Dostupni linkovi

Ko stoji iza zločina?


Oliver Ivanović ubijen je 16. januara, s leđa, ispred prostorija Građanske inicijative SDP u Severnoj Mitrovici
Oliver Ivanović ubijen je 16. januara, s leđa, ispred prostorija Građanske inicijative SDP u Severnoj Mitrovici

Šest meseci je prošlo od ubistva srpskog političara na Kosovu Olivera Ivanovića, a još uvek nema informacija ko stoji iza tog zločina. Saradnici Olivera Ivanovića kažu da odgovornost za istragu ubistva pripada i Prištini i Beogradu, ali i međunarodnim predstavnicima na Kosovu.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara, s leđa, ispred prostorija Građanske inicijative SDP u Severnoj Mitrovici, kada je na njega pucano iz automobila u pokretu.

Iz Specijalnog tužilaštva Kosova prethodno su za Radio Slobodna Evropa rekli da je u toku istražna faza, odnosno prikupljanje dokaza, da je saslušan popriličan broj svedoka, ali da još uvek nema osumnjičenog za ubistvo Olivera Ivanovića.

Dodaju da je tužilaštvo spremno da sarađuje sa Tužilaštvom Srbije u ovom slučaju, ukoliko ono ponudi neke dokaze koji bi bili u interesu istrage.

Predstavnici civilnog društva ocenjuju da ovaj ulazi u slučajeve ubistava javnih ličnosti koja su se desila pre, tokom i nakon rata, a ostala su nerasvetljena
Predstavnici civilnog društva ocenjuju da ovaj ulazi u slučajeve ubistava javnih ličnosti koja su se desila pre, tokom i nakon rata, a ostala su nerasvetljena

Iz Ivanovićeve stranke, građanske inicijative SDP, kažu da se i pored navoda nadležnih u Beogradu i Prištini stvara utisak da se istraga nije pomerila od početka.

Ksenija Božović, bliska saradnica Olivera Ivanovića, u izjavi za RSE kaže da odgovornost u vezi istrage ubistva Olivera Ivanovića pripada i Prištini, i Beogradu i međunarodnim predstavnicima na Kosovu.

„Mi, njegovi saradnici, kao ni porodica do današnjeg dana nemamo ni jedan jedini detalj što se tiče istrage, osim što nas pozivaju na saslušanje, mene, sekretaricu i članove stranke, i to po više puta, i tužilaštvo u Prištini i tužilaštvo u Beogradu. Jedini detalj koji imamo a iz medija je da su istražni organi Beograda i Prištine imali sastanak, ali šta je na tom sastanku dogovoreno i šta je urađeno, nigde nismo informisani. Ostaje da verujemo da sve ono što su prethodno pričali oko detalja, oko istrage, da su ovoga puta sada razmenili, i da će nešto uraditi da se ubica što pre pronađe“, kazala je Božović.

Zamenik šefa misije EU na Kosovu Bernd Thran početkom jula je posredovao u sastanku između policije Kosova i Srbije a kako bi došlo do povećane saradnje i razmene informacija između dve strane. Thran je tada kazao da je „sastanak bio izazov ali uspešan“, i da su se obe strane složile da se ponovo sastanu početkom avgusta.

Specijalno tužilaštvo Kosova je krajem juna u Prištini u vezi ubistva Ivanovića ispitalo i novinara iz Srbije Stefana Cvetkovića, koji se samovoljno javio da dođe da da izjavu uz obrazloženje da navodno poseduje informacije o tome. Specijalni tužilac Sulj Hođa je međutim tada izjavio da je Cvetković “rekao nešto, kao i svaki drugi svedok koji dođe u Tužilaštvo”, i dodao da to “ne znači da je rekao nešto konkretno”.

Predstavnici civilnog društva ocenjuju da ovaj slučaj ulazi u slučajeve ubistava javnih ličnosti koja su se desila pre, tokom i nakon rata, a ostala su nerasvetljena.

Zvaničnici Vlade Kosova naglašavaju da se istraga nastavlja, ali dodaju da zvanični Beograd ne pokazuje volju za saradnju sa kosovskim institucijama kako bi se počinioci ovog zločina otkrili i suočili sa pravdom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je početkom jula da je “gotovo siguran” da to “zlodelo neće biti neotkriveno”, ali dodao da ne zna koliko će vremena biti potrebno za to.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG