budu ovde, da pokažemo solidarnost sa tim čovekom koji je streljan sa šest metaka u leđa. Posle godinu dana mi ne znamo ništa o tom događaju", rekao je za RSE Beograđanin Željko Požarac.

Među okupljenima su bili i neki od članova Ivanovićeve porodice, kao i predstavnici opozicionih političkih stranaka Boris Tadić, Zoran Živković, Dragan Đilas, Zoran Lutovac, Boško Obradović...

Šetnja za Olivera Ivanovića završena je paljenjem sveća ispred hrama svetog Save jer prisutnima, iako je bilo planirano, nije dozvoljeno da uđu unutra. Sa razglasa je puštana pesma "Vostani Serbie", koja je bila jedan od simbola prvih protesta protiv nekadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića 1991. godine.

Inače, hram svetog Save će sutra, tokom posete Srbiji, obići predsednik Rusije Vladimir Putin sa svojim domaćinom predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Pre tri dana u Beogradu je, na jednom zidu u Bulevaru despota Stefana, osvanuo mural nepoznatog autora sa likom Olivera Ivanovića uz reči: "U atmosferi straha se ne živi".

Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative SDP ubijen je 16. januara 2018. godine ispred svoje partijske kancelarije u Severnoj Mitrovici.

Mitrovica: Muk i tišina godinu dana od ubistva Ivanovića

Porodica, bliski saradnici i građani u Severnoj Mitrovici su na mestu gde je Ivanović ubijen položili venac i zapalili sveće. Prisutan je bio i ministar trgovine u Vladi Srbije Rasim Ljajić.

Prisutnima na mestu Ivanovićevog ubistva obratila se samo njegova bliska partijska saradnica Ksenija Božović, koja je istakla da - osim političkih govora i "prepucavanja" Beograda i Prištine uz posredstvo i nadgledanje međunarodne zajednice - ubica je još uvek nepoznat.

"Nažalost, svi smo nemi. Taj muk i tišina koja je zavladala posle ubistva Olivera Ivanovića, vidite i danas je prisutan na ovim prostorima. Nema više glasa razuma, nema ko će da nas ohrabri", kazala je ona.

Božović se zahvalila Ljajiću koji je od ubistva Ivanovića bio uz njih, ali i ostalim predstavnicima kosovskih Srba. Iz Srpske liste niko nije bio prisutan. Ona je izrazila razočarenje što su predstavnici međunarodne zajednice obećali da će danas prisustvovati obeležavanju godišnjice, ali su sinoć javili da to neće učiniti.

"Mi smo želeli da oni budu danas ovde samo iz jednog razloga, a to je da pošaljemo jasnu poruku sa ovom mesta da - kosovske institucije koje su nadležne da pronađu ubicu Olivera Ivanovića danas su pale na ispitu od prvog dana. Od prvog dana kada je odrađen neprofesionalni uviđaj, upravo i godinu dana posle toga još uvek ništa nemamo, nijedan dokaz", kazala je Božović.

Slučaj ubistva Olivera Ivanovića nije jedini takav, kao i mnoge stvari tako se i to sakrilo, kaže Mitrovčanka Zorica u anketi, u kojoj su za Radio Slobodna Evropa slučaj ubistva Ivanovića prokomentarisali i Mitrovčani Nikola, Marko i Jovan:

Građani Mitrovice o istrazi ubistva Olivera Ivanovića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:39 0:00
Direktan link

Grupa nevladinih organizacija kao što su Aktiv, Humani centar, Centar za prava manjinskih zajednica, Centar za zastupanje demokratske kulture i dr. izrazile su zabrinutost i nezadovoljstvo činjenicom da ni posle 12 meseci od "brutalne likvidacije, šira javnost nema relevantnih informacija o počiniocima i motivima ovog zločina".

"Ubistvo Olivera Ivanovića je ubistvo slobode, osećaja bezbednosti i dostojanstva srpskog naroda na Kosovu, te je zbog toga potpuno neosnovano govoriti o normalnom životu na ovim prostorima sve dok se počinioci ne privedu pravdi", navodi se u saopštenju.

One su pozvale Misiju EU na Kosovu da preuzme odgovornost "koja joj pripada po vrednostima koje propagira i otpočne pripreme za formiranje nezavisne istrage u okviru EULEX-a, a predstavnike uticajnih diplomatskih misija na Kosovu pozivamo da podrže ovaj zahtev i doprinesu njegovoj realizaciji".

I u hramu Svetog Save u Beogradu u sredu ujutro je održan pomen Oliveru Ivanoviću, kojem su, osim članova porodice, prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i veći broj građana.

Na opelo je došla supruga ubijenog Ivanovića, Milena Ivanović sa sinom, a sveće su zapalili predsednik, premijerka, kao i direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Kosovska policija uhapsila je tri osobe koje se dovode u vezu sa ubistvom Ivanovića, tokom akcije u Severnoj Mitrovici 23. novembra. Tokom te akcije, Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste, se nije nalazio u stanu i za njim se i dalje traga.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG