Dostupni linkovi

Prvi teretni voz iz Kine stigao u Srbiju


Od Konfučijeve postojbine do Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Od Konfučijeve postojbine do Srbije

Prvi teretni voz Kineskih železnica, sa opremom za izgradnju pruge za velike brzine Beograd - Budimpešta, stigao je u četvrtak u Beograd.

"Ovo su važni dani za nas", izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozdravljajući goste iz Kine rečima "kineska braćo, dobar dan, i sestre, naravno."

"I već krajem 2021. godine ukoliko naši kineski prijatelji, a ja njima apsolutno verujem, završe svoj posao u roku moći ćemo da idemo od Beograda do Novog Sada za 30 minuta", poručio je Vučić upitavši što bi posle toga bilo ko koristio automobile na toj relaciji.

Vučić je najavio da od danas modernizacija deonice pruge Beograd - Stara Pazova kreće punom parom.

Zamenik ministra trgovine Narodne Republike Kine Ćen Keming podsetio je da se pruga Beograd - Budimpešta realizuje u okviru inicijative Pojas i put.

"To je prvi projekat u oblasti železničkog saobraćaja koji realizuje jedna kineska kompanija u Evropi. Veoma je značajan za regionalno infrastrukturno povezivanje, a takođe je značajan projekat koji će doneti Dobrobit narodu i koji je uzajamno koristan", rekao je Ćen.

Voz je u železničku stanicu Novi Beograd ušao nešto posle podneva sa natpisima na prva dva vagona, na srpskom i kineskom jeziku, "kineske železnice pozdravljaju srpski narod."

Po ulasku voza u železničku stanicu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rukovao se sa mađinovođom.

U vozu, koji ima 28 vagona sa kontejnerima, nalazi se preko 500 tona opreme za izgradnju brze pruge kroz Srbiju. Kako je saopšteno, reč je o opremi za sisteme kontaktne mreže, kao što su: transformatori, kablovi, integrisani sistemi automatizacije za trafo stanice, sistemi daljinskog upravljanja za kontaktnu mrežu, sistemi za napajanje strujom kontaktne mreže i druga oprema za brzu prugu.

"Materijali za kontaktnu mrežu, koji su stigli iz Kine u Srbiju, ispunjavaju sve evropske standarde i poseduju sve potrebne sertifikate za izgradnju pruge za velike brzine ", navedeno je u saopštenju Infrastrukture železnice Srbije.

Teretni voz, koji je krenuo 24. septembra iz Konfučijeve postojbine, provincije Šandong (grada Đinana), prešao je 10.500 kilometara, preko Mongolije, Rusije, Belorusije, Poljske i Mađarske.

"Jedna od mojih prvih ideja, kao premijera Srbije, bila je da Srbiju premrežimo svim modernim komunikacijama i da na taj način Srbija uđe u red razvijenih ekonomija. Najveći deo tog posla ne bismo mogli da uradimo bez kineske pomoći i podrške i da nije bilo podrške kineskog predsednika Si Đipinga. Kineske kompanije grade u svim delovima naše zemlje i to veoma uspešno", rekao je Vučić.

I Vučić i zamenik ministra trgovine Kine Ćen Keming govorili su o čeličnom prijateljstvu Srbije i Kine.

"Prijateljstvo Srbije i Kine ima dugu istoriju, to su čelični prijatelji koji zajedno snose nedaće. Srbija je prva zemlja u Centralnoj i Istočnoj Evropi koja je sa Kinom uspostavila svestrane strateške odnose partnerstva ", izjavio je Ćen.

Ovim vozom uspostavljena je kargo železnička linija između Kine i Srbije.

Frekventnost linije zavisiće od interesovanja kako kompanija iz Kine koje rade na našem tržištu, tako i kompanija iz Srbije koje sarađuju sa Kinom, rečeno je nedavno Radiju Slobodna Evropa (RSE) iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Železnički saobraćaj jedan je od centralnih vidova saobraćaja kineske globalne ekonomske inicijative "Pojas i put", a brza železnička pruga od Beograda do Budimpešte, kao deo železničkog Koridora 10, projekat je kojim se Srbija uključila u inicijativu "Pojas i put".

Modernizacija pruge Beograd-Budimpešta prvi je prekogranični projekat u okviru saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, a koji zajednički realizuju Srbija, Mađarska i Kina.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG