Dostupni linkovi

Trećina poslanka opozicionog DF-a bez imuniteta


Svaki treći poslanik DF-a bez imuniteta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Svaki treći poslanik DF-a bez imuniteta

Protiv lidera i aktivista opozicionog Demokratskog fronta u Crnoj Gori u toku su četiri krivična procesa zbog kojih je dijelu funkcionera skinut poslanički imunitet. Od 18 poslanika, u ovom trenutku šestoro je ostalo bez poslaničkog imuniteta, a procesi se vode i protiv četvoro aktivista tog političkog saveza.

1. Prema optužnici za krivično djelo nasilna promjena ustavnog poretka, ukinut je imunitet Andriji Mandiću i Slavenu Radunoviću. Povod su demonstracije Demokratskog fronta od 24. oktobra 2015. godine koje su prerasle u opšte nasilje. U sudskom procesu, prvostepenom presudom, Mandić i Radunović su oslobođeni optužbe da su pokušali nasilnu promjenu ustavnog poretka. Očekuje se konačno izjašnjavanje Apelacionog suda na žalbu tužilaštva.

2. Afera „državni udar“ bila je povod da Specijalno tužilaštvo traži skidanje poslaničkog imuniteta Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću. Prema optužnici, oni su navodno dio kriminalne grupe koja je trebalo da, uz pomoć pripadnika ruskih obavještajnih službi i državljana Srbije, sprovede rušenje Vlade Mila Đukanovića i preuzimanje vlasti. U pritvoru je aktivista Demokratskog fronta Mihajlo Čađenović. Suđenje počinje u septembru ove godine.

3. Specijalno tužilaštvo vodi istragu protiv Nebojše Medojevića zbog navodnog pranja novca. Medojeviću je oduzet imunitet, a trojica funkiconera njegove stranke su u pitvoru – tehnički sekretar Željko Šćepanović, direktor stranke Dejan Vujisić i vozač Goran Konatar. Istraga za navodno pranje novca je otvorena nakon što je, rutinskom kontrolom automobila kojim je upravljao Željko Šćepanović, policija pronašla keš u iznosu od 30.000 dolara i 17.000 eura.

4. Osnovno državno tužilaštvo vodi istragu protiv četvoro poslanika Demokratskog fronta zbog krivičnog djela nasilničko ponašanje. Poslanički imunitet je skinut Marini Jočić, Branku Raduloviću, Milutinu Đukanoviću i Milanu Kneževiću. U februaru ove godine kada je parlamentarna većina skinula imunitet Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću zbog slučaja „državni udar“, u skupštinskom holu je došlo do verbalnog i fizičkog napada dijela poslanika Demokratskog fronta na poslanike Demokratske partije socijalista. Poslanica DF Marina Jočić je udarila poslanicu DPS Martu Šćepanović i to priznala tokom saslušanja u podgoričkom Centru bezbjednosti.

Poslanici Demokratskog fronta tvrde da su istrage i tužilački procesi protiv čelnika i poslanika tog političkog saveza, politički motivisani i da imaju za cilj destabilizaciju i razbijanje najjačeg opozicionog saveza u Crnoj Gori.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG