Dostupni linkovi

Vučić: Konferencija o inovacijama prilika da se učvrste odnosi Kine i Srbije


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Srbija kroz dobre bilateralne odnose sa Kinom želi da iskoristi priliku da unapredi svoju inovativnu tehnologiju, ukratko je poruka zvaničnika Srbije na početku dvodnevne Konferencije Kine i 17 zemalja Centralne i istočne Evrope koja se održava u Beogradu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da Konferencija Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope o inovacijama predstavlja priliku da se učvrste odnosi dve države u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja.

"Želimo da iskoristimo potencijal bilateralnih odnosa sa Kinom, kako bismo na osnovu znanja i saveta naših kineskih partnera oblikovali našu inovacionu politiku", poručio je predsednik Srbije tokom razgovora sa kineskim ministrom za nauku i tehnologiju Vang Džangom koji je povodom Konferencije u zvaničnoj poseti Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju iz Predsedništva Srbije, ministar Vang je prihvatio Vučićev predlog o zajedničkom formiranju Istraživačkog centra za proučavanje inovacionih ekosistema i uticaja veštačke inteligencije u zemljama obuhvaćenim inicijativom Pojas i put.

Vang je rekao da će oformiti tim koji će pružati podršku u izradi Strategije za inovacije i veštačku inteligenciju Srbije, jer, kako je istakao, u toj oblasti saradnje dve zemlje očekuju se najveći rezultati.

Na otvaranju dvodnevne Konferencije ministar za inovacije i tehnološki razvoj Vlade Srbije Nenad Popović poručio je da Srbija u potpunosti podržava i kinesku infrastrukturnu inicijativu “Pojas i put” jer veruje da to donosi razvoj i prosperitet, kao i priliku da pokaže svoje potencijale.

Slične poruke uputila je i premijerka Srbije, Ana Brnabić, koja je istakla da Srbija želi da podrži širu saradnju u regionu na temu veštačke inteligencije i robotike jer je to, smatra, put za stvaranje "bogatijeg, prosperitetnijeg i zadovolјnijeg društva za sve".

Brnabić je dodala da je Kina danas čvorište na kome se u isto vreme može naći "veština majstora, najsofisticiranija robotika i visoko poznavanje računara i razvoja softvera".

"Kineski programeri praktično nemaju premca. “Vi Čet” (“We Chat”, kineska aplikacija za povezivanje ljudi i usluga) danas je najpouzdanija aplikacija koja može da se koristi na svim mobilnim ekosistemima. Upravo zato “Vi Čet” danas može da se koristi i za plaćanje, i za zvanje taksija i rezervisanje restorana", rekla je premijerka Srbije.

Ona je dodala da je Srbija u "fantastičnoj sinergiji" sa “Vi Čet” platformom i da je to u "ogromnoj meri" doprinelo ekonomskoj saradnji dve države, pre svega u razvoju turizma.

Dvodnevna konferencija Kine i 17 država Centralne i Istočne Evrope o saradnji u oblasti inovacija otvorena je u utorak na Beogradskom sajmu.

Najavljeno je da će tokom skupa biti usvojena Beogradska deklaracija kojom se utvrđuje “zajednička vizija razvoja zasnovanog na inovacijama zemalja u okviru mehanizma Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope”.

Paralelno sa ministarskom biće održana i privredna konferencija na kojoj će učestvovati više od 300 kompanija, univerziteta, institucija i investicionih fondova iz Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope. Kako je najavljeno, na njoj će biti predstavljena najsavremenija dostignuća u oblasti inovacija, digitalizacije, veštačke inteligencije, robotike, pametnih gradova, poljoprivrede, i finansija.

Učesnici konferencije će, kako kažu organizatori, prvi put u Srbiji moći da se uvere u kapacitete 5G tehnologije, koja će biti aktivirana u prostoru hale Beogradskog sajma.

Kineska kompanija Huawei je, podsetimo, u Srbiji glavni partner u razvoju 5G (pete generacije mobilne telekomunikacije). U oblasti inovacija sa istom kompanijom sarađuje i u projektu “Bezbedan grad” u okviru kojeg postavlja bezbednosne “Huavej” (“Huawei”) kamere nove generacije u glavnom gradu Srbije.

Ova saradnja nije dovedena u pitanje uprkos činjenici da je digitalna tehnologija ove kompanije na udaru kritika u državama Zapada kao i da je na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država zbog sumnje da Kini olakšava digitalnu špijunažu.

Koga i zašto snimaju Huawei kamere u Beogradu?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00

XS
SM
MD
LG