Dostupni linkovi

Još jedan incident u crnogorskom parlamentu


Zamalo fizički obračun u parlamentu CG
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

Uzavrelo u Skupštini Crne Gore

Malo koja sjednica Skupštine Crne Gore u posljednjih nekoliko mjeseci može da prođe bez verbalnih pa i fizičkih incidenata između poslanika. Tako je bilo i na Administrativnom odboru na kojem je odlučeno da predloži Skupštini da, ukine imunitet za još četvoro poslanika opozicionog Demokratskog fronta koje tužilaštvo tereti za nasilničko ponašanje.

Ovoga puta sve se završilo na uvredama, nije bilo fizičkog kontakta. Na plenarnoj sjednici će sasvim sigurno, prema dosadašnjoj praksi, biti potvrđeno skidanje imuniteta poslanicima Demokratskog fronta.

Članovi Administrativnog odbora Skupštine Crne Gore iz vladajuće koalicije predložili su parlamentu da se ukine imunitet za još četiri poslanika opozicionog Demokratskog fronta, a Skupština Crne Gore će kao i do sada tu odluku i potvrditi.

Rasprava na Administrativnom odboru u jednom trenutku je postala uvredljiva, a došlo je i do pokušaja nasrtanja Janka Vučinića iz Demokratskog fronta na Ljuiđa Škrelju predsjednika odbora. U tome su ga spriječili kolege iz Demokratskog fronta, ali i mnogobrojno policijsko obezbjeđenje koje je ušlo u salu.

Članovi odbora iz vladajuće koalicije su odmah saopštili da će glasati za skidanje imuniteta
Članovi odbora iz vladajuće koalicije su odmah saopštili da će glasati za skidanje imuniteta

Poslanici su raspravljali o tome da li Skupština treba da ukine imunitet poslanicima Demokratskog fronta po zahtjevu osnovnog tužilaštva koje tereti četvoro poslanika, Marinu Jočić, Branka Radulovića, Milutina Đukanovića i Milana Kneževića, za nasilničko ponašanje prema poslanicima vladajuće Demokratske partije socijalista koje se dogodilo 15. februara ove godine.

Članovi odbora iz vladajuće koalicije su odmah saopštili da će glasati za skidanje imuniteta, a Milorad Vuletić je ovako okarakterisao nasrtaje poslanika opozicije na svoje kolege: „Ono što se desilo u skupštinskom holu, ono je zastiđe za sve nas, a posebno za one koji su to napravili prema kolegama. Bilo što da su im kolege napravile, moglo se to akademski i na drugi način razriješiti. Šamarati kolege, udarati, vrijeđati, pljuvati i psovati... stvarno nije u redu“.

Nebojša Medojević i Andrija Mandić na sjednici Administrativnog odbora, 25. julža
Nebojša Medojević i Andrija Mandić na sjednici Administrativnog odbora, 25. julža

Na drugoj strani poslanici opozicionog Demokratskog fronta su konstatovali da su oni na meti institucija, te da je cilj tužilaštva da razbiju ili destabilizuju taj opozicioni savez.

Nebojša Medojević je uputio upozorenje kolegama poslanicima: „Kolege koje glasaju za politički progon svojih kolega, koji glasaju za hapšenje svojih kolega treba da se dobro zabrinu šta će se dešavati kada oni ne budu više većina. Incident koji se desio u crnogorskom parlamentu mora da se riješi u crnogorskom parlamentu. To je osnovni postulat parlamentarizma i demokratije“.

Događaj u odnosu na kojeg se traži skidanje imuniteta poslanicima Demokratskog fronta dogodio se kada je Skupština ukinula imunitet Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću zbog istrage u slučaju „državni udar“. Sa protestnog skupa koji se tada događao ispred parlamenta poslanici Demokratskog fronta su ušli u parlament gdje su se nakon sjednice susreli sa poslanicima vladajuće koalicije kada je došlo do oštrih verbalnih napada pa i fizičkog kontakta.

Podsjetimo, tokom februarskog incidenta poslanica DF Marina Jočić udarila je poslanicu DPS Martu Šćepanović i to priznala tokom saslušanja u podgoričkom Centru bezbjednosti.

Od 18 poslanika opozicionog Demokratskog fronta, njih sedam će ostati bez poslaničkog imuniteta, ukoliko i Skupština Crne Gore kako se očekuje prihvati odluku Administrativnog odbora i potvrdi skidanje imuniteta Marini Jočić, Branku Raduloviću, Milutinu Đukanoviću i ponovo Milanu Kneževiću.

Imunitet je već skinut Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću kojima se sudi u slučaju „državni udar“. Protiv Nebojše Medojevića se vodi istraga zbog navodnog pranja novca. I Slaven Radunović se suočio sa skidanjem imuniteta u slučaju nasilne promjene ustavnog poretka za koji je sudski oslobođen.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG