Dostupni linkovi

Vučić i kineska zvaničnica o jačanju saradnje Srbije i Kine


Kineska zvaničnica u poseti Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

Kineska zvaničnica u poseti Beogradu

Srbija i Kina treba da jačaju strateško partnerstvo, poručila je potpredsednica Nacionalnog komiteta Svekineske narodne političke konsultativne konferencije Кine Li Bin prilikom zvanične posete Srbiji, gde se sastala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i delegacijom Skupštine Srbije.

Glavna tema sastanaka bilo je jačanje saradnje između Srbije i Kine, pre svega kroz inicijativu “Pojas i put” (inicijativa koju je pokrenuo 2013. predsednik Kine Si Đipin usmerena na izgradnju trgovinske i infrastrukturne mreže sa ciljem povezivanja Azije sa Evropom i Afrikom, prim. red.).

„To je jedna od najvećih i najplodonosnijih inicijativa u istoriji”, naveo je Vučić, saopšteno je iz Predsedništva.

Na sastanku sa predsednikom Srbije je bilo reči i o unapređenju saradnje u oblasti turizma, a razmotrena je i ideja o uspostavljanju direktne avionske linije na relaciji Beograd – Peking.

U Skupštini Srbije Li Bin je navela da Peking podržava i ceni napore koje Srbija ulaže u dijalogu Beograda i Prištine.

Kina je 2018. u Srbiju investirala 694 miliona evra, pokazuju podaci Narodne banke Srbije. Spoljna razmena dve zemlje u prošloj godini, prema podacima Ministarstva trgovine Srbije iznosila dve milijarde evra, što je pet odsto ukupne spoljne trgovine Srbije.

Kina poslednjih godina širi svoj uticaj na Zapadnom Balkanu, i to uglavnom kroz učešće u infrastrukturnim projektima, tako što državama daje kredite za delimično ili potpuno finansiranje tih projekata.

XS
SM
MD
LG