Dostupni linkovi

Vučić i Vulin u Beogradu sa delegacijom Centralne vojne komisije Kine


Potpredsednik Centralne vojne komisije Kine u poseti Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00

Potpredsednik Centralne vojne komisije Kine u poseti Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar odbrane Aleksandar Vulin sastali su se danas sa delegacijom Centralne vojne komisije Narodne Republike Kine, koju je predvodio potpredsednik komisije general Džang Jousjao.

„Ponosimo se čeličnim prijateljstvom naša dva naroda i pružamo podršku politici jedne Kine, kao i u mnogim drugim pitanjima", rekao je Vučić.

General Džang rekao je da Kina ceni što Srbija pokazuje veliku pažnju sveobuhvatnom strateškom partnerstvu dveju zemalja i konstatovao da su dvojica predsednika (Vučić i predsednik Kine Si Đinping, prim. red.), u više navrata kada su se sastajali, produbili odnose dvaju naroda izrazivši zadovoljstvo što će neke od mera biti konkretnije definisane tokom ove posete.

Kineski general Džang Jousjao i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, Beograd, 6. septembar
Kineski general Džang Jousjao i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, Beograd, 6. septembar

General Džang i Vučić su potvrdili da će prisustvovati vojnoj vežbi „Begej 2019“, koja će biti održana u nedelju, 8. septembra u Titelu.

Sastanku generala Džanga i ministra Vulina prethodila je ceremonija svečanog dočeka ispred Palate „Srbija“, uz svečani stroj Garde Vojske Srbije i Reprezentativni orkestar Garde koji je intonirao državne himne dveju zemalja.

Ministar Vulin je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, zahvalio na podršci „teritorijalnom integritetu Srbije” i „naporima za pronalaženje kompromisnog rešenja za Kosovo”.

Vulin je pozdravio i kinesku inicijativu „Jedan pojas – jedan put“ ocenivši je kao strateški projekat koji na miroljubiv način doprinosi povezivanju i razvoju ekonomija svih država. Naglasio je i da će Ministarstvo odbrane nastaviti da vodi balansiranu politiku odbrane i rad na unapređenju i razvoju odnosa sa svim državama i međunarodnim organizacijama.

General Jousjao govorio je o herojskoj odbrani srpskog naroda „tokom 78 dana NATO agresije, koja je bila čelični dokaz rušenja međunarodnog prava i poretka”, piše u saopštenju Ministarstva odbrane.

Na sastanku je bilo reči i o održavanju prve zajedničke bilateralne vežbe pripadnika dve vojske.

Nakon sastanka ministra Vulina i generala Jousjaoa usledilo je potpisivanje Memoranduma o formiranju Centra tradicionalne kineske medicine na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA). U ime Republike Srbije Memorandum je potpisao načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general Uglješa Jovičić, a u ime NR Kine direktor Biroa za zdravstvo general-major Čen Jingjuan.

Sa sastanka delegacija
Sa sastanka delegacija

„Formiranje medicinskog centra za tradicionalnu kinesku medicinu i akupunkturu u obostranom je interesu i predstavljaće pokretač daljeg unapređenja saradnje u ovoj oblasti“, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

General Džang je u petodnevnoj poseti Srbiji, a u saopštenju Ministarstva odbrane Srbije navodi se da je ova poseta kineske delegacije koju predvodi general Jousjao „poseta najvišeg nivoa u istoriji vojne saradnje između Srbije i Kine”.

XS
SM
MD
LG