Dostupni linkovi

Godina bez istine o ubistvu Olivera Ivanovića


Policijska traka u blizini ubistva Olivera Ivanovića
Policijska traka u blizini ubistva Olivera Ivanovića

Tužilaštvo u Prištini još nije dobilo izveštaj i zapisnike sa saslušanja pojedinih ljudi u vezi sa ubistvom lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića koje je Ministarstvo pravde Srbije, kako je saopštila ministarka Nela Kuburović 9. januara, poslalo u Prištinu, rekao je u četvrtak, 10. Januara, za Radio Slobodna Evropa Sulj Hodža, specijalni tužilac u predmetu ubistva Olivera Ivanovića.

Za koji dan će biti godinu dana od ubistva Ivanovića u Severnoj Mitrovici. Da li postoji politička volja da se ono razreši? I Beograd i Priština tvrde da čine sve da bi se našle i ubice i nalogodavci. Zašto onda izostaje neophodna saradnja između nadležnih organa? Umesto toga, jedni druge optužuju da ne ustupaju potrebne informacije. U Prištini se vodi istraga, trojica osumnjičenih se nalaze i zatvoru, za četvrtim, Milanom Radoičićem, potpredsednikom Srpske liste, se traga. U Beogradu vode predistražni postupak i tvrde da Radoičić nema nikakve veze sa ubistvom.

Po utvrđenoj proceduri, Beograd izveštaj šalje na adresu Kancelarije EU, koja to prosleđuje Tužilaštvu, potvrdio je Hodža.

„Saradnja Kosova i Srbije u rasvetljavanju ovog slučaja je dosta važna jer oni imaju pojedine dokaze sa mesta događaja. Oni imaju telefonske razgovore koje nam ni jednom nisu ustupili, razgovore koje su vodile osumnjičene osobe... Na severu deluje srpski Telekom kome mi nemamo pristupa, ali oni nam te razgovore nisu poslali, poslali su nam samo neke brojeve telefona. Transkript razgovora nam nisu poslali. To nam je više nego neophodno. Oni raspolažu dokazima u vezi sa ovim slučajem“, kaže Hodža i dodaje da je bilo razmene nekih informacija između Tužilaštava ali na pitanje da li postoje svakodnevni kontakti, odgovorio je: „Ma kakvi svakodnevni!“

Mesto ubistva Olivera Ivanovića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

RSE je uputila na adresu Ministarstva pravde i Javnog tužilaštva za organzovani kriminal u Beogradu pitanja, između ostalog, da li izveštaj koji je poslat Prištini sadrži tražene transkripte telefonskih razgovora osumnjičenih, da li je Beograd i kada slao sve informacije do kojh je došao u istrazi, da li je takve informacije i kada dobijao od Prištine. Ministarstvo pravde nas je uputilo na Tužilaštvo, a od Tužilaštva do trenutka slanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Ministarka pravde Nela Kuburović je za domaće medije rekla “da je Beograd i dalje spreman na saradnju i da je spreman da odgovori na sve zahteve koji dolaze iz Prištine. Takvu dvosmernu komunikaciju od strane Prištine nemamo", rekla je ministarka.

Kosovski tužilac je pak na pitanje koleginice Amre Zejneli da li postoji u Prištini spremnost za saradnju, odgovorio: „Od nas su tražili informacije i mi smo im ustupili informacije koje su tražili.“

Ksenija Božović, bliska partijska saradnica ubijenog Ivanovića sumnja da postoji volja i jedne i druge strane da se pronađe ubica.

“Navodno rade i kosovsko Tužilaštvo i srpsko Tužilaštvo. Razmenjuju se neki podaci. Posrednik je Evropska unija. A na kraju - rezultata nema. Onda je normalno da ćemo i mi iz Građanske inicijative SDP i sami građani postaviti pitanje koliko je iskrenosti u svemu tome, koliko je stalo da se taj slučaj dovede do kraja, koliko je stalo da se pronađe ubica i izvede pred lice pravde.”

Navdno rade oba tužilaštva ali rezultata nema: Ksenija Božović
Navdno rade oba tužilaštva ali rezultata nema: Ksenija Božović

Izostanak saradnje se može tumačiti kao znak da ni jedna strana nije zaista zainteresovana da se otkrije ubica, kaže za RSE kriminolog Dobrivoje Radovanović.

„Ako izbegnemo politički aspekt, a ja se bojim da je on dominantan, drugi aspekt koji bi bio takođe moguć i važan jeste organizovani kriminal na Kosovu u koji su upleteni i jedna i druga strana. Nedostavljanje informacija jedne i druge strane pokazuju da ne postoji zainteresovanost bilo koje strane da dođe otkrića tog zločina.“

A kako bi trebalo da izgleda normalna saradnja kada se desi ubistvo političara, objašnjava Radovanović.

„Normalno bi bilo da državni organi jedne i druge strane međusobno svakodnevno razmenjuje podatke kako bi pomogli da se otkrije počinilac i naročito nalogodavac. Nije to klasično ubistvo, nego ubistvo iza koga stoji nekakav politički ili državni nalogodavac. Normalno bi, dakle, bilo da tužilac u Prištini ima na raspolaganju sve podatke kojima Tužilaštvo i policija u Srbiji raspolažu i da se ti podaci dostavljaju dnevno. Istovremeno, podrazumeva se da prištinski organi dostavljaju Beogradu dnevno šta su otkrili“, kaže kriminolog Radovanović.

Sahranjen Oliver Ivanović
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative SDP ubijen je 16. januara 2018. godine ispred svoje partijske kancelarije u Severnoj Mitrovici. Kosovska policija uhapsila je tokom akcije u Severnoj Mitrovici 23. novembra tri osobe koje se dovode u vezu sa ubistvom Ivanovića. Milan Radoičić, potpredsednik Srspke liste se nije nalazio u stanu tokom akcije i za njim se i dalje traga. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao medijima krajem novembra prošle godine da “srpska država i policija sa sigurnošću mogu da tvrde da Radoičić nije ubio Olivera Ivanovića”. A ko ga je ubio, to zasad niko ne saopštava. Ksenija Božović nije jedina koja sumnja da će se to ikada otkriti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG