Dostupni linkovi

Predloženo ukidanje poslaničkog imuniteta Nebojši Medojeviću


Skup podrške Medojeviću
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

Administrativni odbor crnogorske skupštine je na zahtjev glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića predložio Skupštini da ukine poslanički imunitet lideru Pokreta za promjene, Nebojši Medojeviću koga tužilaštvo sumnjiči da je organizovao kriminalnu grupu kojoj se na teret stavlja pranje novca.

Usvajanju te odluke prethodila je žestoka svađa Medojevićevih kolega iz opozicionog Demokratskog fronta (DF) koji inače bojkotuju parlament, i članova odbora iz vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS).

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:25 0:00
Direktan link

U nastavku sjednice glasovima članova odbora iz DPS i jednog iz Hrvatske građanske inicijative usvojena je odluka o ukidanju imuniteta Medojevića.

Tokom rasprave poslanik DF-a Milan Knežević je kazao da je "Crna Gora na ivici građanskog rata", a njegov kolega Andrija Mandić nakon glasanja upozorio članove Odbora da su se, donoseći ovakvu odluku, "grdno prevarili".

U isto vrijeme ispred zgrade crnogorskog parlamenta održan je protest koji je organizovao Demokratski front, čiji je konstituent Medojevićeva partija.

Okupljeni građani, njih oko 200, nosili su partijske i zastave Crne Gore kao i transparente podrške Medojeviću, a protiv tužioca Katnića i lidera DPS-a Mila Đukanovića.

Konačnu riječ o ukidanju imuniteta Medojeviću daće skupština na plenumu, u kojoj većinu ima DPS sa koalicionim partnerima, a koji su danas i predložili ukidanje imuniteta lideru Pokreta za promjene.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić tražio je skidanje imuniteta radi pokretanja krivičnog postupka i mogućeg pritvaranja Nebojše Medojevića, jednog od lidera Demokratskog fronta zbog sumnje da je, zajedno sa preduzetnikom iz Bosne i Hercegovine Momirom Nikolićem, organizovao kriminalnu grupu kojoj se na teret stavlja pranje novca.

Oni su prema tvrdnji Specijalnog tužioca sačinili plan da u legalne tokove stavljaju novac koji je Nikolić stekao kao preduzetnik firme “Graditelj” iz Tivta, a na koji nije plaćao porez.

Milivoje Katnić traži skidanje imuniteta radi pokretanja krivičnog postupka i mogućeg pritvaranja Nebojše Medojevića
Milivoje Katnić traži skidanje imuniteta radi pokretanja krivičnog postupka i mogućeg pritvaranja Nebojše Medojevića

Tužilaštvo sumnjiči Medojevića i da je sa Nikolićem, planirao da u platni promet ubaci novac stečen nedozvoljenom konverzijom deviza, a u cilju nezakonitog finansiranja određenih političkih partija za parlamentarne izbore iz oktobra prošle godine.

U aktu Specijalnog državnog tužilaštva, između ostalog navodi se da je Nebojša Medojević imao zadatak da angažuje kao članove kriminalne organizacije građane i bliske osobe koji bi mijenjali američke dolare za eure i ubacivali ih u legalne tokove, i to na način što bi sporni novac predavali drugim članovima kriminalne organizacije i građanima, koji bi ga onda, kao donaciju uplaćivali na račun političkih subjekata.

Zahtjevu za otvaranjem istrage protiv Medojevića, prethodilo je hapšenje i pritvaranje četiri osobe i to direktora Pokreta za promjene Dejana Vujisića, tehničkog sekretara stranke Željka Šćepanovića, člana stranke Gordana Konatara i biznismena Momira Nikolića koji su pritvoru od 15. maja, zbog sumnje da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca.

Istragu je Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo u oktobru 2016. godine, kada je policija uhapsila Šćepanovića i Konatara i kod njih pronašla 30.000 dolara i blizu 20.000 eura. Tužilaštvo ih je osumnjičilo da su u tri navrata prali novac.

Tužilaštvo sumnjiči Medojevića i da je sa Nikolićem, planirao da u platni promet ubaci novac stečen nedozvoljenom konverzijom deviza
Tužilaštvo sumnjiči Medojevića i da je sa Nikolićem, planirao da u platni promet ubaci novac stečen nedozvoljenom konverzijom deviza

Nebojša Medojević ranije je ocijenio da akcija Specijalnog tužilaštva protiv njega predstavlja osvetu Specijalnog tužioca Milivoja Katnića, koji po njemu, sprovodi politički progon Demokratskog fronta. Uz to Medojević je saopštio da su tužba i istraga besmisleni.

Treba reći da je tužilaštvo procesuiralo Nebojšu Medojevića, nakon što je javno saopštio veoma teške optužbe na račun specijalnog tužioca Milivoja Katnića. Podsjetimo, u jednom od saopštenja Medojević je naveo da je Katnić u vrijeme agresije na Dubrovniku 1991. godine „uzimao novac u Cavtatu od ljudi kako ih ne bi mučio“, kao i da je navodno Katnić osumnjičen za silovanje u Konavlima.

Predsjednik PzP obratio se pismom predsjedniku kluba poslanika Hrvatske Demokratske Zajednice (HDZ) u hrvatskom saboru Branku Bačiću, u kome moli da u skladu sa proceduralnim ovlašćenjima Bačić pokrene parlamentarnu proceduru kojom bi se, preko Ministarstva pravde, ispitalo da li se kako piše Medojević “bivši kapetan KOS Milivoje Katnić nalazi na spisku, nadležnih državnih organa Hrvatske, osumnjičenih za ratne zločine prilikom operacija JNA oko Dubrovnika 1991. i 1992.godine”.

Podsjetimo, prilikom izbora Milivoja Katnića za Specijalnog tužioca u dijelu javnosti je otvorena debata o njegovom angažmanu i ulozi na dubrovačkom ratištu, ali od hrvatske strane nikada nisu saopštene bilo kakve tvrdnje o Katnićevim aktivnostima, koje bi sugerisale na sumnje da je učestvovao u bilo kakvim zločinima.

Medojević je u Specijalnom tužilaštvu već saslušavan u vezi sa ovim optužbama, ali o detaljima nije govorio.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG