Dostupni linkovi

Optužnica za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori


Oprema koju je policija konfiskovala, a za koju se tvrdi da je pripadala osumnjičenima za akciju nakon izbora
Oprema koju je policija konfiskovala, a za koju se tvrdi da je pripadala osumnjičenima za akciju nakon izbora

Vijeće Višeg suda u Podgorici potvrdilo je optužnicu koju je Specijalno tužilaštvo podnijelo protiv 14 osoba među kojima su dvojica Rusa, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, njihov vozač kao i devet srpskih državljana.

Tužilaštvo tu grupu tereti da je u oktobru prošle godine planirala nasilnu smjenu vlasti u Crnoj Gori s ciljem da spreči ulazak zemlje u NATO.

Tužilaštvo je ruskog državljanina Edvarda Šišmakova optužilo za stvaranje kriminalne organizacije, pokušaj terorizma i podstrekavanje na rušenje ustavnog poretka i sigurnosti Crne Gore, a Vladimira Popova za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju.

Oni su za sada nedostupni crnogorskim organima gonjenja.

Srpske državljane Bratislava Dikića, Nemanju Ristića i Predraga Bogićevića optužnica tereti za stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo terorizam u pokušaju. Podsjetimo, Srbija je Bogićevića i Ristića odbila da izruči Crnoj Gori, dok je Dikić u pritovoru u Spužu.

Lidere Demokratskog fronta Andriju Mandića i Milana Kneževića, te Mandićevog vozača Mihaila Čađenovića i još šest srpskih državljana optužnica tereti za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

Opozicioni lideri na optužnici za pokušaj državnog udara: Milan Knežević i Andrija Mandić
Opozicioni lideri na optužnici za pokušaj državnog udara: Milan Knežević i Andrija Mandić

Podsjetimo, oni su prema optužnici Specijalnog tužilaštva namjeravali da u izbornoj noći, 16. oktobra „uz upotrebu oružja napadnu okupljene građane ispred Skupštine Crne Gore i policiju, sprovedu široke terorističke napade na specijalne policijske jedinice, zauzmu parlament, proglase pobjedu Demokratskog fronta, liše slobode ili likvidiraju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića“.

Optuženi lider Demokratskog fronta Milan Knežević kazao je na vanrednoj konferenciji za novinare da je odluka suda, kao i sama optužnica, politički obračun sa neistomišljenicima režima Mila Đukanovića i njegovog premijera Duška Markovića:

„Nama sada ostaje samo da pitamo premijera Markovića na koliko smo osuđeni jer je svakome u Crnoj Gori sada jasno da se radi o političkoj optužnici, politički montiranom procesu. Gle čuda da su odlučili u trenutku kada se njihova zastava, jer to nije zastava Crne Gore jer je većina građana protiv učlanjenja u NATO, digla tamo na nekom jarbolu u Briselu, da mene i kolegu Mandića kao oštre zagovornike vojne neutralnosti i žestoke protivnike NATO integracija za primjer pokušaju osuditi i prinijeti na oltar NATO integracija. Neka nemaju dilemu da nećemo odstupiti pred ovakvim optužnicama, da će nas uplašiti i da ćemo za jotu odstupiti od onoga što su naši principi i naša programska načela. Sigurno da nećemo dozvoliti da budemo žrtve i progonjeni u jednom procesu koji je Đukanović zacrtao kao zalog NATO integracijama.“

Konferencija Demokratskog fronta za medije povodom potvrde optužnice: Emilo Labudović, Milan Knežević i Nebojša Medojević
Konferencija Demokratskog fronta za medije povodom potvrde optužnice: Emilo Labudović, Milan Knežević i Nebojša Medojević

Drugi optuženi lider DF-a Andrija Mandić nije pisustvovao konferenciji za novinare. Kako je saopšteno iz Fronta, Mandić je u Beogradu gdje učestvuje u radu Odbora za dijasporu Skupštine Srbije.

Odbrana optuženih u slučaju “državni udar” smatra da je optužnica neutemeljena i paušalna i da je trebalo vratiti SDT-u na dopunu.

Pravni zastupnik optuženog Kneževića, advokat Goran Rodić kaže za Radio Slobodna Evropa da je potvrđivanje optužnice pokazatelj da je prevagnula politika a ne pravo i zakon:

„U više navrata politika je najavila ne samo potvrđivanje optužnice i suđenje, nego i presudu koja će se pamtiti. Prema tome, očigledne manjkavosti i nedostaci u optužnici nijesu imali uticaj kod suda u odnosu na više puta iskazani politički stav koji ovaj predmet tretira kao već presuđenu stvar. Dakle, očigledno je da pravo i zakon nijesu bili podloga za donošenje ovakve odluke.“

Milan Petrović, advokat penzionisanog šefa srpske Žandarmerije Bratislava Dikića kaže za RSE da je razočaran odlukom suda da potvrdi optužnicu Specijalnog tužilaštva:

„Krivično veće i pored svih navoda, svih branilaca i primedbi na optužnicu koje su ne samo suštinske nego i tehničke prirode, nije smoglo snage da sledi princip vladavine prava i vrati optužnicu da bude ispravljena u delu koji je očigledno nezakonit i neispravan. Tako da je ovo potvrđivanje optužnice potvrdilo političku dimenziju ovog predmeta u Crnoj Gori jer, činjenično optužnica je apsolutno prazna i bez ikakvih konkretnih dokaza za sve okrivljene. Ja sam kao dugogodišnji advokat razočaran ovakvom odlukom Krivičnog veća.“

Sinđelić i Bujić: Ruske veze
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:27 0:00

Podsjetimo, prvobitno je u predmetu državni udar bilo osumnjičeno ukupno 25 osoba. Do sada je devet potpisalo Sporazum o priznanju krivice, pri čemu su osuđeni na minimalnu kaznu od pet mjeseci zatvora.

Dvojica tada osumnjičenih Mirko Velimirović i Aleksandar Saša Sinđelić u međuvremenu postali su svjedoci saradnici tužilaštva.

Kako je saopšteno iz Višeg suda, suđenje optuženima za planiranje terorističkih napada na dan parlamentarnih izbora prošle godine, počeće najkasnije za dva mjeseca.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG