Dostupni linkovi

Lideri DF oslobođeni optužbe: Nije bilo nasilne promjene ustavnog poretka Crne Gore


Andrija Mandić

Viši sud u Podgorici oslobodio je lidere opozicionog Demokratskog fronta Andriju Mandića i Slavena Radunovića optužbe da su pokušali nasilnu promjenu ustavnog poretka, tokom demostracija 24. oktobra 2015. godine.

Sudija Vladimir Novović je obrazložio odluku činjenicom da u spornoj večeri, Mandić i Radunović nisu pozivali na nasilje, nisu imali namjeru da silom obore vlast niti da promjene ustavni poredak zemlje, kako je to navedeno u optužnici.

Sudija je donio odluku na osnovu originalnog video materijala sa protestnog skupa na kome su hronološki prikazani svi događaji i govori koji su prethodili sukobu demonstranata sa policijom.

Sudija Novović je naveo da je tužilaštvo u optužnici netačno interpretiralo događaj, vadeći određene djelove govora optuženih iz ukupnog konteksta, kako bi prikazalo da su Mandić i Radunović imali namjeru da nasiljem promjene ustavni poredak.

U obrazloženju sudije Višeg suda se posebno ističe svjedočenje predsjednika Skupštine Crne Gore iz 2015 godine Ranka Krivokapića koji je rekao da je u noći nasilnih protesta 24. oktobra 2015. godine bio u kontaktu sa liderima Demokratskog fronta i predložio im da zajedno uđu u zgradu parlamenta na sporedni ulaz, što su opozicionari odbili. Krivokapić je tada rekao da čelnici Demokratskog fronta, u razgovoru sa njim, nisu pominjali da će vršiti bilo kakvo nasilje ni prema njemu ni bilo kome, niti da će da ga svrgnu s vlasti.

Tužilaštvo ima pravo žalbe Apelacionom sudu na prvostepenu presudu.

Podsjetimo, od septembra prošle godine traje suđenje liderima Demokratskog fronta Andriji Mandiću i Slavenu Radunoviću koje je tužilaštvo optužilo za nasilnu promjenu ustavnog uređenja.

Radi se o događaju od 24. oktobra 2015 godine i protestnom skupu Demokratskog fronta koji je okončan nasiljem, odnosno sukobom demonstranata sa policijom.

Te večeri se, podsjetimo, na poziv Demokratskog fronta okupilo nekoliko hiljada građana. Sve se dešavalo nakon što je policija prethodno uklonila šatore i prekinula jednomjesečni konstantni protest ispred Skupštine Crne Gore. Lideri Demokratskog fronta su namjeravali da uđu u zgradu Skupštine, što im nije bilo dozvoljeno.

Potom se oglasio Slaven Radunović koji je upozorio da neće moći da kontroliše masu. Potom je krenulo nasilje, policija je zasipana kamenicama, bakljama i molotovljevim koktelima, a uzvratila velikim količinama suzavca koji se osjećao u čitavoj Podgorici i dva dana nakon protesta.

Mandićev i Radunovićev branilac, advokat Nikola Bulatović je ocjenio da je oslobađajuća presuda očekivana i da je to predmet o kome će se pričati narednih decenija.

Nakon današnje oslobađajuće presude po optužbi da su pokušali nasilnu promjenu ustavnog poretka, lidere Demokratskog fronta očekuje još jedno suđenje.

Naime Andrija Mandić i Milan Knežević su optuženi za stvaranje kriminalne organizacije i za navodno učešće u pokušaju takozvanog državnog udara, u vrijeme održavanja parlamentarnih izbora u oktobru prošle godine. U narednih desetak dana će se znati da li će doći do ovog suđenja.

XS
SM
MD
LG