Dostupni linkovi

Da li je spriječen teroristički napad sa političkim motivima?


Crnogorska policija privodi Bratislava Dikića
Crnogorska policija privodi Bratislava Dikića

Bratislav Dikić i 19 državljana Srbije osumnjičeno je za stvaranje kriminalne organizacije za sprovođenje terorističkih akata na štetu građana i policije tokom izbornog dana u Crnoj Gori, čiji je cilj bio zauzimanje Skupštine Crne Gore, proglašavanje izborne pobjede određenih političkih partija i hapšenje crnogorskog premijera Mila Đukanovića. Akciju su sproveli Agencija za nacionalnu bezbjednost, Uprava policije, a po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju.

U javnosti i dalje stoji dilema: da li je spriječen teroristički napad sa političkim motivima ili se radi o isceniranoj policijsko-obavještajnoj akciji u cilju stvaranja pritiska na birače o ugroženosti države?

Ministarstvo unutrašnjih poslova nije znalo za hapšenje

Nekoliko sati nakon saopštenja Uprave policije o sprovedenoj akciji hapšenja terorista, ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović na konferenciji za medije rekao da nije bio zvanično obavješten o hapšenju 20 osoba.

Prethodni sukob MUP- policija

Tri dana pred održavanje parlamentarnih izbora, direktor Uprave policije Slavko Stojanović rekao da ima operativna saznanja da "na dan izbora može doći do pokušaja izazivanja nereda i eventualno njihove eskalacije". Ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović odmah zatim saopštio je da "ni on ni vlada ne znaju ništa o navedenim bezbjednosnim procjenama policije" i optužio Stojanovića za uznemiravanje javnosti, te naložio da se povuče saopštenje sa sajta Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) koje je potpisao Stojanović.

Zvanične tvrdnje policije i tužilaštva

– Osumnjičeni su uhapšeni prije početka izbornog dana;

– Hapšenje je sprovedeno u trenutku kada su osumnjičeni pošli da provjere unaprijed pripremljeno skriveno skladište i dopremljeno automatsko oružje i municiju;

– Članovi kriminalne organizacije dobijali su uputstva da raspodijele unaprijed pripremljeno oružje;

– Osumnjičeni su se rasporedili u najmanje tri grupe;

– Plan kriminalne organizacije je bio da proglasi izbornu pobjedu određenih partija;

Neotkriveno

Zvanična informacija o sprečavanju terorističkih akata objavljena je više sati nakon hapšenja osumnjičenih, tek nakon višesatnih medijskih spekulacija tokom izbornog dana. Opozicija ovo smatra ključnim argumentom za osporavanje izbora, jer "ne mogu priznati rezultate izbora koji su održani u danu kada se desio pokušaj državnog udara, što je nespojivo sa slobodnim i demokratskim izjašnjavanjem građana i uticalo je na krajnji rezultat".

Saopštenja tužilaštva i policije ne pominju da je uopšte zaplijenjeno oružje kojim je trebalo izvršiti terorističke akte.

Tužilaštvo i policija, prema saopštenjima, do sada nisu uhapsili ni jednog građanina Crne Gore u svojstvu logističke podrške osumnjičenima za terorizam.

Tužilaštvo i policija nisu označili ni jednu političku partiju ili političku ličnost da je povezana sa osumnjičenima za terorizam, iako je saopšteno da su motivi kriminalne grupe politički.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG