Dostupni linkovi

Suđenje u slučaju 'Državni udar' odgođeno za septembar


Policija na ulazu u Viši sud

Suđenje optuženima za pokušaj terorizma ponovo je odgođeno, a glavni pretres biće nastavljen 6. septembra, prenosi Mina.

Advokati odbrane prethodno su zatražili da se suđenje odgodi dok ne dobiju odgovor od Suda da li su i po čijoj naredbi prisluškivani. Oni su ponovo zatražili izuzeće glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Sudija Suzana Mugoša je, povodom zahtjeva branilaca da im Sud saopštio da li su i pod čijim nalogom određene mjere tajnog nadzora, saopštila da je Vijeće konstatovalo da iz spisa predmeta koji su predmet ovog glavnog pretresa nema podataka da je bilo ko od branilaca bio pod mjerama nadzora.

"Pitanje branilaca da li su bili pod mjerama tajnog nadzora nije odluka koju donosi ovo Vijeće, već su se isti dužni Upravi ovog Suda sa tim zahtjevom, a shodno Zakonu o slobodnom pristupu infoirmnaciojama, jer ovo Vijeće ne raspolaže niti ima pravo da zna prema kome i kada se određuju mjere tajnog nadzora mimo predmeta koje je predmet ovog glavnog pretresa", objasnila je Mugoša.

Ona je rekla da Vijeće nije ovlašćeno, ni nadležno da nalaže Specijalnom državnom tužilaštvu šta će staviti, a šta ukloniti sa svoga sajta.

"S obzirom na to da je ponovo podnijet zahtjev za izuzećem glavnog specijalnog tužioca, Milivoja Katnića, a u odnosu na nove okolnosti koje su iznijete na današnjem glavnom pretresu, Sud će spise predmeta dostaviti vrhovnom državnom tužiocu radi nove odluke o izuzeću", navela je Mugoša.

Ona je saopštila da je današnji pretres odgođen i da će biti nastavljen 6. septembra u devet sati.

"To se prisutnima usmeno saopštava, uz upozorenje da drugog poziva neće dobiti, kao i na posljedice neopravdanog izostanka", dodala je Mugoša.

Katnić je kazao da, otkad je on izabran za glavnog tužioca, ni prema jednom advokatu u Crnoj Gori i iz okruženja nisu primjenjivane mjere tajnog nadzora, niti su primjenjivane druge mjere.

"Tužilaštvo je samo objavilo ono što se odnosi na kršenje advokatskog kodeksa u Crnoj Gori", naveo je Katnić, dodajući da su sve radnje preduzimane u skladu sa Ustavom i zakonom.

Zahtjev za odgađanje pretresa podržao je i optuženi Milan Knežević.

On je rekao da očekuje od Mugoše da mu kaže kada su protiv njega i njegovog kolege Andrije Mandića određene mjere tajnog nadzora i ko ih je odredio.

Mandić je naveo da su u transkriptima montirani njegovi razgovori, u kojima su isječeni svi detalji vezani za korupciju i nemoral.

"Želim da se sud utvrdi činjenice kada i od koga smo prisluškivani, jer je glavni specijalni tužilac, Milivoje Katnić, u Skupštini tvrdio da se nijedan poslanik u Crnoj Gori ne prisluškuje", rekao je Mandić.

XS
SM
MD
LG