Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kosovo odbacuje sumnjičenja Moskve


Kosovo intezivno sarađuje sa Srbijom na razmeni informacija o dokazima: Abeljard Tahiri (na fotografiji: Oliver Ivanović)

Zvaničnici na Kosovu ocenjuju da je izjava ruskih vlasti – da Priština i njeni "sponzori", zbog nedostatka rezultata istrage, kriju nešto o pitanju rasvetljavanja ubistva srpskog političara sa Kosova Olivera Ivanovića – netačna i tendenciozna.

Upozoravaju da je Kosovo izrazilo spremnost da sarađuje sa Srbijom na razmeni informacija o dokazima, materijal koji se trenutno prevodi na srpski jezik. Ono što je u korist obe države, ističu kosovski zvaničnici, je da se ubice pronađu i suoče sa pravdom.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je na Tviteru napisala da se, s obzirom da "rezultati istrage ubistva uglednog srpskog političara sa Kosova Olivera Ivanovića nisu na vidiku, dok su zahtevi Beograda o zajedničkim naporima u istrazi ignorisani, stvara utisak da Priština i njeni sponzori nešto kriju".

Ministar pravde Kosova Abeljard Tahiri na izjave Moskve gleda kao na nameru da se optuži zvanična Priština da nije spremna i da nema političku volju da reši ubistvo Ivanovića.

"To nije istina. Republika Kosova intezivno sarađuje sa Republikom Srbijom kada je u pitanju razmena informacija o dokazima koje posedujemo. To ne može da se objavi u javnost jer je osetljivo pitanje, budući da je reč o dokazima. Ali, ono što je važno jeste da se počinioci ovog dela suoče sa pravdom", izjavio je Tahiri za RSE.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara ispred kancelarije svoje partije u Severnoj Mitrovici od još uvek nepoznatih osoba. Istragu sprovodi posebna istražna radna grupa koju čine policajci i stručnjaci iz Prištine, ali i iz policijske direkcije Sever.

Radio Slobodna Evropa (RSE) je pisao o tome da u Rusiji tragaju za dokazima umešanosti kosovskih vlasti i američkih službi u ubistvo Ivanovića, te se u ruskim medijima taj slučaj predstavio u kontekstu međuetničke mržnje i kao mogućnost širenja atmosfere terora.

U izveštajima ruskih državnih medija takođe se stvarala slika o nezainteresovanosti kosovskih vlasti i američkih službi da se otkrije zločin, čime su kao dokaz za to prepisali odbijanje Kosova da uključi srpske organe u istragu.

Dok je Kosovo odbilo zahtev Srbije da se uključi u istragu ubistva Ivanovića, ministar Tahiri navodi da je Kosovo ipak izrazilo volju za saradnju sa Srbijom u ovom slučaju, te naglasio da je u korist obe zemlje da se počinioci ovog zločina suoče sa pravdom.

Ko, šta i koliko zna o ubistvu Olivera Ivanovića?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

Abeljard Tahiri pojašnjava da Kosovo u vezi ovog slučaja ima komunikaciju sa Srbijom, ali do razmene konkretnih informacija o dokazima još nije došlo jer Kosovo ima zakonsku obavezu da najpre sve ono što ima prevede na srpski jezik, jer je to jedan od zvaničnih jezika na Kosovu.

"Materijal je u procesu prevoda i kada se završi, biće prosleđen Republici Srbiji u skladu sa pravilima o komunikaciji između dve države, u ovom slučaju između Ministarstva pravde Republike Kosova i Ministarstva pravde Srbije", objasnio je Tahiri.

Ministar pravde Kosova Abeljard Tahiri takođe ističe da su kosovske institucije na severu zemlje, kao što je tužilaštvo, policija, pravosuđe, bile glavne adrese kojima su srpski građani severa mogli da se obrate o ovom pitanju, a saradnja je bila, kako je kazao, dobra.

Istražna grupa obrađivala je snimke sigurosnih kamera ispred kancelarije gde je Oliver Ivanović ubijen, kao i snimke ostalih kamera u gradu. Takođe je ispitano i nekoliko svedoka.

Iz tužilaštva su za RSE rekli da će detalji biti poznati javnosti putem zvaničnih objava, kada se policijski izveštaj dostavi tužilaštvu.

  • 16x9 Image

    Amra Zejneli Loxha

    Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD-u. Novinarstvom se počela baviti 2001. Radi na Javnom servisu Kosova kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE pridružila se 2010.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG