Dostupni linkovi

Mitrovica ispratila Ivanovića, osude i dalje pristižu


Sugrađani se oprostili od Olivera Ivanovića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00

Sugrađani se oprostili od Olivera Ivanovića

Više hiljada građana Severne Mitrovice ispratilo je telo Olivera Ivanovića pre 11 časova iz kancelarije inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" (SDP) u Severnoj Mitrovici ispred koje je u utorak ubijen.

Povorka se kretala prema izlazu iz Severne Mitrovice, odakle će telo biti prebačeno za Beograd gde će u četvrtak biti sahranjen u Aleji Velikana.

Ivanović je bio odbornik u Skupštini opštine Severne Mitrovice i čelnik SDP-a.

Građani Severne Mitrovice su tokom čitave noći odavali počast Ivanoviću u prostorijama stranke ispred kojih je ubijen.

Počinioci zločina još nisu pronađeni, a nalaz obdukcije je pokazao da je Ivanović ubijen sa šest metaka.

Građani Mitrovice i danas su uznemireni i u šoku.

Govore: Stanika Sedlarević, Dušan Prodanović i Vojin Jovanović
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

Situacija u Severnoj Mitrovici danas je mirna, kaže zamenik direktora regionalne Policije Kosova za sever Besim Hoti.

Ističe da je istraga ubistva pod nadležnošću državnog tužioca i da punim intenzitetom ide svojim tokom. Istragu vode dvojica tužilaca, jedan Srbin i jedan Albanac.

Policija je formirala posebnu radnu grupu koja radi na prikupljanju i obradi činjenica i materijalnih dokaza.

"Mi smo prikupili materijalne dokaze video-snimaka, ne samo iz kancelarije ispred koje je ubijen, već smo iz više delova grada izvukli sve te moguće video-snimke koji bilo kako mogu da ukažu na pokrete počinioca ili štetu vozila kao osumnjičenog. Sav taj video materijal će obraditi IT sekcija policije i koristiće se kao materijalni dokaz", kazao je Hoti u izjavi za Radio Slobodna Evropa.

Policija ima i informacije u čijem je vlasništvu bilo zapaljeno vozilo koje je pronađeno nakon ubistva.

Policija je takođe saopštila da je Oliver Ivanović upucan vatrenim oružjem kalibra 9x19mm od nepoznatih lica i da se sumnja da je upotrebljen prigušivač.

Ispitano je nekoliko svedoka i primeljene su pojedine informacije putem sigurnih kanala komunikacije, kao što je poverljiv broj telefona, e-mail adresa i Facebooka, saopštila je Policija Kosova.

Iz Policije apeluju na sve građane da pomognu u pružanju korisnih informacija, te najavljuju novčanu nagradu od 10.000 eura za informacije koje bi rasvetlile ubistvo Olivera Ivanovića.

Severna Mitrovica 'izgubila najboljeg čoveka'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Američki ambasador na Kosovu Greg Delavi osudio je u sredu ubistvo Olivera Ivanovića i ime ambasade izrazio saučešće porodici.

"Njegovo ubistvo je tragedija za Kosovo", kazao je Delavi, dodajući da "niko ne bi trebalo da koristi ovaj zločin za političke ciljeve".

O zloupotrebi ovog zločina u političke svrhe govorio je u utorak uveče i premijer Kosova Ramuš Haradinaj, nakon zasedanja Saveta za nacionalnu bezbednost.

On je osudio svaki pokušaj da se ubistvo Ivanovića iskoristi u takve svrhe, navodeći da "postoje napori za tim".

Mesto ubistva Olivera Ivanovića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Premijer Kosova rekao je da su svi nadležni organi angažovani u rasvetljavanju ubistva, dodajući da je moguće da se u pomoć pozove i američki Federalni istražni biro (FBI), ali osudio izjave o mešanju drugih u istrazi, aludirajući na Srbiju koja je to zatražila.

"Ne pozdravljamo ničije izjave o uplitanju u red i zakon na severu. Mislimo da je i ovaj zločin, kao i pojedine kriminalne radnje na severu, rezultat ilegalnog mešanja na severu od instanci van Kosova", kazao je Ramuš Haradinaj.

Kosovski premijer je istakao da je ovo izolovan slučaj, da je situacija na Kosovu stabilna i da nije ugrožena.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je za Radio Slobodna Evropa da je Vlada Srbije zahtevala da učestvuje u istrazi zločina.

"Čekamo odgovor od nadležnih institucija, ali ćemo svakako pružiti svu pomoć i podršku u rešavanju ovog strašnog zločina. Ono što je takođe važno je da ćemo ukoliko nam ne bude dozvoljeno da učestvujemo u istrazi, svakako pokrenuti sopstvenu", navela je ona.

Ana Brnabić: Srbija će pomoći istragu ili je voditi sama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00

Ana Brnabić je navela da je jučerašnji dan bio težak za Srbiju i "ogroman udarac i za Srbiju i za regionalnu stabilnost i bezbednost".

Ubistvo Olivera Ivanovića osudili su mnogi kosovski zvaničnici, međunarodni zvaničnici na Kosovu i šire, apelujući na nadležne organe da se počinioci što pre pronađu i kazne.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG